ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήΜουσικά προηγμένα συστήματα για το φθινόπωρο 2018

Μουσικά προηγμένα συστήματα για το φθινόπωρο 2018

Πάντα υπάρχουν κάποιοι που ξοδεύουν τα καλοκαίρια τους στύβοντας το μυαλό τους να γεννηθεί μια νέα και ιδιαίτερη ιδέα και κάποιοι άλλοι προσπαθώντας σκληρά να υλοποιήσουν το μικρομέγαλο όραμά τους επάνω στην μουσική. Μικρές και μεγάλες ομάδες μηχανικών και προγραμματιστών, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στις νέες πατέντες και σε μεταλλάξεις προϊόντων μουσικής, μας παρουσιάζουν με το που ξεκινάει το Φθινόπωρο τα νέα gadgets, τα νέα δημιουργήματά τους.

Κάθε χρονιά βγαίνουν και καλύτερες ιδέες — αυτό να λέγεται. Με την είσοδο στο ring της παλαίστρας των Arduino και iPhone/iPad, έχουμε μουσικά όργανα στο μέγεθος της παλάμης ή περίεργα sequencer που δουλεύουν σε iOS και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τα hardware sequencer προηγούμενης δεκαετίας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε λοιπόν τρία νέα μουσικά τεχνολογικά προϊόντα. Το ένα είναι gadget synth, το άλλο μουσικό πρόγραμμα για iOS και το τελευταίο ένα free πρόγραμμα για Windows και Mac. Λίγο απ’ όλα έχουμε, δηλαδή, στα νέα του Φθινοπώρου. Πάμε να τα δούμε λεπτομερέστερα!

Πίνακας περιεχομένων

Mixtape Alpha

Το gadget αυτό είναι πολύ απλά ένα stylophone (σας λέει τίποτα αυτό;) με 8-bit ήχους, και έχει ως θήκη μία διαφανή θήκη κασέτας. Καλό μέχρι στιγμής… αλλά τι παραπάνω έχει από τα προηγούμενα stylophone-like μηχανήματα; Για αρχή, με 35€ παίρνεις ένα μικρό synth που μπορείς να το ελέγξεις με τα δάχτυλά σου και να παραλλάξεις τον ήχο μέσα από τα εφέ που έχει ή να αλλάξεις την τονικότητά του από τα μικρό πληκτρολόγιο που έχει στο κάτω μέρος του.

Η πρώτη έκδοση που εμφανίστηκε… απλά εξαφανίστηκε πριν να το πάρει χαμπάρι ο κόσμος και, για να δείτε πόσο βοηθάει το crowdfunding σε τέτοια μηχανήματα, το συγκεκριμένο synth χρηματοδοτήθηκε από το Kickstarter. Διαβάστε τις πρώτες σειρές από το άρθρο που αφορά την crowdfunding ιστοσελίδα και καταλάβετε πως και τα δικά σας όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η δεύτερη έκδοση, όμως, μπορεί να αποκτηθεί από όλους σας.

To mixtape alpha χρησιμοποιεί το ATmega328p τσιπ (όπως και κάποια άλλα), που το ίδιο υπάρχει και στα συστήματα Arduino, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πού έχει βασιστεί το synth. Πιο συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • Σύστημα αφής, με το οποίο ελέγχεις τα χαρακτηριστικά του mixtape και θυμίζει stylophone
  • Πολυφωνία τεσσάρων φωνών
  • Τέσσερα εφέ
  • Record και playback σε loops που έχουμε ηχογραφήσει προηγουμένως

Το συγκεκριμένο project είναι σε συνεργασία με το Open Music Labs του Σικάγο και με τον Jie Qi από το High-Low Tech group στο MIT Media Lab.

bend.fm

Νομίζατε πως έχουν γίνει τα πάντα στο cirtuit bending, ε; Νομίζατε πως δεν θα βγει κάτι νέο σε αυτό τον περίεργο και αλλόκοτο τομέα της μουσικής τεχνολογίας;

Το circuit ή hardware bending ήταν πάντα η μεγάλη λατρεία των μουσικών που είχαν μια μεγαλύτερη σχέση με τα ηλεκτρονικά. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ανοίξει ούτε μια φορά το παλιό σας αρμόνιο για να δείτε τι διάολο μπλιμπλίκια έχει εκεί μέσα; Ε, ναι, αυτό το χαοτικό θέαμα που λέγεται πλακέτες και πυκνωτές και καλώδια και διάφορα άλλα, μπορεί να δεχθεί ενός είδους μετατροπής που προσφέρει ένα παράλληλο σύμπαν από ήχους, που ποτέ δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει το πληκτροφόρο από μόνο του πριν. Ώρες ώρες ο πειραματιστής νιώθει πως εκείνη την στιγμή έχει το χέρι του Θεού και δημιουργεί εκ νέου νέους ήχους — αυτό είναι μια αλήθεια…

Εκεί λοιπόν βασίστηκαν οι Kurt James Werner και Mayank Sanganaria του CCRMA για να δημιουργήσουν ένα pocket synth, που αυτή την φορά το hardware bending θα έχει μια εσάνς από κώδικα και όχι από ηλεκτρονικές πλακέτες. Οι ίδιοι μας το εξηγούν μέσα από το σεμινάριό τους στο πανεπιστήμιο του Stanford, που αφορά όχι το hardware bending αλλά το BitBendind. Αρκετά ενδιαφέρον!

Κατεβάστε το app και αφεθείτε σε μη-φυσικούς ήχους!

UNIWorkstation

Ακούστε λίγο το κομμάτι Stawberry Fields Forever των Beatles και πείτε μου τι μουσικό όργανο είναι αυτό που ακούγεται και θυμίζει πρώιμο synthesizer, μαζί με ήχο φλάουτου. Είναι το melotron και μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό όργανο που ζυγίζει 159 κιλά και κατασκευάστηκε πρώτη φορά στις αρχές τις δεκαετίας του ’60!

Έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε και μπορούμε να το ακούσουμε μέχρι και σε τωρινές παραγωγές deep house ή ακόμα και πειραματικές συνθέσεις. Περισσότερα θα διαβάσετε κάπου εδώ! Το UNIWorkstation είναι ένα ψηφιακό melotron με πολύ όμορφη αισθητική και πρακτικό χειρισμό.

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο για να πάτε στην official σελίδα του προγράμματος και κατεβάστε το από τα ανάλογους συνδέσμους που βρίσκονται κάτω αριστερά. Μπορείτε να κατεβάσετε έκδοση για Mac και δυο διαφορετικές εκδόσεις για Windows, μια σε 32 bit και μια σε 64 bit.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166