ΑρχικήΔιαδίκτυοΚορυφαία κοινωνικά δίκτυα της Κίνας κατηγορούνται για παράνομο περιεχόμενο

Κορυφαία κοινωνικά δίκτυα της Κίνας κατηγορούνται για παράνομο περιεχόμενο

Κορυφαία κοινωνικά δίκτυα της Κίνας αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για τη φιλοξενία παράνομου πορνογραφικού περιεχομένου.

Η Κίνα συνεχίζει να ελέγχει εις βάθος τα ηλεκτρονικά μέσα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ερευνά τρία από τα πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα της χώρας για τη φιλοξενία παράνομου περιεχομένου.

Το Office for Cyberspace Administration εξετάζει το περιεχόμενο της εφαρμογής WeChat, της πλατφόρμας μικρο-blogging Weibo και του δικτυακού φόρουμ Baidu Tieba, καθένας από τους οποίους κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να σβήσει υλικό που «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αναφέρει το BBC.

Κυρίως αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία, την πορνογραφία και άλλες παράνομες περιπτώσεις που χρήζουν ποινική δίωξη, ανέφερε το αρμόδιο γραφείο. Εταιρείες όπως η Tencent, η οποία είναι η πιο πολύτιμη τεχνολογική εταιρεία της Ασίας, και η Weibo καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να απομακρύνουν τέτοιου είδους υλικό στις πλατφόρμες τους, αλλά προφανώς δεν το κάνουν σε επίπεδο που ευχαριστεί την κυβέρνηση.

Η καταστολή ακολουθεί το κλείσιμο αρκετών accounts, για να κατανοήσετε το μέγεθος της κατάστασης, μόνο τον Ιούνιο, έκλεισαν περίπου 60 λογαριασμοί διασημοτήτων στο της WeChat,η οποία είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας με περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες.

Οι σημαίνοντες λογαριασμοί κατηγορήθηκαν για τη διάδοση παρόμοιου περιεχομένου. Ο οργανισμός δήλωσε τότε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει «να διαδώσουν ενεργά τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες και να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές περιβάλλον για την κοινή γνώμη». Μην ξεχνάτε ότι στο συγκεκριμένο κράτος το πολίτευμα τους είναι κομμουνιστικό που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αυστηρότερα, εν αντιθέσει με τον δυτικό πολιτισμό.

Οι σημερινές ειδήσεις ακολουθούν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στην ελευθερία της ομιλίας στην Κίνα, όταν η Apple έβαλε μια σειρά από δημοφιλείς εφαρμογές VPN στο Κινεζικό App Store, ούτως ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να σερφάρουν ανώνυμα στο ίντερνετ χωρίς να αφήνουν ίχνη για τις τοποθεσίες που επισκέπτονται.

Ουσιαστικά ετούτες οι εφαρμογές επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακάμπτουν το σύστημα λογοκρισίας στο Διαδίκτυο του «Great Fire Wall» της Κίνας, αλλά το Πεκίνο έχει απαγορεύσει τέτοιου είδους πράξεις που δεν λειτουργούν με εγκριθείσες από την κυβέρνηση άδειες.

Η Κίνα πρόσφατα αναβάθμισε τη συσκευή λογοκρισίας, προσθέτοντας νέες δυνατότητες που της επιτρέπουν να διακόψει μερικώς τις επικοινωνίες που έγιναν μέσω της WhatsApp και της WeChat.

Το γεγονός αυτό φυσικά παρεμποδίζει την επίσκεψη ιστοσελίδων όπως το Facebook, το Twitter και το Google, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης όπως οι The New York Times και την Wall Street Journal, το οποίο αντικειμενικά είναι ένα τεράστιο πλήγμα για αυτόύς τους κολοσσούς του διαδικτύου, διότι η επισκεψιμότητα που χάνεται μηνιαίως υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Οι νέοι νόμοι περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου που εφαρμόζει η Κίνα από την 1η Ιουνίου (αν και το πλήρες πεδίο εφαρμογής είναι ασαφές) πιστεύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ξένες επιχειρήσεις. Η Apple είναι από τις πρώτες που έχουν μετακινηθεί αναλόγως αφού ανακοίνωσε τα σχέδια για την ανάπτυξη του πρώτου κέντρου δεδομένων της στην Κίνα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166