ΑρχικήHow toΠως να γίνεις καλός συγγραφέας, αναλυτικά βήματα

Πως να γίνεις καλός συγγραφέας, αναλυτικά βήματα

Πώς να γίνεις καλός συγγραφέας, αναλυτικά βήματα.

Αν επιθυμείς να γίνεις ένας πετυχημένος συγγραφέας λογικά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά είναι προφανώς ευκολότερο από το να γίνεις ένας σημαντικός αθλητικός αστέρας, τραγουδιστής ή ηθοποιός. Οι συγγραφείς είναι περίφημοι για την αυτοπεποίθησή τους, και φημίζονται ότι είναι αρκετά πνευματικά άτομα, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Εάν δεσμευθείτε ότι θα μπείτε σε μια διαδικασία συνεχούς και διαρκούς βελτίωσης, τότε δεν υπάρχουν όρια αναφορικά με το ποσό μακριά μπορείτε να φτάσετε και δεν είναι σχήμα λόγου.

Παρακάτω ακολουθούν σημαντικές συμβουλές για το πώς θα γίνετε επιτυχημένοι συγγραφείς.

Χρησιμοποιήστε απλές και σαφείς προτάσεις για να διατυπώσετε μία έννοια

Οι καλοί συγγραφείς χρησιμοποιούν σαφή και συνοπτική γλώσσα. Αποφεύγοντας να περιαυτολογούν και να μακρηγορούν εκεί που δεν υπάρχει λόγος με επιπλέον περιττά λόγια. Να είστε σίγουροι πως το αναγνωστικό κοινό είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει τι ενοείται μέσα σε λίγες γραμμές, οπότε μην του κουράζεται.

Είναι σημαντικό να περιγράφεται καταστάσεις στην απλούστερη δυνατή γλώσσα. Μερικές φορές είναι καλύτερα να σπάσετε τις μεγαλύτερες προτάσεις σε 2-3 μικρότερες.

Πρωτότυπές φράσεις: «Η φιλοσοφία του Υπαρξισμού αντιστέκεται στην κατάρρευση των θεωρητικών επιχειρημάτων που μαστίζουν πολλές πρώιμες φιλοσοφίες» Μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψα τον Υπαρξισμό.

Να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται

Οι άνθρωποι είναι οπτικά ον – βλέπουμε τα πράγματα όταν διαβάζουμε και προσανατολίζουμε τον εαυτό με βάσει τις εικόνες που παρατηρούμε. Δώστε στον αναγνώστη αρκετά συγκεκριμένα στοιχεία για να ζωντανέψετε το γράψιμό σας, είτε γράφετε ιστορίες, σενάρια ή ομιλίες. Χρησιμοποιήστε 1-2 ισχυρές εικόνες για να βάλετε τον αναγνώστη αμέσως στο πνεύμα της σκηνής.

Μην ξεχνάτε πως ο λόγος είναι τέχνη και ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερθεί από τη σκέψη στο γραπτό κείμενο. Σαφώς απαιτείται εξάσκηση. Ακόμη κι αν δεν έχετε το ταλέντο. Αν δουλέψετε αυτό το στοιχείο πιθανό να φτάσετε σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Βοηθήσετε τον αναγνώστη σας να κατανοήσει τις ιδέες σας, με παραδείγματα

Συγκρίνοντας δύο πράγματα, μέσω παραδειγμάτων, είτε πρόκειται για μεταφορικό λόγο (όπως για φανταστικές ιστορίες), είτε για άμεση σύγκριση, αναμφισβήτητα θα βοηθήσει τον αναγνώστη σας να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί και να βυθιστεί στη γραφή σας. Ουσιαστικά θα του δώσεις κάτι να κρατήσει πάνω σε αυτό που ήδη έχει καταλάβει, πράγμα που τον βοηθά να κατανοήσει ακόμη περισσότερο τον ιδιαίτερο τρόπο γραψίματος σας.

Χρησιμοποιήστε τα επιρρήματα με φειδώ

Τα επιρρήματα, έχουν την ιδιότητα να τροποποιούν τις ενέργειες, και πρακτικά όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση και φειδώ, μετατρέπουν το κείμενο σας σε πλούσιο λόγο, αλλά αν γίνει λανθασμένη χρήση μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Μην ξεχνάτε πως τα επιρρήματα είναι το εργαλείο πολλών σπουδαίων συγγραφέων.

Παρατηρήστε πώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επιρρήματα δεν προσθέτουν πολλά στις προτάσεις. Θα σας παραθέσω μερικά παραδείγματα επιρρημάτων: Τα επιρρήματα είναι: 1) Χρονικά: (πότε): σήμερα, τώρα, πέρυσι, έπειτα, κάποτε. 2) Τοπικά: (πού): εδώ, εκεί, μέσα, έξω, βόρεια, νότια. 3) Τροπικά: (πώς): έτσι, μαζί, όπως, αλλιώς, ξαφνικά . 4) Ποσοτικά: (πόσο): λίγο, πολύ, τόσο, κάμποσο, περισσότερο. 5) Βεβαιωτικά: ναι, μάλιστα, βέβαια, αλήθεια, σωστά. 6) Διστακτικά: ίσως, τάχα, δήθεν, πιθανόν, άραγε. 7) Αρνητικά: όχι, δεν, μην.

Αντιμετωπίστε κάθε παράγραφο, σκηνή και κεφάλαιο σαν ένα επιχείρημα

Οι μεγάλες παράγραφοι πρέπει να είναι αυτοτελείς. Να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Διαφορετικά, υποβαθμίζουν δραματικά την ιστορία ή το δοκίμιο. Πρέπει να έχετε την ικανότητα να επιχειρηματολογείτε σε κάθε σας φράση. Οφείλετε να είσαστε σαν τους πλασιέ που θέλουν να πουλήσουν την πραμάτεια τους στον πελάτη, ωστόσο όλοι οι πελάτες δεν είναι οι ίδιοι, αλλά εσείς θα πρέπει να βρείτε τον μέσο όρο, και να αγγίξετε την πλειοψηφία.

Πρακτική εξάσκηση σε καθημερινή βάση

Γράψτε καθημερινά

Άσχετα αν προτιμάτε να γράφετε μια νέα σύντομη σκηνή κάθε μέρα ή αν σε αρέσκεστε να γράφετε ολόκληρες σελίδες, το μυστικό είναι ο ρυθμός, η συχνότητα και η συνέπεια.

Πρέπει να θέσετε κάποιο όριο, ως ημερήσια ελάχιστη ποσότητα παραγράφου ή ολόκληρης σελίδας. Η σημαντικότερη συμβουλή που σας συστήνω είναι να επιμείνετε σε αυτό που κάνετε, ούτως ώστε να σας γίνει συνήθεια. Γράψτε κάθε μέρα, προσεκτικά όμως να μην υπάρξει κορεσμός στην ψυχολογία σας και το βαρεθείτε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, διαφορετικά δεν θα είσαστε δημιουργικοί.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο στο πρόγραμμά σας, προσπαθήστε να σηκωθείτε νωρίς ή να κοιμηθείτε αργά, έστω για δεκαπέντε λεπτά.

Γράψτε οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπλοκάκι

Μη φοβάστε να γράψετε όπου κι αν βρίσκεστε, ακόμη και μέσα στο λεωφορείο, δεν είναι ντροπή, αν αυτή η μεθοδολογία σας κάνει να γίνετε δημιουργικοί, τότε ακολουθήστε την πιστά, βέβαια αυτή η διαδικασία απαιτεί να έχετε μαζί σας και τα απαραίτητα εργαλεία, όπως ένα μπλοκάκι το στυλό, ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή, όπως φορητό υπολογιστή ή tablet.

Ετούτη η τακτική μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το γράψιμο, αν έχετε κολλήσει σε κάποιο σημείο, αφού το μυαλό πλέον αλλάζει παραστάσεις και κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι το εναρκτήριο έναυσμα για κάτι σπουδαίο, διότι πιθανόν η έμπνευση μέσα στο σπίτι να έχει εξαντληθεί.

