Κλείνει η ιστοσελίδα Convert2MP3 μετά από αγωγή, λόγω καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων

Κλείνει η ιστοσελίδα Convert2MP3 μετά από αγωγή, λόγω καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων
Στη φωτογραφία βλέπετε το μήνυμα που βλέπει ο χρήστης όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα convert2mp3.net

Ο διεθνής οργανισμός υπεράσπισης της μουσικής βιομηχανίας (International Federation of the Phonographic Industry ή απλά IFPI) επιβεβαίωσε σε δήλωση του ό,τι η δημοφιλής ιστοσελίδα Convert2MP3 που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μετατρέπει παράνομα μουσικά βίντεο από το YouTube σε mp3 τελικά κλείνει ως μέρος μιας συμφωνίας μετά από αγωγή που της ασκήθηκε το 2017.

Ωστόσο για να καταλάβετε τι δύναμη είχε το Convert2MP3 από πλευράς επισκεψιμότητας, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ό,τι μόνο κατά την περσινή χρονιά επισκέφτηκαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία 684 εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα συγκλονιστικό νούμερο που θα το ζήλευαν αρκετές διάσημες ιστοσελίδες ανά την υφήλιο.

Η IFPI χαρακτήρισε την πειρατεία ως απειλή για τη μουσική βιομηχανία και πως εδώ και πολλά χρόνια μάχεται να πατάξει αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο. Το 2018, η Music Consumer Insight Report ανέφερε ό,τι το 38% των ανθρώπων ακούνε μουσική και κατεβάζουν ηχητικά κομμάτια παγκοσμίως μέσα από παράνομες διαδικτυακές τοποθεσίες που παραβιάζουν κατάφωρα τα πνευματικά δικαιώματα, και μάλιστα η δημοφιλέστερη επιλογή για να το πράξει κάποιος είναι το Convert2MP3.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν να επισημάνω πως η υπόθεση του 2017 συντονίστηκε εν μέρει από το IFPI σε συνεργασία με αρκετές γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες κατά του Convert2MP3, όπου φυσικά η αγωγή κατατέθηκε στην Γερμανία.

Προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο, το Convert2MP3 συμφώνησε να κλείσει την ιστοσελίδα του, και μάλιστα θα παραδώσει το domain name του στην IFPI, ούτως ώστε να λήξει οριστικά αυτή η αντιδικία. Διότι σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές του website, πέρα από την ποινή φυλάκισης, θα αντιμετώπιζε τεράστιο χρηματικό πρόστιμο για την οικονομική ζημιά που προξένησε στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων και στις δισκογραφικές εταιρείες.

Εν τούτοις για να λέμε την πλήρη αλήθεια, υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες σελίδες σαν το Convert2MP3 στο διαδίκτυο, και ο λόγος που ακόμη δεν έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι και οδηγηθεί στην φυλακή οφείλεται στο γεγονός πως κινούνται με άκρα μυστικότητα ούτως ώστε να μην αφήσουν ίχνη και εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Με λίγα λόγια φυλάνε καλά τα νώτα τους.