Korg Volca: Τρία μικρά και χρήσιμα synths

Korg Volca: Τρία μικρά και χρήσιμα synths

H Korg εδώ και αρκετό καιρό, με την κυκλοφορία του monotron, ανακάλυψε την μαγική συνταγή της επιτυχίας στους δύσκολους καιρούς των οικονομικών ανακατατάξεων. Synthesizers ή groove machines, μικρά, αναλογικά, φθηνά, οπότε και προσιτά για όλους. Μπορώ να παραδεχτώ ότι και εγώ έχω ένα μικρό monotron και έχω γράψει αρκετούς ήχους με αυτό. Στην τελική, ο αναλογικός ήχος έχει την “γλύκα” που δεν έχει ακόμα το DAW μας. Βέβαια γι’ αυτό έχει γίνει η ανάλογη κίνηση για τις προσομοιώσεις αναλογικών συστημάτων, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Μετά το monotron, η Korg έκανε μια ακόμα κίνηση με το monotribe για να δει αν όντως το “μικρό, αναλογικό, φθηνό” πιάνει στην αγορά ή απλά ήταν θέμα τύχης. Όχι μόνο δεν ήταν τύχη, αλλά η συνταγή είχε μεγάλη επιτυχία. Μια νέα γενιά του monotron, τα συμπαθητικά duo και delay εμφανίστηκαν στην αγορά, προσθέτοντας ακόμα δυο μοντέλα στη νέα οικογένεια της εταιρίας. Βέβαια, μέσα στην συνταγή της επιτυχίας υπήρχε ένα συστατικό που λεγότανε “hackable”. Άφηνε τον μουσικό να μπορεί να πειράξει/βελτιώσει όλα τα μοντέλα του monotron έτσι όπως ήθελε αυτός.

Αυτό που με ενθουσίασε εξ αρχής στα “παιχνίδια” της Korg είναι η υποστήριξη MIDI πρωτοκόλλου. Δεν θα το περίμενα σε αυτά τα τόσο μικρά κουτάκια, αλλά από την στιγμή που τα πρώτα hacked monotron είχαν αυτή την ιδιότητα, γιατί να μην το κάνει και η ίδια η εταιρία που τα κατασκευάζει; Έτσι κι αλλιώς, τα hacked monotron δείχνουν τις ανάγκες των μουσικών, όποιες κι αν είναι αυτές. Η εταιρία το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να “ακούσει” και να συναινέσει.

MIDI λοιπόν, και πλέον δεν είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθούμε να πατήσουμε τα μικρά κουμπάκια που υπάρχουν επάνω στο μηχάνημα και θυμίζουν πλήκτρα πιάνου. Μπορούμε να συνδέσουμε ένα MIDI keyboard και να ακούσουμε όλο το συχνοτικό εύρος που μπορεί να μας προσφέρει το κάθε synth ή groove box. Ας πάμε όμως να δούμε τι μας προσφέρει κάθε ένα όργανο της σειράς Volca.

Πίνακας περιεχομένων

Volca Keys

Έχουμε τρεις ταλαντωτές (oscillators) που μπορούν και συνδυάζονται ως unison και προσφέρουν έναν αναλογικό ογκώδη ήχο. Το φίλτρο που υπάρχει επάνω στο synthesizer είναι παρμένο από το miniKORG 700s, ένα μοντέλο που εμφανίστηκε το 1974, πολύ πριν από το MS-10/20 που χρησιμοποιήθηκε στο monotron. To Keys είναι επίσης και ένα step sequencer 16 βημάτων για να το χρησιμοποιούμε στο να γράφουμε μελωδικά μοτίβα. Όσον αφορά τον γενικό ήχο του μηχανήματος, θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα που βγαίνει από ένα τόσο μικρό synth. Και πολύ καλά κάνει η Korg που μας λέει πως τα Volca είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των αναλογικών synthesizer.

Volca Bass

Ίδιο καλούπι με το Keys, δίνοντας έμφαση όμως σε πιο μπάσους ήχους παρά σε lead, όπως γίνεται με το παραπάνω μοντέλο. Η Korg μας υπενθυμίζει πως το Bass δίνει περισσότερο έμφαση σε acid techno μπασογραμμές παρά σε άλλο στιλ! Όπως το Keys, έτσι και το bass χρησιμοποιεί τρεις ταλαντωτές για να πετύχει τον ήχο που ακούμε. Το ενδιαφέρον πάντως σε αυτό το μηχάνημα είναι πως χρησιμοποιεί step sequencer παρμένο από το Korg Electribe.

Volca Beats

Εδώ, όλοι οι ήχοι μας είναι αναλογικοί χωρίς την προσθήκη samples και έτσι έχουμε μια πολύ καλή προσομοίωση των κλασικών Kick, Snare, Hi Tom, Lo Tom και Closed Hi Hat όπως και Open Hi Haw. Τα λοιπά κρουστά όμως είναι sampled (clap, crash και λοιπά) διατηρώντας όμως το ρετρό στυλ των μηχανικών ήχων. Επίσης και εδώ έχουμε step sequencer 16 βημάτων για να δημιουργούμε τα ρυθμικά μοτίβα μας.

Επίλογος

Τα νέα Volca της Korg είναι σίγουρα η καλύτερη κίνηση στον κόσμο των synthesizers και drum machines λόγω τις τιμή τους και του μεγέθους τους. Χωρίς να έχουμε ακόμα είσοδο των μοντέλων στην Ελλάδα, η τιμή τους στο εξωτερικό έχει οριστεί στα 149.99$ έκαστο. Δεν μου φαίνεται ακριβή ως τιμή αν καθίσετε και σκεφτείτε το τι μπορεί να προσφέρει το κάθε μηχάνημα. Αν βιάζεστε να τα αποκτήσετε, μπορείτε να τα βρείτε επί του παρόντος από κάποιο ασιατικό site και σε κάποιο καιρό και σε ιστοσελίδα των Η.Π.Α, της Eυρώπης και της Ελλάδας.