ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesLady Vengeance (2005): Ταινία θρίλερ

Lady Vengeance (2005): Ταινία θρίλερ

Σημαντική σημείωση για αποφυγή σύγχυσης πληροφοριών: Η ταινία Lady Vengeance (2005) είναι γνωστή και με τον τίτλο Sympathy for Lady Vengeance.

Ου μπλέξεις με κυρίες

Ένας άγγελος στην κόλαση. Ή μια κόλαση που, γι’ αυτόν ειδικά τον άγγελο, έχει φυλαγμένη την πιο καλή θέση της. Μια τριλογία που βράζει μέσα σε φωτιές και καζάνια, ενώ είναι γέννημα-θρέμμα ενός και μόνο μυαλού. Το όνομα αυτού Chan-wook Park και, στις μέρες μας, αυτός ο ψιλοπαλαβός Κορεάτης ατενίζει το μέλλον έχοντας πάρει σπίτι του την ταμπέλα του διαδόχου του Tarantino. Μόνο που ο Tarantino δεν πέθανε ακόμη, και ο κύριος Park θα πρέπει να δουλέψει κι άλλο μέχρι να μας πείσει πως το ταλέντο του είναι τόσο όσο το σοκ που προκάλεσε παγκοσμίως η προηγούμενη ταινία του, το μυθικό πια Oldboy. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το στυλ το έχει, αυτές που αναζητούνται είναι οι νέες ιδέες.

Γιατί, εντάξει, η τριλογία του -πρώτο κομμάτι της οποίας ήταν το Sympathy for Mr Vengeance- περιστρέφεται γύρω από το θέμα της εκδίκησης. Αλλά τα μοτίβα σε αυτή την τρίτη ταινία καταντούν πια λίγο επαναλαμβανόμενα και κουραστικά. Σύμφωνοι, η ιστορία της Τζα Λι Τζέουμ κοιτάζει τη θεματική από μια άλλη πλευρά. Στα 19 της μόλις χρόνια, αυτή η κυρία μπαίνει στη φυλακή πληρώνοντας για ένα έγκλημα που έχει κάνει κάποιος άλλος. Εκεί, γίνεται «άγγελος» και, με την καλοσύνη της, κερδίζει συμμάχους, πιόνια όλους τους στο μεγάλο σχέδιο της εκδίκησης.

Δισυπόστατη προσωπικότητα -καλή και κακή, αθώα και ένοχη, θύτης και θύμα- η Τζα Λι Τζέουμ δεν έχει καμία σχέση με τον πρωταγωνιστή του Oldboy, που ανακάλυπτε προχωρώντας κομμάτια της πλοκής και έψαχνε να βγάλει άκρη από το χάος που τον περιέβαλλε. Αυτή, αντίθετα, είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη και οι πράξεις της εκλογικευμένες και υπολογισμένες στην εντέλεια. Ο κύριος Μπάεκ θα πληρώσει και, αυτή τη φορά, δεν χρειάζεται να υπάρξει καμία συγκλονιστική αποκάλυψη, καμία ανατροπή και κανένα σοκ στο τέλος.

Το Sympathy for Lady Vengeance μέχρι που μπορεί και να απογοητεύσει όσους νοικιάσουν το DVD για να δουν ένα sequel του Oldboy. Όχι επειδή είναι κακή ταινία -το αντίθετο-, αλλά επειδή κινείται σε πολύ πιο ανθρωποκεντρικά, συναισθηματικά και λυρικά μονοπάτια. Χωρίς ιδιαίτερα γραφική απεικόνιση αίματος και χωρίς απίστευτες σκηνές βίας (περισσότερο υπονοούνται παρά δείχνονται), μοιάζει σαφώς πιο ώριμο και ψαγμένο αλλά και λιγότερο δυνατό από τον προκάτοχό του.

Επιπλέον, βασανίζεται και από ένα μακρόσυρτο τέλος, ένα τέλος που ανοίγει συνεχώς νέες σκηνές και που, ουσιαστικά, του αφαιρεί την ένταση. Αυτά που παραμένουν από τα χαρακτηριστικά του Park είναι η εκπληκτική φωτογραφία, οι όμορφες και ενίοτε σουρεαλιστικές εικόνες, το κατάμαυρο χιούμορ και η σκοτεινή ατμόσφαιρα. Στην επόμενη ταινία, εκτός τριλογίας πια, θα ξέρουμε σίγουρα.

