Σαρδηνία: Βουτιές στην ιστορία, αλλά με σύγχρονο τρόπο

Σαρδηνία: Βουτιές στην ιστορία, αλλά με σύγχρονο τρόπο

Mε ανέπαφα μεσαιωνικά κομμάτια και παραλίες που παραπέμπουν σε τροπικά μέρη, η Σαρδηνία είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ιταλίας που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ταξιδιώτη ασυγκίνητο, λόγω το του απείρου κάλλους που διαθέτει αυτός ο τόπος.

Ένα νησί με ξεχωριστό ύφος. Ένα πέρασμα λαών και πολιτισμών, όπως Φοίνικες, Ρωμαίοι, Γενοβέζοι, Άραβες και Ισπανοί που όλοι αυτοί άφησαν τα ίχνη τους στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του νησιού, και οι αποδείξεις βρίσκονται διάσπαρτες παντού: Προϊστορικές κατοικίες και φρούρια, αρχαίοι τάφοι και ρωμαϊκές εκκλησίες.

Όλα αυτά συνδυάζονται με εντυπωσιακές παραλίες και ακτές, με απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια και βελούδινους αμμόλοφους, με έναν βυθό κατοικία πολλών ειδών όπως η φώκια Monachus monachus και με την ενδοχώρα να αποτελεί ένα ξεχωριστό βιότοπο αφού εδώ ζουν αγριοπρόβατα, τεράστιες χελώνες και φλαμίνγκο.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η Costa Smeralda. Σημαίνει «Σμαραγδένια Ακτή» και εκτός από θέρετρο με νερά στο χρώμα του συγκεκριμένου πολύτιμου λίθου, είναι και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα καλοκαιρινά στέκια της Μεσογείου. Καταφύγιο των VIP’s από τη δεκαετία του ’60 είναι το Porto Cervo, το κέντρο της Costa Smeralda, με προκυμαία γεμάτη πολυτελή yachts και boutiques.

Βορειοδυτικά, επισκεφτείτε το Castelsardo με τα σπίτια βαμμένα σε φωτεινά μεσογειακά χρώματα. Δυτικά, κυριαρχούν οι θεαματικές ακτές με τα ηφαιστειακά γονίδια γύρω από το Alghero (πόλη με διάχυτη την επιρροή της ισπανικής κουλτούρας, με άθικτη παλιά πόλη αλλά και τα 100 και πλέον nuraghe – πέτρινοι κομμένοι κώνοι που χρησίμευαν ως κατοικίες και κτίστηκαν από έναν πολιτισμό που άκμασε στο νησί από το 1800 μέχρι το 500 π.Χ.). Νότια, επισκεφτείτε το Cagliari, την πρωτεύουσα, και κάντε βόλτα στην ατμοσφαιρική συνοικία San Domenico.

Θα μείνετε στο διαποτισμένο με ατμόσφαιρα αίγλης Hotel Pitrizza (από €610) στην Costa Smeralda, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, επίσης μια άλλη καλή επιλογή είναι το Ηotel Romazzino (από €560) ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία που έφτιαξε ο Aga Khan τη δεκαετία του 1960, και στο Ηotel Cala di Volpe (από €580) με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που αγκαλιάζει έναν κόλπο γεμάτο νησάκια, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jacques Couelle.

Λοιπό ας περάσουμε κατευθείαν στο Δια Ταύτα για να διευκρινίσουμε πως θα μεταβείτε στη Σαρδηνία:

Φυσικά ο καλύτερος και πιο σύντομος τρόπος είναι να πετάξετε αεροπορικώς προς το αεροδρόμιο του Cagliari, με Αlitalia μέσω Ρώμης και με Air One μέσω Ρώμης ή Νάπολης.

Υπάρχει και μία άλλη μέθοδος, η οποία είναι με πλοίο, ωστόσο γίνεται εύκολα κατανοητό πως μέσο αυτής της πρακτικής θα σπαταλήσετε αρκετό χρόνο στη διαδρομή, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως ενδέχεται το ταξίδι να είναι ιδιαίτερα κουραστικό, ιδιαίτερα εάν δεν κλείσετε κάποια καμπίνα για να έχετε δικό σας δωμάτιο, με συνέπεια να γυρίζετε εδώ και εκεί στο πλοίο για να περάσει η ώρα, κάτι που αντικειμενικά δεν το προτείνουμε σε καμία περίπτωση για ευνόητους λόγους.