Kurt Cobain: «Montage Of Heck», ντοκιμαντέρ

Kurt Cobain: «Montage Of Heck», ντοκιμαντέρ

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του HBO μέσω της σκηνοθετικής επιμέλειας του Brett Morgen (The Kid Stays in the Picture 2002, Crossfire Hurricane 2012) προβάλει για πρώτη φορά αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό του Kurt Cobain, τραγουδιστή των Nirvana. Σπάνιες προσωπικές στιγμές ενός ανθρώπου που λειτούργησε ως μια από τις τελευταίες μεγάλες επιρροές της ροκ σκηνής. Όσο και αν προσπαθούσαν οι σκληροπυρηνικοί mainstream fans της ροκ να υποβαθμίσουν το φαινόμενο Nirvana, ο Kurt Cobain και το γκρουπ έχουν πλέον βρει τη δική τους θέση στο hall of fame του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επικριτών της μουσικής των Nirvana, η σκηνή στο Wrestler του Darren Aronofsky, όπου ο Mickey Rourke υποδυόμενος τον παλαιστή Randy «The Ram» Robinson, λέει καθώς χορεύει υπό τους ρυθμούς του Round And Round των Ratt στην στρίπερ φίλη του Cassidy -κατά κόσμον Marisa Tomei- ότι η μουσική των 80’s ήταν φοβερή με συγκροτήματα όπως οι Guns and Roses κ.λπ. και συνεχίζει λέγοντας ότι μετά έρχεται μια «αδελφή» σαν τον Kurt Cobain για να τα καταστρέψει όλα. Η Cassidy συμφωνεί και συμπληρώνει «λες και είναι κακό το να θες να περνάς καλά». Μισώ τα 90’s, θα πουν και οι δύο μέχρι να τελειώσει η σκηνή.

Για τους λάτρεις των Nirvana, όμως, τα 90’s είναι μια δεκαετία σταθμός καθώς μέσα σε λίγο καιρό με το Nevermind η μουσική του γκρουπ δεν εξαπλώθηκε μόνο σε όλη την Αμερική, αλλά στα πέρατα της γης δημιουργώντας ορισμένα από τα πιο επικά mosh pit καθώς οι νέοι της εποχής και μόνο στο άκουσμα της καθαριστικής εισαγωγής του Smells Like Teen Spirit ήταν ικανοί να κατεδαφίσουν τα πάντα στο διάβα τους. Ωστόσο, όλα αυτά έδωσαν τη θέση τους στη θλίψη, καθώς η είδηση της αυτοκτονίας του Kurt εξαπλωνόταν τον Απρίλιο του 1994 σαν κακόγουστο gossip. Κάνεις δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Υπήρξαν και μαρτυρίες για νεαρούς θαυμαστές του Kurt που αυτοκτόνησαν, ακολουθώντας έτσι την τελική πράξη του αγαπημένου τους μουσικού.

Το «Montage Of Heck» είναι ένα πραγματικό δώρο για όσους χαμογελούν όταν φέρνουν στο νου τους την εικόνα του Kurt. Οι καλύτερες στιγμές από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας του, αλλά και του ίδιου του Kurt συνθέτουν το documentary του Brett Morgen για το οποίο χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το υλικό αυτό πέρασε στα χέρια του Morgen με την πλήρη συγκατάθεση της οικογένειας του Cobain, συμπεριλαμβανομένης της Courtney Love, παρόλο που η ίδια δεν ασχολήθηκε με την παραγωγή, ενώ η κόρη της, Frances Bean Cobain, φέρει τον τίτλο της Executive Producer. Κατά πόσο θα ήθελε ο Kurt να δημοσιευθεί το αρχείο αυτό χωρίς της δική του συγκατάθεση δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όμως, όπως είπε και ο ίδιος Brett Morgen στη Phoebe Reilly του Rolling Stone μετά την προβολή του documentary: «Πιθανότατα κάποια πλάνα να μην ήθελε ο Kurt να έχουν συμπεριληφθεί, ωστόσο με το «Montage Of Heck» δεν έχω προσπαθήσει να τον μειώσω ή να τον εξευτελίσω αλλά να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε όλοι να τον κοιτάξουμε στα μάτια. Άλλωστε, αφορά τον Kurt Cobain και πρέπει να είναι ειλικρινές». Το «Montage Of Heck» θα προβληθεί από το HBO στις 4 Μαΐου.

Σημείωση: Μέσα στο 2015 θα προβληθεί και το Soaked in Bleach, το docudrama που σκηνοθετεί ο Benjamin Statler, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία όπως την έζησε ο Tom Grant: ο ιδιωτικός ντετέκτιβ στον οποίο είχε αναθέσει η Courtney Love την υπόθεση του Cobain. Τα ευρήματα όμως από την έρευνα του Grant, σύμφωνα με τον ίδιο, τον ανάγκασαν να κινηθεί νομικά εναντίον της Courtney. Όλα τα στοιχεία της έρευνας του Tom Grant θα παρουσιαστούν στο Soaked in Bleach που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε σας παραθέτουμε το τρέιλερ.

Soaked In Bleach Official Trailer.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας