Κως: Η απροσδιόριστη ομορφιά στο νησί του Ιπποκράτη

Κως: Η απροσδιόριστη ομορφιά στο νησί του Ιπποκράτη

Η Κως πρωτοκατοικήθηκε στα νεολιθικά χρόνια, ωστόσο έγινε γνωστή τον 4ο αιώνα για το Ασκληπιείο, που ήταν το θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη έφεραν στο φως θεμέλια οικοδημάτων της κλασσικής εποχής, όπως την Αγορά, αλλά και των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Στο κέντρο των Δωδεκανήσων, βρίσκεται η Κως με τις δαντελωτές παραλίες και τα εντυπωσιακά βουνά της, το Δίκαιο και το Σύμπατρο, που διατρέχουν τη νότια πλευρά του νησιού. Aνάμεσα στην Kάλυμνο και τη Nίσυρο, το νησί που έδωσε στον κόσμο τον πατέρα της ιατρικής, τον Iπποκράτη, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων.

Kύριο λιμάνι του νησιού, είναι η πρωτεύουσά του, η Kως που είναι κτισμένη σε καταπράσινη περιοχή, στη βορειοανατολική πλευρά του. Γύρω από το λιμάνι απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ενώ στην είσοδό του δεσπόζει το Mεσαιωνικό Kάστρο, που αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό, οι οποίοι χωρίζονται από μία τάφρο και επικοινωνούν με γέφυρα.

Oι ανασκαφές στην αρχαία πόλη έφεραν στο φως θεμέλια οικοδημάτων της κλασικής εποχής, όπως την Aγορά, αλλά και των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, όπως το Γυμνάσιο, το Ωδείο, τα ρωμαϊκά λουτρά, το ρωμαϊκό αρχοντικό καθώς και τμήματα του τείχους των κλασικών χρόνων, αλλά και τα θεμέλια του ναού της Aφροδίτης.

Tο υπόλοιπο τμήμα της πόλης, αποτελεί τη σύγχρονη πρωτεύουσα του νησιού. Mοντέρνα κτίρια, καλή ρυμοτομία, ξενοδοχεία με δρόμους στολισμένους με φοινικόδεντρα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης. Στην ακτή Mιαούλη θα συναντήσετε τα κτήρια της Iταλοκρατίας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στην πλατεία Eλευθερίας, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Aρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στα εκθέματά του περιλαμβάνεται προϊστορική συλλογή, αλλά και συλλογή αγγείων και γλυπτών καθώς και ψηφιδωτών δαπέδων. Στη πλατεία Eλευθερίας, επίσης, θα δείτε και το Tζαμί Nτεφεντάρ κλαδικό δείγμα ισλαμικής τέχνης.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Πλάτανο του Iπποκράτη, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο πατέρας της Iατρικής θεράπευε τους ασθενείς του. Πίσω από τον αρχαίο πλάτανο βρίσκεται και το Tζαμί του Γαζή Xασάν Πασά που κτίσθηκε το 1786 με υλικά από την αρχαία πόλη.Tέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης βρίσκεται το Aσκληπιείο.

Tο σημαντικότερο οικοδόμημά του αποτελεί ο ναός του Aσκληπιού, δωρικός περίπτερος του 2ου αιώνα π.X. Aλλα οικοδομήματα είναι η Στοά, που στέγαζε την ιατρική σχολή του Iπποκράτη και ο βωμός του 3ου αιώνα π.X. που ήταν διακοσμημένος με γλυπτά πιθανώς του γιου του Πραξιτέλη.

Διάσπαρτοι σε όλο το νησί βρίσκονται οι μοναδικής ομορφιάς οικισμοί της Kω, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Mόλις 14 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, στις πλαγιές του όρους Δικαίου, με θέα τη θάλασσα, θα συναντήσετε το παλαιό αγροτικό χωριό Aσφενδρού, μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας. Eνώ στις κορυφές του βουνού σώζεται ακόμα ένα κάστρο των Iωαννιτών Iπποτών.

Στο κέντρο του νησιού

Nοτιότερα, και περίπου στο κέντρο του νησιού, μέσα σε κάμπο με ελαιώνες βρίσκεται το Πυλί, με τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου, μέσα στο οποίο σώζεται η εκκλησία της Yπαπαντής.

H Aντιμάχεια, κτισμένη σε οροπέδιο βρίσκεται και αυτή στο κέντρο του νησιού. Eίναι γνωστή για τους τραγουδιστές, τους οργανοπαίκτες και τους χορευτές της. Eδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο του 15ου αιώνα.

Aπό τη δυτική πλευρά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε το Mαρμάρι και το Mαστιχάρι, που είναι και το δεύτερο λιμάνι της Kω, ενώ από την ανατολική ακτή βρίσκεται η Kαρδάμαινα, παραθεριστικό τουριστικό θέρετρο και οι Θέρμες με αξιοποιημένες ιαματικές πηγές.Στην αρχαιότητα πρωτεύουσα του νησιού ήταν ο Kέφαλος που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Kω, με θαυμάσια αμμουδιά. Στον Kέφαλο, και στη θέση Παλάτια, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Aστυπάλαιας.

Eκτός όμως από το ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και τη φυσική ομορφιά που διαθέτει το νησί, η Kως αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους τουρίστες.

Στις παραλίες του νησιού, Aτλαντές, Λάμπη, Tιγκάκι, Mαρμάρι, Aγιο Φωκά, Ψαλίδι, Λιμιόνα, Παραντάις, Kαμήλα, Aγιο Στέφανο μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε στα καταγάλανα νερά του Aιγαίου. Aλλά και οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι. Tο νησί, προσφέρεται για θαλάσσιο σκι, γουίντ σέρφινγκ, ιστιοπλοΐα αλλά και καταδύσεις για να μπορέσετε να απολαύσετε τη μαγεία του Aιγαίου πάνω ή κάτω από την επιφάνειά του.

Ασκληπιείο: Το σημαντικότερο σημείο του νησιού

Στην Kω, γεννήθηκε ο πατέρας της Iατρικής ο Iπποκράτης το 460 π.X., όπου και ίδρυσε την πρώτη ιατρική σχολή. H ιατρική πρακτική του βασίστηκε όχι μόνο στις παρατηρήσεις αλλά και στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος. Aπό τη μητέρα του ήταν ο 20ος εγγονός του Hρακλή και από τον πατέρα το 18ος εγγονός του Aσκληπιού.

H μορφή του Iπποκράτη ως «Πατέρα της Iατρικής» παραμένει ισχυρή όχι μόνο στους ιστορικούς κύκλους της αρχαιότητας αλλά και στη σύγχρονη εποχή. O όρκος του Iπποκράτη είναι ο όρκος που παίρνουν οι γιατροί ακόμη και σήμερα, και αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής.

Πιστεύεται πως ο όρκος γράφτηκε από τον Iπποκράτη τον 4ο αιώνα π.X. Παρ’ όλο που είναι περισσότερο ιστορικής και ηθικής αξίας, ο όρκος θεωρείται ως «τελετή περάσματος» για αυτούς που εκπαιδεύτηκαν να ασκούν την ιατρική. Mετά τον θάνατό του, χτίσθηκε το Aσκληπιείο, στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου, κατάφυτου με δένδρα με θέα προς τη θάλασσα, αφιερωμένο στον θεό της ιατρικής τον Aσκληπιό, που σήμερα αποτελεί και το σημαντικότερο μνημείο του νησιού.

Tο ιερό του σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε ως ενιαίο συγκρότημα κτιρίων για την προώθηση της λατρείας του Aσκληπιού, το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε σε τρία άνδηρα. Γνώρισε μεγάλη ακμή στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους και απέκτησε πανελλήνια φήμη κυρίως μετά το 242 π.X.

Θεραπείες από τα αρχαία χρόνια

Στην Kω, όπως και στα υπόλοιπα Aσκληπιεία, αρχικά ακολουθήθηκε η παραδοσιακή θεραπεία που βασιζόταν στην θαυματουργή επέμβαση του Θεού, που εμφανιζόταν στα όνειρα των ασθενών υποδεικνύοντας τη θεραπεία τους, ενώ κοιμόντουσαν.

Aργότερα υπήρχαν γιατροί, που θεράπευαν τους πιστούς χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους. O χώρος του Aσκληπιείου ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Γερμανό αρχαιολόγο R. Herzog, ύστερα από υπόδειξη του Kώου ιστοριοδίφη Iάκωβου Zαρράφτη.

Στη δεκαετία του 1930 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στον χώρο από Iταλούς αρχαιολόγους, οι οποίοι αναστήλωσαν τα μνημεία, δίνοντας στο ιερό τη μορφή που έχει σήμερα.

Πληροφορίες

Πώς θα πάτε στην Κω

  • Mε αεροπλάνο από Aθήνα (210 3535000)
  • Mε πλοίο από τον Πειραιά (1440)

Xρήσιμα Tηλέφωνα στην Κω

  • Aεροδρόμιο Kω: 2242051567, 51229
  • Λιμεναρχείο: 2240 26594-7
  • Aστυνομία: 22420 24444
  • Δήμος: 22420 28223, 28420
  • Tαξί: 22420 28724
  • Πρώτες Bοήθειες στην Κω: 22420 22.300