Απρόσιτα και καταπράσινα, φορτωμένα με το βάρος της ιστορίας που κουβαλούν από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Δεν μπόρεσε ποτέ κανένας σουλτάνος να τα υποτάξει και να τα γράψει στα φορολογικά κιτάπια του. Αγραφα το όνομά τους, που είναι σίγουρο ότι το κέρδισαν με την αξία τους. Χωριά που έγραψαν ιστορία, βουνά που αποτέλεσαν το απόρθητο κάστρο της κλεφτουριάς, φαράγγια που έκρυψαν γενιές κηνυγημένων και στη μέση όλων αυτών κυριολεκτικά στο πουθενά οι πρώτες γαλάζιες εικόνες της πιο μαγευτικής λίμνης ξεπροβάλλουν.
Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ένα επιτυχημένο πάντρεμα της φύσης και του πολιτισμού.
Λίγα λόγια για την ιστορία
Στη λίμνη του Ταυρωπού ο στρατηγός Πλαστήρας, γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης, οραματίστηκε να γίνει ένα φράγμα. Έργο που ολοκλήρωσε η ΔΕΗ το 1958, πολλά χρόνια μετά το θάνατο του και έτσι μετονομάστηκε η λίμνη, σε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Αυτός ο τόπος είναι σίγουρα μια από τις πιο εκπληκτικές περιοχές της Ελλάδας. Περίπου 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας έρχεται κανείς αντιμέτωπος με ένα στενό, γεμάτο φουρκέτες, ασφάλτινο δρόμο που σαν φίδι μήκους 60 χλμ. περικυκλώνει την όμορφη λίμνη. Το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά σου εκπληκτικό, το ένα χωριό διαδέχεται το άλλο, ενώ μέσα από τα απόκρημνα βουνά και τα φυλλώματα των δέντρων ξεπροβάλλει η γαληνεμένη εικόνα της λίμνης.
Μια εκστατική διαδρομή
Από το πρώτο χωριό που συναντάει κανείς αρχίζουν και οι εκπλήξεις. Η πλαζ του Λαμπερού, ο οικισμός του Αγίου Αθανασίου και λίγο πιο κάτω την Καστανιά, το πανέμορφο χωριουδάκι Μούχα και το φράγμα. Λίγο μετά το χωριό Μπελοκομύτη σε μια μικρή παράκαμψη από το δρόμο αριστερά, σε ύψος 1400 μ. η μονή Πελεκητής μοιάζει πραγματικά πελεκημένη. Το μάτι δεν χορταίνει την πανοραμική θέα από το Νεοχώρι καθώς ο περιφερειακός δρόμος συνεχίζει την άνοδο του για να συναντήσει τα χωριά Καλύβια, Πεζούλα, Φυλακτή, Νεράιδα, ενώ βόρεια εκεί που πλησιάζοντας τις όχθες, οι επιβλητικές κορυφές των Αγράφων τρεμοπαίζουν στα ατάραχα νερά προβάλλουν το Κρυονέρι και η Κερασιά. Λίγο μετά τα χωριά Μορφοβούνι και Μεσενικόλα και ο κύκλος της λίμνης έκλεισε αφήνοντας μια γεύση ηρεμίας και έκστασης, γαλήνης και έκπληξης σε μια γρήγορη εναλλαγή τοπίων, σε μια πανδαισία χρωμάτων.
Η φιλοξενία
Και βέβαια μέσα σε αυτό το φυσικό πλούτο καμιά επιθυμία δεν μένει ανεκπλήρωτη. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει εξελιχθεί πολύ. Παραδοσιακοί ξενώνες έχουν χτιστεί ικανοί να φιλοξενήσουν όποιον θέλει να απολαύσει ένα μαγευτικό, με θέα τη λίμνη, δειλινό. Όσο για καλό φαγητό μην ανησυχείτε. Καλύπτονται όλα τα γούστα και οι απαιτήσεις στα όμορφα ταβερνάκια και εστιατόρια.
Στην κορυφή των Aγράφων
Για κείνους δε που θέλουν να απολαύσουν τις δυνατότητες εναλλαγής των πολύκορφων Αγράφων και είναι λάτρεις των action sportsδεν πρόκειται να στερηθούν τίποτα. Καγιάκ στα παγωμένα φιόρδ, ορειβασία στις χιονισμένες πλαγιές, πεζοπορία και mountain bike στα καταπράσινα μονοπάτια, αλλά και ιππασία στις πλαζ που σχηματίζονται γύρω από τη λίμνη αλλά και κολύμπι για τις πιο ζεστές εποχές. Όποιος επιζητεί λοιπόν λίγη μαγεία αλλά και περιπέτεια στη ζωή του δεν έχει άλλο παρά να οργανώσει μια απόδραση στη φιλόξενη περιοχή των Αγράφων. Η λίμνη του Νικολάου Πλαστήρα μπορεί να σας εκπλήξει αλλά και να σας καθηλώσει. Ίσως δυσκολευτείτε λίγο στο τέλος να την εγκαταλείψετε.