Μεταλλαγμένοι αθλητές για χάρη των Ρεκόρ

Μεταλλαγμένοι αθλητές για χάρη των Ρεκόρ

Στην αρχή ήταν το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Ακολούθησε η σόγια. Από τότε η γενετική έχει κάνει τεράστια άλματα και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν στους στους επόμενους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες να υπάρχουν και μεταλλαγμένοι αθλητές! Αθλητές που θα διαθέτουν τη δύναμη αλόγου ή την ικανότητα κολύμβησης μιας χήνας!

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν αμέσως από τη ΔΟΕ, καθώς απαιτείται ειδική εργαστηριακή εξέταση, που προς το παρόν δεν εφαρμόζεται από τα κέντρα ελέγχου ντόπινγκ. Όμως, η τεχνική μοιάζει για τους επιστήμονες απλή και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε εργαστήρια της χώρας μας. «Μεταλλαγμένα» γονίδια τοποθετούνται στον μυϊκό ιστό και ο αθλητής μετατρέπεται σε έναν μικρό Σαμψών.

Ένας, καθηγητής Βιοχημείας, εξηγεί: «Έχει μελετηθεί η συμπεριφορά των ζώων, όπως αυτή του αλόγου και της χήνας και έχει διαπιστωθεί ότι αποδίδουν καλύτερα. Γι’ αυτό στόχος είναι η γονιδιακή τροποποίηση που θα δημιουργήσει έναν αθλητή με τις ικανότητες αυτών των ζώων. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι κατ’ εξοχήν στους μυς με την εισαγωγή ενός γονιδίου. Οι τρόποι είναι γνωστοί στη γενετική μηχανική. Στο γονίδιο αυτό έχουν ενσωματωθεί κάποιες τροποποιημένες πρωτεΐνες που μπορούν να επιτύχουν τη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας, ώστε να γίνει και η μέγιστη απόδοση έργου. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η γρήγορη μυϊκή συστολή του οργανισμού.

»Στα εργαστήρια έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίσουμε την απόδοση που θα έχει ένας αθλητής με την τοποθέτηση του τροποποιημένου γονιδίου αφού μπορούν να γίνουν δοκιμές σε ζώα. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ακριβής, γιατί δεν γνωρίζεις την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης δεν μπορούν να υπολογισθούν οι παρενέργειες, αφού όπως και στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια αν θα επηρεάσουν το περιβάλλον και σε ποιο βαθμό. Το θέμα, όμως, είναι πως ακόμη και σήμερα στην Κίνα μπορεί να έχουμε τέτοιους τροποποιημένους αθλητές».

*Η WADA θα χρειαστεί ίσως πολλά χρόνια να εντοπίσει τα φαινόμενα αυτά, καθώς ο μόνος τρόπος ανίχνευσης είναι η βιοψία σε τμήμα του μυός. Στο άμεσο μέλλον, όμως, τα τεστ μπορεί να απλοποιηθούν.

«Επειδή όμως η γενετική μηχανική εξελίσσεται ραγδαία, σε κάποια χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε ένα τεστ που θα ανακαλύπτει μέσω μιας εξέτασης αίματος τυχόν γενετική τροποποίηση», επισημαίνουν εμπειρογνώμονες στον τομέα της βιοχημείας.

*Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πάντως υπολογίζει ότι σε μερικές δεκαετίες θα έχει διαφοροποιηθεί πλήρως η βιολογική σύνθεση του ανθρώπινου σώματος. Αλλωστε σήμερα οι αθλητές εκμεταλλεύονται το 99% των φυσικών δυνατοτήτων τους με τη χρήση αναβολικών, σε σύγκριση με τους αθλητές των Ολυμπιακών του 1896, που χρησιμοποιούσαν μόνο το 75%.

Ήδη επιστήμονες στο Κλίβελαντ του Οχάιο των ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «σούπερ ποντίκι», το οποίο με βάση τις δοκιμές ξεπέρασε κατά πολύ τον εαυτό του μετά τη γενετική τροποποίηση. Του προσέθεσαν λείες μυϊκές ίνες στην καρδιά, οι οποίες την κατέστησαν ανθεκτικότερη, καθώς και διπλάσιο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν ταχύτερα το οξυγόνο στο αίμα (όπως και η ερυθροποιητίνη).

Σε περίπτωση που οι γενετικές αυτές αλλαγές εφαρμόζονταν σε άνθρωπο, θα του επέτρεπαν να έχει σχεδόν το διπλάσιο μηρό για να αντέχει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Βλέπετε στο βωμό της Δόξας και των Ρεκόρ τα πάντα επιτρέπονται, εφόσον φυσικά περνάς απαρατήρητος.

Προηγούμενο άρθροΠόσο πουλάει το ίντερνετ
Επόμενο άρθροSurf Site Tin Type: Οι εραστές του ωκεανού
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας