ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΟ Κατήφορος (1961 ταινία)

Ο Κατήφορος (1961 ταινία)

Μια ομάδα αντισυμβατικών νέων που δεν μπαίνουν σε καλούπια, οι οποίοι παράλληλα διακατέχονται από καταπιεσμένα συναισθήματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα άκρα. Οι γονείς τους ήταν δέσμιοι στα παλιά και ξεπερασμένα πρότυπα του παρελθόντος, εγκλωβισμένοι σε αναχρονιστικές ιδέες και παραδόσεις. Ο Κώστας (Νίκος Κούρκουλος) σαγηνεύει και «διαφθείρει» τη Ρέα (Ζωή Λάσκαρη) και την αδερφή της. Η Ρέα υπέστη μεγάλη ταπείνωση από τα χέρια του Νίκου και όταν έμαθε ότι κινδύνευε και η αδερφή της, θέλει να πάρει εκδίκηση.

«Ο Κατήφορος» έκοψε 200.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή μολονότι ήταν μια ταινία που προκάλεσε την ελληνική κοινωνία για την τολμηρότητα της και τη θεματολογία της. Ως κύριος υπεύθυνος για τη διαφθορά των νέων προβάλλεται η ελληνική οικογένεια με τους ψυχοφθόρους περιορισμούς που επιβάλλει σε όλα της τα μέλη, οι γονείς για την αδιαφορία και την έλλειψη κατανόησης στα προβλήματα των παιδιών αλλά και η ελληνική κοινωνία που δεσμεύει τους πολίτες με παράλογους άγραφους νόμους. Στο στόχαστρο του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη βρίσκονται γόνοι καλών οικογενειών που είναι ελευθέρων ηθών σε μια εποχή που η γύμνια ήταν ντροπή και η τιμή ήταν η απόλυτη αρετή.

Από τις καλύτερες δραματικές, κοινωνικές ταινίες που έχει δει η εγχώρια κινηματογραφία. Οι πρωταγωνιστές είδαν την καριέρα τους να εκτοξεύεται μετά από τη συμμετοχή τους σε μια ταινία που δανείστηκε τη σκηνοθεσία γαλλικού κινηματογράφου και τη θεματολογία του αμερικάνικου. Πλέον ο Κατήφορος θεωρείται ταινία «καλτ» όμως τα θέματα που διαπραγματεύεται είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Τραγικό είναι το γεγονός πως ακόμα και σήμερα ακούμε ειδήσεις παρόμοιων εξευτελιστικών καταστάσεων όπου πρωταγωνιστούν νέοι, μολονότι ζουν σε ένα πιο φιλελεύθερο κοινωνικό πλαίσιο, με λιγότερους περιορισμούς από τη δεκαετία του ’60. Η ιστορία όμως συχνά επαναλαμβάνεται και εμφανίζεται με διαφοροποιημένο πρόσωπο αλλά βασισμένη πάντα στα ίδια θεμέλια.

Πρωταγωνιστούν στην ταινία οι εξής ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Νίκος Κούρκουλος, Κώστας Βουτσάς, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Νίτσα Μαρούδα, Παντελής Ζερβός, Μίρκα Μίρκα Καλατζοπούλου, Ελένη Ζαφειρίου, Λαυρέντης Διανέλλος.

  • Βαθμολογία: 7.5/10
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Μανταλένα (1960 ταινία)

Ένας μεγάλος έρωτας (1964)

Αστέρω (1959 ταινία)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166