Κωδικοί κατάστασης http, τι σημαίνουν; http Status Codes
Οι κωδικοί κατάστασης http είναι τυπικοί κωδικοί απόκρισης που δίδονται από διακομιστές ιστότοπων στο διαδίκτυο.
Οι κωδικοί βοηθούν στην αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος όταν μια ιστοσελίδα ή κάποιος άλλος πόρος δεν φορτώνεται σωστά.
Ο όρος κωδικός κατάστασης http είναι στην πραγματικότητα ο κοινός όρος για τη γραμμή κατάστασης http.
Οι κωδικοί κατάστασης http καλούνται μερικές φορές ως κωδικοί σφαλμάτων προγράμματος περιήγησης (αγγλικά: browser error codes) ή κωδικοί σφαλμάτων του διαδικτύου (αγγλικά: internet error codes)
Για παράδειγμα, η γραμμή κατάστασης του http 500 συμβολίζει το Εσωτερικό σφάλμα του διακομιστή και εμφανίζει το μήνυμα στα αγγλικά Internal Server Error.
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες σφαλμάτων κώδικα κατάστασης http:
Σφάλμα πελάτη 4** (Client Error)
Αυτή η ομάδα κωδικών κατάστασης http περιλαμβάνει εκείνες όπου το αίτημα για μια ιστοσελίδα ή άλλο πόρο περιέχει κακή σύνταξη ή δεν μπορεί να φορτωθεί για κάποιον λόγο, προφανώς λόγω λάθους του πελάτη (ο web surfer).
Κάποιοι συνήθηι κωδικοί κατάστασης http σφάλματος πελάτη περιλαμβάνουν 404 (Δεν βρέθηκε) , 403 (Forbidden) και 400 (Bad Request).
Σφάλμα διακομιστή 5** (Server Error)
Αυτή η ομάδα κωδικών κατάστασης http περιλαμβάνει εκείνες όπου το αίτημα για μια ιστοσελίδα ή άλλο πόρο είναι κατανοητό από τον εξυπηρετητή του ιστότοπου αλλά δεν είναι ικανό να τη φορτώσει για κάποιο λόγο.
Μερικοί συνήθεις κωδικοί κατάστασης http σφάλματος διακομιστή περιλαμβάνουν το ολοένα και δημοφιλέστερο 500 (Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή) , μαζί με το 503 (Service Unavailable) και το 502 (Bad Gateway) .
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι κώδικες κατάστασης http εκτός από τους κωδικούς 4xx και 5xx. Υπάρχουν επίσης κωδικοί 1xx, 2xx και 3xx που είναι ενημερωτικοί, επιβεβαιώνουν την επιτυχία ή υπαγορεύουν μια ανακατεύθυνση, αντίστοιχα. Αυτοί οι πρόσθετοι τύποι κωδικών κατάστασης http δεν είναι σφάλματα, επομένως δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις προηγούμενες ομάδες για κανένα λόγο, προφανώς διότι εμφανίζονται για διαφορετικό σκοπό στο πρόγραμμα περιήγησης και μερικές φορές δεν εμφανίζονται καθόλου.