Λακσμί Μιτάλ: Φιλάνθρωπος, ποδοσφαιράνθρωπος

Λακσμί Μιτάλ: Φιλάνθρωπος, ποδοσφαιράνθρωπος

Πριν από λίγους μήνες ο Λακσμί Μιτάλ προσκάλεσε σε δείπνο, στο προσωπικό ανάκτορό του, στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, την ποδοσφαιρική ομάδα της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (QPR), στην οποία ο Ινδός μεγιστάνας, έχει αγοράσει μέρος των μετοχών της το περασμένο έτος.

«Προσκαλέσαμε 50 με 60 ανθρώπους στο σπίτι, τα μέλη της ομάδας και τις συζύγους τους», λέει ο κ. Μιτάλ. «Ηταν πολύ χαρούμενοι που τους δείχναμε σεβασμό και τους ενθαρρύναμε.

Τους είπα πως δεν πρόκειται να ξοδέψουμε εκατομμύρια στερλίνες για να αγοράσουμε παίκτες πρώτης γραμμής. Πρόκειται να είμαστε πολύ επιλεκτικοί και θα ενθαρρύνουμε τη συλλογική εργασία».

Ο κ. Μιτάλ προσπάθησε, προσφέροντας αυτό το χαλαρό δείπνο στους παίκτες και προπονητές, να ανυψώσει το ηθικό της ομάδας – η QPR δεν θεωρείται από τις «πρωτοκλασάτες» ομάδες της αγγλικής Τσάμπιονσιπ, δηλαδή της Β΄ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου της χώρας.

Ο ηλικίας 69 ετών Ινδός δισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης της Arcel­orMittal, της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα στον κόσμο που προέκυψε μετά τη συγχώνευση της Mittal Steel με τη χαλυβουργία Arcelor του Λουξεμβούργου, το 2006.

Στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια η περιουσία του

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Forbes, η προσωπική περιουσία του κ.Μιτάλ ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τα έσοδα που του προσφέρει το ανερχόμενο σε 44% ποσοστό μετοχών που κατέχει στην εταιρεία, της οποίας είναι ταυτοχρόνως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Ο Ινδός μεγιστάνας του χάλυβα, δημιούργησε την εταιρεία του η οποία είναι, τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή της, από το μηδέν, πριν από 41 χρόνια.

Η ενασχόλησή του με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της QPR, μιας ιστορικής ομάδας της Αγγλίας που «βολοδέρνει» χωρίς προφανείς στόχους στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ, μπορεί να προκαλεί έκπληξη.

Ο ίδιος, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, απέκτησε το 20% του λονδρέζικου κλαμπ, τον περασμένο Δεκέμβριο, χάρη στις εισηγήσεις δύο στενών φίλων του: του Μπέρνι Έκλστοουν, του ανθρώπου που διαχειρίζεται τους αγώνες της Formula 1 και του Φλάβιο Μπριατόρε, διευθυντή της ομάδας F1 της γαλλικής Renault.

Ο Μιτάλ, υποστηρίζει, εκτός των άλλων και αρκετές φιλανθρωπικές δραστηριότητες, όπως είναι η χρηματοδότηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ινδία, αν και αυτή η ενασχόλησή του δεν έχει προβληθεί δημοσίως στο βαθμό και στην κλίμακα που, ενδεχομένως, θα της άξιζε.