- Πλατφόρμα: BlackBerry Playbook, HP TouchPad, iPad, Linux, Mac OS, Playstation, Wii, Windows
- Εταιρεία Ανάπτυξης: Amanita Design
- Είδος: Adventure, Puzzle
Μας άρεσαν:
- Επιστροφή στις ρομαντικές εποχές του adventuring.
- Τα ξεχωριστά handmade γραφικά του και το ιδιαίτερο setting της ιστορίας.
- Είναι φθηνότερο από έναν καφέ στην παραλία Θεσσαλονίκης.
Δε μας άρεσαν: Είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια
Παρουσίαση του Machinarium
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ μοιάζει με παραμύθι. Σύγχρονο μεν, παραμύθι δε. Μια μικρούλα ομάδα ατόμων (μόλις επτά ζωή να ‘χουνε), από την, όχι και τόσο διάσημη για τις εταιρίες που ασχολούνται με το gaming, χώρα της Τσεχίας, έκαναν ένα πενιχρό κομπόδεμα 1000 δολαρίων και στρώθηκαν να φτιάξουν ένα ταπεινό παιχνιδάκι που φιλοδοξούσαν να τους επιστρέψει τουλάχιστον το αρχικό budget.
Κάποιες δουλειές τους στο πέρασμα του χρόνου έδειξαν τις ικανότητες τους (Samorost), ειδικά στους μυημένους, όμως ο καιρός κύλησε, και το όλο υποσχέσεις μωρό τους δεν έλεγε να γεννηθεί. Πέρασαν επτά χρόνια. Η ομάδα αυτή, που τώρα πια έχει αποκτήσει και όνομα -Amanita Design-, φτιάχνει ένα site για να προσφέρει εκεί το παιχνίδι της, σε εξευτελιστική τιμή, και σταυρώνει τα δάχτυλα να ανταμειφθούν έστω και στο ελάχιστο οι κόποι τους.
Η είδηση του Machinarium περνάει φυσικά στα ψιλά των μεγάλων ευρωπαϊκών περιοδικών και sites: “Εταιρία από την Τσεχία; Ξέρω ένα καλύτερο με τον Τοτό“. Οι fans όμως που το ανακαλύπτουν, αρχίζουν να το διαδίδουν από στόμα σε στόμα, από blog σε blog και από forum σε forum. Όλοι όσοι το σνομπάρισαν στην αρχή αναγκάζονται να του ρίξουν μια δεύτερη ματιά και ω του θαύματος, ανακαλύπτουν το Ανεξάρτητο Video Game της χρονιάς, ένα παιχνίδι που ενώ έχει τη στόφα και την ατμόσφαιρα των παλιών καλών point and click adventures, φέρνει την φρέσκια πνοή και ματιά μιας ομάδας δημιουργών που αγαπάνε αυτό που κάνουν.
Η κοινωνία των gamers το περιβάλει με ιδιαίτερη αγάπη παρότι να γραφικά του είναι πολύ ιδιαίτερα και δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με τις υπερπαραγωγές των εκατομμυρίων, γοητεύονται από την ιστορία και τον τρόπο που είναι δοσμένη. Κοντολογίς, το παιχνίδι γίνεται μεγάλη επιτυχία, πάντα αναλογικά με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να δημιουργηθεί, και η μικρή εταιρία από την Τσεχία ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Το ηθικό δίδαγμα προφανές. Κρούει κουδούνι και για τα δικά μας τα τζιμάνια που και ταλέντο έχουν και τις γνώσεις αλλά φοβούνται μην τους κατηγορήσουν πως επενδύουν λεφτά και όνειρα σε παιχνιδάκια. Δηλαδή ο φίλος μου ο Χρήστος που ασχολείται με Μίκυ Μάους δεν είναι ένας πετυχημένος άνδρας; Καλά, άστοχο το παράδειγμα, συνεχίζω.
Το Machinarium είναι μία ερωτική ιστορία δύο ταπεινών ρομπότ σε μια πόλη του μέλλοντος που οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια αλλά τους έχουν αποκαταστήσει επάξια οι μηχανές. Το αγόρι το καταδυναστεύει η εξουσία και το εξορίζει από την πόλη ενώ το κορίτσι το φυλακίζουν. Ο μικρός μας ήρωας πρέπει να βρει τρόπο να περάσει ξανά τα τείχη της, να κερδίσει την τεντζερηδένια αγαπημένη του, να ψιλοσώσει και την πόλη από μια βόμβα που βάζουν οι κακοί της ιστορίας. Πώς θα γίνει αυτό; Χρησιμοποιώντας το μοναδικό του όπλο: το μυαλό.
Στο Machinarium πρέπει να ψιλοξεχάσουμε τους κλασικούς γρίφους που έχεις ένα τεράστιο inventory και ως άλλος Χουντίνι, βρίσκεις εκεί την απάντηση σε κάθε σου πρόβλημα. Υπάρχει και αυτό το κομμάτι, είναι όμως ελάχιστο μπροστά στην πραγματική ομορφιά του παιχνιδιού: τους γρίφους σκέψης.
Καταστάσεις που ομολογουμένως είναι λίγο τρελές, σε ένα περιβάλλον που δεν το λες και οικείο ως παίκτης, σε αναγκάζουν να ξοδέψεις και το τελευταίο σου εγκεφαλικό κύτταρο για να βρεις τον τρόπο να ξελασπώνεις κάθε φορά.
Δεν μιλάμε για κάτι πολύ hardcore, όμως ο ενθουσιασμός των αμύητων στα adventures και τα puzzle games ίσως πάει περίπατο μετά την πρώτη μισή ώρα. Ο καλός μπαμπάς Στέλιος όμως σας ζητάει να επιμείνετε. Η ηθική ικανοποίηση που θα σας γεμίζει μετά τη λύση κάθε γρίφου, θα σας σπρώχνει για τον επόμενο και τον επόμενο και τον επόμενο.
Το Machinarium δεν είναι φτωχός συγγενής. Βρέθηκε στις καρδιές των απανταχού gamers με το σπαθί του. Δεν υποσχέθηκε κάτι παραπάνω από αυτά που μπορούσε να δώσει. Δεν εξαπάτησε ποτέ αυτόν που το επέλεξε. Επέστρεψε τον όρο ψυχαγωγία στην αρχική του έννοια και ανταμείφθηκε γι’ αυτό.
Από τα βάθη της καρδιάς μου σας συνιστώ να δώσετε το ταπεινό ποσό των 10 δολαρίων (αν και ενδέχεται με το πέρασμα των καιρών να έχει πέσει ακόμη πιο κάτω η τιμή του), και αφού παίξετε το demo, να το κατεβάσετε από την κεντρική σελίδα της Amanita Design.
Ειλικρινά αξίζει τον κόπο και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα χάσετε το χρόνο σας.