ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη θέτει ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα της παραβλεπόμενης βιοποικιλότητας

Μελέτη θέτει ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα της παραβλεπόμενης βιοποικιλότητας

Μελέτη θέτει ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα της παραβλεπόμενης βιοποικιλότητας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξειδικευμένη τεχνολογία αιχμής που βασίζεται στο DNA και δείγματα από μουσεία που συλλέχθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες για να αποκαλύψουν ένα νέο είδος σκαθαριού που ζει σε ρέματα γύρω από τη Μεσόγειο.

Το Meladema coriacea συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα σκαθάρια της Ευρώπης και θεωρείται κοινό στο νότιο τμήμα της ηπείρου και στη Βόρεια Αφρική από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Plymouth και το Ινστιτούτο της Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη έχουν δείξει τώρα, ότι εδώ και καιρό θεωρείται ένα κοινό είδος και λανθασμένα πίστευε η επιστήμη για το αντίθετο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα αλληλουχίας DNA και λεπτομερή ανάλυση της μορφολογίας, έχουν περιγράψει ένα νέο είδος – Meladema lepidoptera – το οποίο φαίνεται σχεδόν ταυτόσημο με το Meladema coriacea με την πρώτη ματιά, αλλά είναι πολύ διαφορετικό γενετικά.

Το Meladema lepidoptera περιορίζεται στην Κορσική, τη Σαρδηνία, τα παρακείμενα μικρά νησιά της Γαλλίας και σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ιταλίας, όπου φαίνεται προφανώς να αποκλείεται η ύπαρξη του Meladema coriacea.

Ο David Bilton, καθηγητής της Υδατικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, οδήγησε με καθοριστικό τρόπο τη μελέτη και ο ίδιος έχει συλλέξει τα πρώτα δείγματα των σκαθαριών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ανέφερε: «Αρχίσαμε να μελετάμε τη γενετική αυτών των σκαθαριών για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς τα ζώα είχαν αποικίσει τα νησιά – σίγουρα δεν αναζητούσαμε ή περίμενε κανείς ένα καινούργιο είδος. Το Meladema είναι μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά σκαθάρια της Ευρώπης, γι ‘αυτό ήμασταν έκπληκτοι με τα γενετικά αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι υπήρχαν δύο είδη που κρύβονταν κάτω από αυτό που όλοι πίστευαν ότι ήταν μόνο ένα “.

Τα γενετικά δεδομένα για περισσότερα δείγματα και μια προσεκτική μελέτη της εμφάνισης των ίδιων των σκαθαριών έχουν πλέον επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίζουν λεπτές αλλά συνεπείς μεθόδους, στις οποίες τα δύο είδη διαφέρουν. Αυτό περιλαμβάνει την ακριβή μορφολογία των περιπτώσεων στα πτερύγια τους.

Η χρονολόγηση με βάση τις αναλύσεις DNA υποδεικνύει ότι το Meladema προήλθε πριν από περίπου 14,4 εκατομμύρια χρόνια και ότι τα σημερινά είδη εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα, περίπου 1,5 εκατομμύριο χρόνια πριν, ίσως να συνέβαλε σε αυτό η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια των παγετώνων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166