Ποιος δεν έχει φάει ψητά κάστανα και δεν έχει ξετρελαθεί από τη νοστιμιά. Ειδικά οι τυχεροί που έχουν τζάκι στο σπίτι τους, σίγουρα έχουν απολαύσει κάποιο βραδάκι κάστανα ψητά, και αν δεν βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτούς τους τυχερούς, τότε σας προτείνω να τα δοκιμάσετε. Αλλά και στους δρόμους υπάρχουν παντού ψήστες, που τους αναγνωρίζεις από την μυρωδιά του ψημένου κάστανου ή από τους ατμούς της ψησταριάς μέσα στο κρύο. Τα κάστανα χρησιμοποιούνται επίσης, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ως γέμιση στην Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Επί της ευκαιρίας αυτών των περιστάσεων, αλλά και των γευστικών απολαύσεων μπορούμε να μάθουμε την ιστορία της καστανιάς, αλλά και πως να την καλλιεργήσουμε στον χώρο μας, στον κήπο ή στο χωράφι μας.
Η καταγωγή της Καστανιάς
Για την πλειονότητα των ανθρώπων στην Ασία, της Μικρά Ασίας, της Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Αμερικής τα κάστανα πάντοτε υπήρξαν για πολλούς αιώνες μία από τις κύριες τροφές που σιτίζονταν κατά τους χειμερινούς μήνες,. Την καστανιά στη Νότια Ευρώπη την έφεραν οι Έλληνες της Μικρά Ασίας το 50 π.Χ.
Η καλλιέργεια της Καστανιάς
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται από το Νοέμβρη, μέχρι την αρχή της άνοιξης. Σκάψτε το έδαφος σε βάθος 30- 40 εκατοστά. Αφού τοποθετήσετε το δενδρύλλιο προσθέστε χώμα και πιέστε ελαφρά χωρίς όμως να προκαλέσετε ζημιά στο ριζικό της σύστημα. Κάτι ακόμα που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε και κάποιο πάσαλο έτσι ώστε να στηρίξετε το δέντρο, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τον πάσσαλο καλό θα ήταν να τον τοποθετήσετε στο λάκκο πριν φυτέψετε το δενδρύλλιο και αυτό για να μην πειράξετε τις ρίζες του, αν το τοποθετήσετε μετά.
Μετά την φύτευση ακολουθεί το πότισμα του δενδρυλλίου. Σε αυτή τη φάση, καλό θα ήταν να προσθέσετε και οικολογικό λίπασμα, που θα βοηθήσει ώστε να μην αναπτυχθούν ζιζάνια στην περιοχή, αλλά και θα διατηρήσει την υγρασία στο έδαφος, που είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σας προτείναμε το οικολογικό λίπασμα της ΒΙΟΦΥΤ γιατί είναι το πιο κατάλληλο γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αφού αποτελεί ολοκληρωμένη τροφή για το φυτό και δεν περιέχει χημικά πρόσθετα. Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα super market. Το ίδιο λίπασμα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε συνεχώς και φυσικά την περίοδο της άνοιξης όπου το χρειάζεται περισσότερο.
Πότισμα καστανιάς
Οι νεαρές καστανιές έχουν μεγάλη ανάγκη σε νερό και ιδιαίτερα αν περνούν περιόδους ξηρασίας. Όταν αναπτυχθούν αρκετά, τότε η κρίσιμη εποχή ποτίσματος γι’ αυτές, είναι τα τέλη του καλοκαιριού, όπου γίνεται και η αύξηση των καρπών τους.
Συγκομιδή και Συντήρηση των κάστανων
Η συγκομιδή αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Τα φρέσκα κάστανα έχουν υγρασία περίπου 50 %. Για το λόγο αυτό είναι φθαρτά και έτσι χρειάζονται ειδικές φροντίδες ώστε να μην σκληρύνουν. Αν τα κάστανα που μαζεύτηκαν τώρα τα βάλετε σε σάκους και τους τοποθετήσετε σε θερμοκρασία περίπου μέχρι 4 οC με καλή κυκλοφορία αέρα και με υγρασία 70 %, τότε μπορείτε να τα διατηρήσετε έως και ένα χρόνο. Κάτι τελευταίο που πρέπει να προσέξετε είναι η επιφάνεια τους να μην έχει υγρασία, γιατί τότε τα κάστανα κινδυνεύουν να προσβληθούν από έντομα.
Μην διστάζετε να καλλιεργήσετε καστανιές. Με πολύ μικρή φροντίδα μπορείτε να παράγετε τα δικά σας κάστανα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ομορφιά του δέντρου στον κήπο σας. Αν δεν διαθέτετε τον απαραίτητο χώρο για κάτι τέτοιο, δοκιμάστε τουλάχιστον τους νοστιμότατους καρπούς της.