Λόλα (1964 ταινία)

Οι κριτικοί ξετρελάθηκαν και το κοινό επιφύλαξε την καλύτερη υποδοχή για τη «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου. Το 1964, το όνομα φωτιά της Τρούμπας, το κορίτσι που είναι παγιδευμένο μέσα στο βούρκο της αμαρτίας από τον Στέλιο γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η Τζένη Καρέζη είναι στα καλύτερά της, πιο γοητευτική από ποτέ, ο Νίκος Κούρκουλος, άντρας του υποκόσμου, μονομαχεί για τα μάτια της μόνο με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και η Βίκυ Μοσχολιού κάνει το ντεμπούτο της τραγουδώντας το «Του ήλιου σβήστηκε το φως» του Σταύρου Ξαρχάκου.

Από τις καλύτερες ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου, ο οποίος ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός σε ρόλους ζεν-πρεμιέ, εξελίχτηκε σε έναν από τους πιο αξιόλογους σεναριογράφους, συγγραφείς και σκηνοθέτες της εγχώριας βιομηχανίας. Αυτοδίδακτος σκηνοθέτης προσέφερε πάνω από πενήντα ταινίες που συνδύαζαν, χωρίς εξαιρέσεις, την τέχνη και την αισθητική με την εμπορική επιτυχία. Η Λόλα αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του, ανάμεσα στα «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), το οποίο τιμήθηκε στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα βραβεία σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου και δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Παντελή Ζερβό, ενώ συμμετείχε και στο Φεστιβάλ των Καννών του 1961, «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Οι κυρίες της αυλής» (1966) και «Πυρετός στην άσφαλτο» (1966). Στη «Λόλα» χειρίζεται ένα επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα πλαισιωμένο με αρχοντιά από τα κινηματογραφικά όρια και περιθωρια της εποχής.

Η Τρούμπα, η κακόφημη συνοικία του λιμανιού, προσέφερε ελπίδα και όνειρα σε πολλές φτωχές γυναίκες που ήταν όμως καλόκαρδες και αξιοπρεπείς. Η Λόλα σαγηνευτική αλλά και σκληρή πρωταγωνιστεί σε μία παρακμιακή αλλά πολύ αληθινή ιστορία και το όνομά της άφησε εποχή. Όπως και η τελευταία σκηνή της ταινίας που θεωρείται πλέον από τις πιο φημισμένες του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσα στον καπνό από τα τσιγάρα και τη διαθφορά των θαμώνων ενός κακόφημου καμπαρέ, η τιμή, η αγάπη και η ηθική διασώνονται από ανθρώπους που είναι αυθεντικοί και αληθινοί.

Το σενάριο είναι του Ηλία Λυμπερόπουλου ενώ συμμετέχουν επίσης οι Σπύρος Καλογήρου, Παντελής Ζερβός και Γιάννης Βογιατζής.

  • Βαθμολογία: 7/10
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166