ΑρχικήΟικονομίαΛιανική και χονδρική εφοδιαστική αλυσίδα με VR και AR

Λιανική και χονδρική εφοδιαστική αλυσίδα με VR και AR

Λιανική και χονδρική εφοδιαστική αλυσίδα με VR και AR. Ίσως να μοιάζει ανήκουστο ή περίεργο, αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Το buzz γύρω από την εικονική πραγματικότητα «virtual reality (VR)» και την επαυξημένη πραγματικότητα «augmented reality (AR)» γίνεται όλο και πιο δυναμική. Τον Ιούνιο, οι Financial Times κλήθηκαν να παράσχουν έναν οδηγό που περιγράφει τις διαφορές μεταξύ των δύο συνδεδεμένων τεχνολογιών, αναφέροντας το ακουστικό Oculus Rift headset που ανήκει στο Facebook ως παράδειγμα VR, ενώ η AR σχετίζεται στενότερα με εφαρμογές όπως το Pokemon Go και άλλα smartphone apps.

Ίσως αυτό να απλουστεύσει τα πράγματα λίγο, ειδικά αφού το HTC Vive και το Microsoft HoloLens φαίνονται να έχουν ωθήσει την κατάσταση στο επόμενο επίπεδο.

Καθώς το υλικό για VR και AR γίνεται πιο εξελιγμένο, οι εφαρμογές και το περιεχόμενο που υποστηρίζονται από αυτό το λογισμικό θα καθορίσουν ποιο αντίκτυπο θα έχει το VR και το AR στο μέλλον. Έχει ήδη υπάρξει ευρεία χρήση της τεχνολογίας VR και AR στα βιντεοπαιχνίδια. Όμως, όλο και περισσότερο, υιοθετείται για κύρια χρήση σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες.

Εικονική αλυσίδα εφοδιασμού.

Όσον αφορά το μέλλον, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και αλυσίδας εφοδιασμού είναι ώριμες για τον θετικό αντίκτυπο των VR και AR. Οι έμποροι λιανικής προωθούν ήδη εικονικά καταστήματα προκειμένου να δημιουργήσουν συγκλονιστικές εμπειρίες πελατών που παράγουν πολύτιμα δεδομένα.

Η Ikea, για παράδειγμα, δημιούργησε έναν κατάλογο AR που επιτρέπει στους πελάτες της να αντιληφθούν πώς τα προϊόντα θα φαίνονται στα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Amazon μπορεί να συνδεθεί με το πώς ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου αναλύει μεμονωμένες προβολές σελίδων πελατών και ιστορικό αγοράς για να προβλέψει μελλοντικές αποφάσεις αγοράς και να επανατοποθετήσει το απόθεμα στην αλυσίδα εφοδιασμού του.

Το Google Glass προβλήθηκε ως το επόμενο μεγάλο επίτευγμα για να φέρει το AR στις αποθήκες. Αν και δεν κατάφερε να πετύχει, το Google Glass έβαλε γερά τις βάσεις για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Στην πραγματικότητα, η Google συνεργάστηκε πρόσφατα με την Gap σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους πελάτες να «δοκιμάζουν» τα ρούχα αν είναι ακριβώς στα μέτρα τους, επιτρέποντας ακριβείς μετρήσεις.

Η εταιρεία παράδοσης DHL πραγματοποιεί βελτιωμένες αποδόσεις στην αποθήκη της χρησιμοποιώντας την AR για την αναγνώριση της σκηνής κατά τη διαδικασία παραλαβής της παραγγελίας. Το πρόγραμμα “Vision Picking Program” έχει εξοπλίσει τους υπαλλήλους της αποθήκης της DHL με προηγμένα έξυπνα γυαλιά που εμφανίζουν κάθε στοιχείο που έχει ληφθεί και που πρέπει να τοποθετηθεί είτε στα ράφια, είτε στο φορτηγό. Στόχος είναι να επιτραπεί η ταχύτερη λήψη παραγγελιών χωρίς να μπλέκονται περαιτέρω εργατικά χέρια και να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης σφαλμάτων.

Στις γραμμές συναρμολόγησης σε άλλες βιομηχανίες, τα γυαλιά AR ή τα ακουστικά έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες. Όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην αναγνώριση της κατάστασης των αντικειμένων που έρχονται από τη γραμμή συναρμολόγησης, αλλά τα γυαλιά μπορούν επίσης να βοηθήσουν να τα κατευθύνουν κατά την παραλαβή αντικειμένων για παραγγελίες.

Φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο υποστηρίζεται η εκπλήρωση των κινητών παραγγελιών χρησιμοποιώντας τη σάρωση με γραμμωτό κώδικα σε γυαλιά AR ή σε ακουστικά. Η προσέγγιση “ανά όραμα” επιτρέπει στον εργάτη αποθήκης ή αποθηκευτικό χώρο να ανακτήσει μια λίστα επιλογής, να μετακινηθεί μέσω της αποθήκης στις κατάλληλες θέσεις των ραφιών- μέσω της πιο αποτελεσματικής διαδρομής όπως υποδεικνύεται στην οθόνη AR – και να σαρώσει κάθε στοιχείο τη λίστα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την επαλήθευση των επιλογών πριν από τη συλλογή όλων των προϊόντων και την προετοιμασία τους για αποστολή.

Στην πραγματικότητα, τα ακουστικά και τα γυαλιά ηλίου AR είναι ιδανικά για την εκκίνηση των ανοιχτών παραγγελιών σε αποθήκες, αποκεντρωμένα κέντρα ολοκλήρωσης ή χώρους λιανικής πώλησης. Είναι επίσης αποτελεσματικές για εφαρμογές πεδίου, όπου οι τεχνικοί τους χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε εγχειρίδια ή πληροφορίες για εξαρτήματα μηχανών.

Μόλις ένα προϊόν ή ένα δέμα εγκαταλείψει την αποθήκη, η AR έχει ακόμα ένα κομμάτι για να παίξει. Σύμφωνα με την DHL, οι οδηγοί ξοδεύουν μεταξύ 40% και 60% του χρόνου τους μακριά από το κέντρο διανομής. Αντ ‘αυτού, οι οδηγοί αναζητούν τα σωστά πλαίσια για κάθε παράδοση και δουλεύουν με πολλά διαφορετικά στοιχεία και εργασίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής παράδοσης.

Συχνά εργάζονται για να καθορίσουν τους χρόνους και τους στόχους παράδοσης. Πριν εγκαταλείψουν το κέντρο διανομής, οι οδηγοί θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένοι με μια συσκευή AR που θα τους επιτρέπει να βλέπουν κρίσιμες πληροφορίες για κάθε μία από τις περιοχές που πρόκειται να δράσουν και τον τρόπο χειρισμού τους. Στο δρόμο, η οθόνη θα απελευθερώνει τα χέρια των οδηγών και θα τους δίνει τη δυνατότητα να δουν μια λίστα με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις οδηγίες τους, καθώς και ποια στοιχεία πηγαίνουν εκεί, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους και να ενσωματώσουν την απόδειξη παράδοσης ως μέρος της διαδικασίας.

Οι διευθυντές θα επιβλέπουν σε πραγματικό χρόνο.

Στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι διευθυντές και τα στελέχη έχουν πολλαπλές ευθύνες και δεν μπορούν πάντα να βρίσκονται κοντά στη γραμμή παραγωγής ή στην αποθήκη. Με τα εργαλεία VR και AR, μπορούν ουσιαστικά να συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το πού χρειάζεται να εστιάσουν την προσοχή του περισσότερο και κατ’ επέκταση να μένουν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή για ότι συμβαίνει στην επιχείρηση, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες προχωρούν, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται δίπλα ή σε εντελώς διαφορετική χώρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για την εκτέλεση της αλυσίδας εφοδιασμού είναι η ικανότητα να οργανώνουν προγράμματα κατάρτισης απλά και αποτελεσματικά. Πριν ένας νέος υπάλληλος ή μια νέα ομάδα αγγίξουν ακόμη καν ένα νέο κομμάτι εξοπλισμού στην αποθήκη, θα έχουν τα εχέγγυα να διδαχθούν πώς να το χρησιμοποιήσουν χάρη στην τεχνολογία VR / AR. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικές εμπειρίες έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν από τις κινήσεις της λειτουργίας ενός νέου εξοπλισμού ή βαριών μηχανημάτων χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τον κίνδυνο να κάνουν λάθη.

Εσωτερική καινοτομία.

Η τεχνολογία VR και AR δεν ισχύει μόνο για τις αποθήκες και τα πίσω δωμάτια στον εργασιακό χώρο. Αυτές οι λύσεις μπορούν επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικές στο διάδρομο του καταστήματος. Για παράδειγμα, με την ενίσχυση μιας συσκευής συλλογής δεδομένων κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα AR, ένας έμπορος λιανικής πώλησης μπορεί να επικαλύψει την κατάσταση αποθέματος, όπως τα στοιχεία που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν ή είναι εκτός αποθέματος στο κέντρο διανομής ή όταν οι βοηθοί σαρώνουν γραμμωτούς κώδικες στο ράφι. Οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν επίσης να επιθέτουν δεδομένα πωλήσεων, δεδομένα λήξης προϊόντος και άλλες πολύτιμες πληροφορίες.

Επιπρόσθετα, οι βοηθοί των καταστημάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σάρωση με AR-enhanced mobile barcode scanning για γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση εργασιών, όπως η επιλογή μεμονωμένων προϊόντων για αναδιάταξη, ανίχνευση εξαντλημένων αποθεμάτων και χαμηλών αποθεμάτων στο ράφι και την καταμέτρηση πολλαπλών στοιχείων με μία μόνο σάρωση.

Πραγματικά σενάρια.

Αυτό δεν είναι σκέψης βγαλμένες από ένα σενάριο φαντασίας. Αυτά τα σενάρια είναι πραγματικά και συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τις λειτουργίες των μπροστινών και των πίσω γραφείων και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη και αποτελεσματικότητα κόστους που προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία. Τα VR και AR δεν περιορίζονται πλέον μοναχά για παιχνίδια. Όπως γνωρίζουμε όλοι η προηγμένη ρομποτική χρησιμοποιείται σε εργοστάσια και αποθήκες, θα δούμε σύντομα την αυξημένη χρήση συσκευών AR και VR για τη διευκόλυνση και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των διαδικασιών της λιανικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166