Αναπτύξτε τις δεξιότητές σας

Διαβάστε βιβλία, όσο το δυνατόν περισσότερο

Οι συγγραφείς έχουν πάθος με τα βιβλία και κατ’ επέκταση τον γραπτό λόγο, οπότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ικανοποιήσετε το πάθος σας, διαβάζοντας αξιόλογα πράγματα.

Διαβάστε όλο των ειδών τα βιβλία, από περιοδικά, μυθιστορήματα, διατριβές ιστορίας. Πιστέψτε με δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η κατηγορία, διότι σε κάθε τομέα υπάρχει κάτι ποιοτικό, και αυτό το σπουδαίο μπορεί να μην είναι στην ίδια κατεύθυνση με εσάς. Εν ολίγοις εξερευνήστε για νέα πράγματα.

Η ανάγνωση δημιουργεί πληθωρικό λεξιλόγιο, διδάσκει γραμματική, παρέχει έμπνευση και σας δείχνει τι μπορεί να γίνει με τη γλώσσα. Για τον αρχάριο συγγραφέα, η ανάγνωση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την πραγματική γραφή.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να διαβάσετε, ζητήστε συστάσεις από φίλους ή επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη και διαλέξτε δύο βιβλία από κάθε τμήμα.

Αναπτύξτε το λεξιλόγιό σας

Ενώ διαβάζετε, κρατάτε σημειώσεις για διάφορες λέξεις τις οποίες αγνοούσατε και καλό θα ήταν να τις έχετε σε ένα εύκαιρο σημείο πού θα βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να ανατρέξετε εκεί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Οι ορισμοί των λεξικών συχνά δεν παρέχουν διαισθητική αίσθηση του τρόπου χρήσης μιας λέξης. Αναζητήστε τη λέξη online και διαβάστε όσο το δυνατόν περισσότερες ερμηνείες για να έχετε καλύτερη κατανόηση.

Μάθετε τους κανόνες της γραμματικής

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά διάσημα άριστα βιβλία που δεν έχουν και την καλύτερη γραμματική ποιότητα. Ωστόσο η μάθηση της γραμματικής είναι κάτι παραπάνω από μια απλή απομνημόνευση ενός συνόλου κανόνων. Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο συντίθεται μια πρόταση και πώς χρησιμοποιείται για τη δομή της, θα σας δώσει τις γνώσεις που χρειάζεστε για να εκφράσετε τον εαυτό σας με τον τρόπο που σκοπεύετε. Αν νομίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα αδύναμο σημείο για σας. Μελέτησε διεξοδικά το θέμα για να αναπτύξετε τις ικανότητές σας ή ζητήστε βοήθεια από κάποιον καθηγητή φιλολογίας.

Μάθετε πώς να γράφετε με τη σωστή γραμματική, αν μάθετε με λάθος τρόπο, τότε θα τα κάνετε όλα λάθος, δηλαδή πρέπει να έχετε το κουράγιο να αναθεωρείται, ιδίως όταν κάνετε αποδεδειγμένα λάθη.

Αν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τη γραμματική, ανατρέξτε σε κάποιο βιβλίο γραμματικής.

Προσαρμόστε τη γραφή σας, ανάλογα με το σκοπό ή το κοινό σας

Ακριβώς όπως θα αλλάζετε τα ρούχα σας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περίσταση, θα πρέπει επίσης να αλλάξετε το γράψιμό σας για το κοινό και το μήνυμά πού θέλετε να περάσετε. Το γράψιμο που έχει βαθυστόχαστο νόημα, για παράδειγμα, μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε ένα ποίημα, παρά σε μια αναφορά κάποιας κατάστασης.

Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή λέξεων είναι ιδανικές για το κοινό σας ή αν απευθύνεστε σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Αποφύγετε την εξειδικευμένη φρασεολογία όταν μιλάτε σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με το θέμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166