Πόσο πουλάει το ίντερνετ

Πόσο πουλάει το ίντερνετ

Πέρα από φαινόμενο μόδας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αγγλιστί social media) αλλάζουν ριζικά τις χρήσεις και τις πρακτικές όσων σερφάρουν στο Διαδίκτυο, προσφέροντας νέα εργαλεία διάδρασης και επικοινωνίας. Η τάση αυτή υιοθετήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο παρά τις ανισότητες της πρόσβασης στον παγκόσμιο ιστό. Για τους χρήστες το μοντέλο είναι λοιπόν μοναδικό, για τις ίδιες τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όμως, το οικονομικό μοντέλο ποικίλλει, προσπαθώντας να βρει κάποια ισορροπία.

Είναι γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των ιστοχώρων αυτών φτάνει μερικές φορές σε αστρονομικά επίπεδα, χάρη στην ικανότητά τους να προσελκύουν μεγάλο αριθμό χρηστών. Για παράδειγμα το Facebook με τα 2 δισεκατομμύρια επισκέπτες έχει εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση αγοράς μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό να εκτιμήσουμε την οικονομική πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων και την ικανότητα τους να βγάλουν πραγματικά κέρδη από τη μεγάλη συγκέντρωση χρηστών.

Σχηματίζονται, έτσι, τρία μεγάλα οικονομικά μοντέλα, που βασίζονται σε διαφορετική προβληματική και διακυβεύματα. Τα μοντέλα αυτά βασίζονται στην τελευταία μας έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, και όπου αναλύονται σε βάθος οι βασικές έννοιες και τα οικονομικά μοντέλα των κοινωνικών δικτύων, των ιστοσελίδων «γνωριμιών» και των επαγγελματικών δικτύων.

Χρηματοδότηση μέσω της διαφήμισης

Το πρώτο μοντέλο είναι φυσικά η χρηματοδότηση μέσω της διαφήμισης. Της διαφήμισης που αποτελεί τη βάση της οικονομίας του «δωρεάν», στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του Διαδικτύου. Οι μελλοντικές προβλέψεις επιβεβαιώνουν μια συνεχή μεγέθυνση των διαφημιστικών εσόδων, τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020 και μόνο για την αμερικανική αγορά. Το συγκεκριμένο μοντέλο κρύβει, όμως, μια μεγάλη δυσκολία: είναι δύσκολο να βρεθούν οι μορφές διαφήμισης που θα ικανοποιήσουν τους χρήστες, όντας στοχευμένες και άρα τροφοδοτούμενες από προσωπικές πληροφορίες για τον χρήστη.

Από την άλλη πλευρά, οι διαφημιστές επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ένα πλαίσιο που θα ελέγχουν οι ίδιοι. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό στα κοινωνικά δίκτυα, όπου το περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες δεν έχει «εκδοτικούς» περιορισμούς ούτε εγγυημένη «διαφημιστική απόδοση». Το επαγγελματικό δίκτυο Linkedin, απαντώντας στη διπλή αυτή απαίτηση, προβάλλει αποτελεσματικά διαφημίσεις που απευθύνονται σε υψηλόβαθμα στελέχη με υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα το Facebook ψάχνει ακόμα εργαλεία αποτελεσματικής στόχευσης και επικοινωνίας, στην προοπτική της ενσωμάτωσης της διαφήμισης στις ανταλλαγές τύπου συνομιλίας των μελών του. Το 2007 ο κύκλος εργασιών του ήταν μόνο 150 εκατομμύρια δολάρια.

Μοντέλο με βάσει τις συνδρομές

Το δεύτερο οικονομικό μοντέλο βασίζεται στις συνδρομές. Πρόκειται για εισοδήματα τα οποία είναι μεν υπολογίσιμα και σταθερά αλλά μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Συχνά η συνδρομή είναι ενσωματωμένη σ’ ένα άλλο μοντέλο, το μοντέλο «freemium» (από τις λέξεις free=δωρεάν και premium=πρώτης τάξεως). Πρόκειται για μία μείξη δωρεάν υπηρεσιών που απευθύνονται σε όλους και οι οποίες χρησιμεύουν στο να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα χρηστών. Παράλληλα υπάρχει και η συνδρομή στις υπηρεσίες πρώτης τάξης για έναν περιορισμένο αριθμό μελών. Πάνω σε αυτό το μοντέλο βασίζεται το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο Viadeo, του οποίου τα μέλη πληρώνουν μηνιαία συνδρομή για υπηρεσίες παροχής «διασύνδεσης» με άλλα μέλη.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Το τρίτο οικονομικό μοντέλο, το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι σήμερα ταυτόχρονα αβέβαιο και πολλά υποσχόμενο. Η θεματική κατηγοριοποίηση των κοινωνικών δικτύων μπορεί δυνητικά να τα μετατρέψει σε πλατφόρμες διανομής προϊόντων. Το κορεάτικο δίκτυο Cyworld κατάφερε μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου να επιβληθεί ως το δεύτερο «δικτυακό κατάστημα» πώλησης μετά το iTunes της Apple.

Επίσης το Cyworld διαθέτει εικονικά δώρα επί πληρωμή, τα οποία χρησιμεύουν στη διακόσμηση και τον εμπλουτισμό των προσωπικών σελίδων των μελών του δικτύου. Το 2007 τα δώρα αντιπροσώπευαν κύκλο εργασιών ύψους 300.000 δολ., δηλαδή το 75% των εισοδημάτων του δικτύου. Πολλοί ισχυροί παίκτες τοποθετούνται προοδευτικά στο χώρο αυτό. Για παράδειγμα το MySpace προτείνει την πώληση βιβλίων σε συνεργασία με το Amazon, μουσικής σε συνεργασία με τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και βίντεο σε συνεργασία με το μεγάλο όμιλο Newscorp. Φυσικά, κάποια δίκτυα συνδυάζουν δύο ή και τρία από τα παραπάνω μοντέλα.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι να επιτύχεις να κερδίσεις την προσοχή των χρηστών, και από αυτήν την άποψη τα κοινωνικά δίκτυα σημειώνουν επιτυχία. Οι υποθέσεις για βιώσιμα business models είναι πολλές και ποικίλες αλλά θα πρέπει να αποδειχθούν αρκετά δομημένες και δυνητικά βιώσιμες. Είναι λοιπόν κατανοητό το γεγονός ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων δεν έχουν βρει ακόμα, στο σύνολό τους, τρόπους επαρκούς χρηματοδότησης.

Προηγούμενο άρθροΤα «ψιλά γράμματα» των ιστοχώρων
Επόμενο άρθροΜεταλλαγμένοι αθλητές για χάρη των Ρεκόρ
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας