Η άσκηση καταπολεμά την αυπνία

Η άσκηση καταπολεμά την αυπνία

Το σώμα χρειάζεται περίπου 7.5 ώρες την ημέρα ύπνο, αν και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται απο τις ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά. Τα οράτα αποτελέσματα ενός άστατου ή ελάχιστου ύπνου δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αίσθηση της κούρασης, της νευρικότητας και της έλλειψης συγκέντρωσης αλλά έχει επιπτώσεις και στην μαθησιακή και μνημονική ικανότητα του ατόμου.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου Stanford έδειξε, ότι η συστηματική άσκηση συμβάλλει στην μείωση του στρες και βοηθά σε έναν πιο ήρεμο ύπνο. Η άσκηση πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 4 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση.

Σε πείραμα του ιδίου πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 43 ατόμων (29 άντρες και 14 γυναίκες ηλικίας από 50 μέχρι 76 ετών), έδειξε ότι μετά από 16 εβδομάδες μέτριας προπόνησης σε συχνότητα 4 φόρες την εβδομάδα οι ασκούμενοι παρουσίασαν αισθήτη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους.

Η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό και με κάποιους άλλους παράγοντες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βιηθήσουν να κοιμάστε σαν πουλάκι.

  • Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε σχεδόν την ίδια ώρα, για να μην αποδιοργανώνετε το βιολογικο σας ρολόϊ.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ, καφεϊνης και νικοτίνης, λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν ξαπλώσετε.

Το stretching είναι ένας ακόμα τρόπος χαλάρωσης πριν πάτε στο κρεβάτι, σύμφωνα με την Judi Sheppard Missett, ιδρύτρια του Jazzercise. Πριν όμως ξεκινήσετε φροντίστε να κάνετε μια ελαφριά προθέρμανση με λίγο τρέξιμο, στατικό ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα.

Αν λοιπόν είστε και εσείς ένας από αυτούς που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, πριν καταφύγετε σε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή, δοκιμάστε να γυμναστείτε. Μπορεί το αποτέλεσμα να σας εκπλήξει ευχάριστα.

Ωστόσο πρέπει να έχετε κατά νου πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποια ασθένεια που να σχετίζεται με τον ύπνο. Επομένως εδώ πρέπει να επιληφθεί της κατάστασης κάποιος γιατρός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσω θεραπευτικής αγωγής.