Εικόνα

Πολύ προσεγμένη μεταφορά, και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τη στιγμή που μεγάλο κομμάτι της ταινίας βασίζεται στην εικαστική απόδοσή του; Το κάδρο του Park έχει τις σωστές διαστάσεις και ο σκηνοθέτης το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, ζωγραφίζοντας σε μια παλέτα που, ομολογουμένως, έχει πιο μουντές αποχρώσεις απ’ ό,τι οι προηγούμενες ταινίες της τριλογίας. Ο καλλιτεχνικός κόκκος διατηρείται ακέραιος και δίνει αυτό το ταλαιπωρημένο και λερωμένο look που απαιτεί η θεματολογία, ενώ τα μαύρα είναι βαθιά και ζωντανά. Και οι λεπτομέρειες, φυσικά, ακριβέστατες. Σχεδόν άψογο αποτέλεσμα, αν εξαιρέσουμε μερικά μικρά σημάδια ψηφιακής επεξεργασίας.

Ήχος

Καλό track που απλώνεται σε έξι κανάλια και καταφέρνει να δέσει με την υπόθεση και τους χαρακτήρες (αυτό δεν είναι πάντα το ζητούμενο;). Χωρίς να υπάρχουν οι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες στιγμές, η μουσική του Vivaldi είναι αυτή που ξεχωρίζει μέσα σε ένα soundtrack όχι τόσο δυνατό όσο εκείνο του Oldboy. Σημασία έχει, πάντως, πως η απόδοση είναι καθαρή και ακριβής, και οι διάλογοι δεν αδικούνται σε καμία περίπτωση από το συνολικό αποτέλεσμα. Το DD5.1 βγάζει και αυτό το δισκάκι ασπροπρόσωπο.

Extras

Εδώ έχουμε μείνει λίγο πίσω σε σχέση με τις εκδόσεις περιοχής 3 βλέπετε, αυτά είναι τα πάτρια εδάφη του Park, και μάλλον εκεί τον προσέχουν λίγο παραπάνω. Το ελληνικό DVD βγαίνει στα ράφια άδειο, εφοδιασμένο μόνο με μερικά trailers που μόνο ενθουσιασμό δεν μπορούν να σκορπίσουν στους fans. Αν κρίνουμε πάντως από τη μεταχείριση που έτυχε το Oldboy -που βγήκε σε διπλό DVD λίγο μετά την κανονική κυκλοφορία του – μπορούμε να ελπίζουμε, έτσι δεν είναι;

Η ετυμηγορία

Οι τριλογίες δεν πέθαναν, συνεχίζονται και μάλιστα δυναμικότατα. Μπορεί ο Chan-wook Park να μην έχει βλέψεις για συλλεκτικές κασετίνες και τα σχετικά, αλλά η εκδικητική θεματολογία του και το προσωπικό του στυλ έχουν φτιάξει ήδη κοινό που σίγουρα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Lady Vengeance. Ακόμη κι αν πολλοί από αυτούς θα βρουν αυτόν τον επίλογο πολύ… light σε σχέση με όσα προηγήθηκαν, ίσως είναι και ένα δείγμα πως ο δημιουργός του Oldboy είναι έτοιμος να αναζητήσει και άλλα δημιουργικά μονοπάτια. Βασικά, πρέπει να το κάνει. Μέχρι τότε, μένουμε στις λυρικές υποσχέσεις που άφησε και οψόμεθα για τη συνέχεια.

Ατάκες

Τζα Λι Τζέουμ (Lee Yeong-ae): «Άκου προσεκτικά. Όλοι κάνουν λάθη. Αλλά αν κάνεις μια αμαρτία, πρέπει να επανορθώσεις. Καταλαβαίνεις τι θα πει επανορθώνω; Μεγάλη επανόρθωση για μεγάλες αμαρτίες. Μικρή επανόρθωση για τις μικρές».

Trivia

Ο Park ήθελε να κάνει μια ταινία για την εκδίκηση μιας μεσήλικης γυναίκας, γι’ αυτό στην αρχή ήθελε την Du-shim Ko στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τελικά όμως εγκατέλειψε το σχέδιό του, πρώτον, επειδή βρήκε τελικά την ηθοποιό πολύ μεγάλη και, δεύτερον, επειδή πίστεψε πως το έργο θα έμοιαζε πολύ με την Gloria του John Cassavetes.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας: Lady Vengeance (2005).

https://youtu.be/kFvKF2LH0oo

Διάβασε επίσης: Marvel Cinematic Universe ταινίες από την χειρότερη στην καλύτερη

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166