ΑρχικήΕιδήσειςGreenpeace: Οι tech giants επιφέρουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Γη

Greenpeace: Οι tech giants επιφέρουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Γη

Greenpeace: Οι tech giants επιφέρουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Γη.

Η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη στην οποία βαθμολογεί τους τεχνολογικούς γίγαντες στο κατά πόσο σέβονται το το περιβάλλον. Οι εταιρείες, όπως η Samsung Electronics, η Amazon και η Huawei πήραν τις χαμηλές βαθμολογίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρουν στον πλανήτη.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξακολουθούν να διστάζουν να δεσμευτούν πλήρως στην ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα πάντα με τον με τις οδηγίες που εξέδωσε η Greenpeace των ΗΠΑ για το Greener Electronics.

Η έκθεση, η οποία αξιολόγησε 17 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας σε τρεις περιοχές, επίσης κακοποίησε βαθμολόγησε χαμηλά πολλές από αυτές επειδή δεν χρησιμοποίησαν περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στα προϊόντα τους και πως σημείωσαν αργή πρόοδο στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης τοξικών υλικών.

“Οι εταιρείες τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού τους έχουν κολλήσει στη βιομηχανική εποχή”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Gary Cook, υποστηρικτής της Greenpeace USA.

Η έκθεση περιγράφει το κρυφό κόστος πίσω από τα πιο περιζήτητα και διάσημα καταναλωτικά προϊόντα στον 21ο αιώνα: κινητές υπολογιστικές συσκευές όπως τα smartphones και οι υπολογιστές tablet.

Από το 2011, η Greenpeace προέτρεψε τις παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας να μεταβούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να στραφούν σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων τους .

Η Greenpeace έθεσε μερικά καίρια ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση. όπως: Η αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, το σχεδιασμό προϊόντων μεγαλύτερης διάρκειας για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρονικών ειδών και την προτροπή του συνόλου της βιομηχανίας να επανεξετάσει συνολικά το επιχειρησιακό της μοντέλο “take-make-waste”.

Η έκθεση τόνισε ότι οι κατασκευαστικές διαδικασίες των εταιρειών τεχνολογίας δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον, όσο οι καινοτόμες εικόνες τους.

Ενώ η κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία τεχνολογίας αυξήθηκε γρήγορα για να τροφοδοτήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και την κατασκευή αυτών των προϊόντων, καθώς και τα κέντρα δεδομένων όπου λειτουργούν τα social media, το cloud computing και άλλες εφαρμογές, δυστυχώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν ξεφύγει και το χειρότερο όλων είναι πως μερικές εταιρείες δεν δείχνουν να συνετίζονται.

Οι κινεζικές εταιρείες Huawei, Xiaomi, Oppo και Vivo, οι οποίες έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει κάτω από το μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες και έχουν έλλειψη διαφάνειας και δέσμευσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Amazon ήταν η μοναδική αμερικανική εταιρεία που έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία, στις συνολικές περιβαλλοντικές επιδόσεις της, μαζί με τους κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων. Η Greenpeace δήλωσε ότι η Amazon συγκαταλέγεται στις λιγότερο διαφανείς εταιρείες και δεν ανέφερε το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου των δικών της επιχειρήσεων.

Μεταξύ των 17 εταιρειών, η Apple και η Fairphone με έδρα το Άμστερνταμ εκτιμήθηκαν ότι έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε διάφορους τομείς.

Η Greenpeace προέτρεψε τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως, μετατρέποντας τις πηγές ενέργειας που τροφοδοτούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Κάλεσε επίσης τις εταιρείες τεχνολογίας να απομακρύνουν επικίνδυνα χημικά και άλλα υλικά από τα προϊόντα και τους χώρους εργασίας τους και να σχεδιάσουν συσκευές μεγαλύτερης διάρκειας για να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων.

Αν η τεχνολογική βιομηχανία δεν στραφεί σοβαρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , ο κόσμος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο υποστηρικτής της Greenpeace Lee Insung.

 

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166