Προστατέψτε τους παλιούς σας δίσκους, αλλά και τις βιντεοκασέτες, μετατρέποντας τα σε ψηφιακό υλικό με τον οδηγό που ακολουθεί παρακάτω.
Με έναν υπολογιστή, το κατάλληλο λογισμικό και τις συμβουλές μας, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε ψηφιακές κόπιες της μουσικής και των βίντεο σας και να τα αντιγράψετε σε CD και DVDs ή ακόμα να τα μετατρέψετε σε ψηφιακά αρχεία για αναπαραγωγή σε κάποιον φορητό media player. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προστατεύσετε το παλιό αναλογικό υλικό σας με συγκριτικά χαμηλό κόστος.
Ψηφιακή μουσική
Πολλοί από εμάς έχουμε παλαιότερα αντιγράψει ένα δίσκο σε κασέτα, για να την αναπαράγουμε στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου μας. Η χρήση του PC για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων έχει ακριβώς την ίδια λογική, αν και η διαδικασία διαφέρει. Τα πλεονεκτήματα, παρόλα αυτά, της μετατροπής είναι τα ίδια: θα μπορείτε να αναπαράγετε τους παλιούς σας δίσκους, κασέτες και βιντεοκασέτες από CD και DVD, ακόμα και μέσα από φορητούς media players, για να τα απολαμβάνετε στον δρόμο.
Θα σας δείξουμε ακόλουθα πώς να μετατρέπετε βίντεο, αφού θα έχουμε ολοκληρώσει με τους δίσκους βινυλίου και τις κασέτες. Η μετατροπή της μουσικής είναι ουσιαστικά μια διαδικασία δύο βημάτων. Αρχικά θα χρειαστεί να εγγράψετε τη μουσική στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο για να συνδέσετε την αναλογική πηγή (κασετόφωνο, πικάπ), με την είσοδο ήχου της κάρτας ήχου του υπολογιστή.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να χωρίσετε το τεράστιο αρχείο ήχου που θα έχει δημιουργηθεί σε ξεχωριστά τραγούδια και να τα μετατρέψετε είτε σε ένα μουσικό CD είτε σε μουσικά αρχεία, όπως είναι για παράδειγμα τα MP3.
Τι θα χρειαστείτε
Αν έχετε ακόμα το παλιό σας κασετόφωνο ή το πικάπ, δεν θα χρειαστείτε τίποτα περισσότερο για να μετατρέψετε τις κασέτες ή τους δίσκους σας σε ψηφιακή μορφή. Κάθε σύγχρονο PC διαθέτει οπωσδήποτε κάρτα ήχου, είτε ως ξεχωριστή συσκευή είτε ενσωματωμένη στη motherboard. Η θύρα που θα χρησιμοποιήσετε στην κάρτα ήχου είναι συνήθως χρωματισμένη με μπλε ή θαλασσί χρώμα και αναγράφει Line in.
Αντίστοιχα, το καλώδιο θα πρέπει από τη μία πλευρά να έχει ένα βύσμα Phonejack (μικρό καρφάκι), ίδιο με αυτό που έχουν όλα τα ακουστικά. Το άλλο άκρο του καλωδίου θα πρέπει να έχει συνήθως τα δύο κλασικά βύσματα του στερεοφωνικού ήχου -τύπου RCA-, χρώματος κόκκινο και άσπρο. Αυτό το καλώδιο κοστίζει λίγα μόλις ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού, αλλά και από πολλά καταστήματα υπολογιστών.
Για τη δημιουργία του μουσικού σας CD, θα χρειαστείτε φυσικά μία συσκευή εγγραφής CD/DVD καθώς και ένα σχετικό πρόγραμμα. Το πιθανότερο είναι να διαθέτετε ήδη μια αντίστοιχη συσκευή, αλλά και την εφαρμογή καθώς συμπεριλαμβάνονται συνήθως στη συσκευασία. Αν πάλι αυτό δεν ισχύει, μπορείτε να προμηθευτείτε μια καινούρια εξωτερική συσκευή εγγραφής δίσκων DVD, με τιμή γύρω στα 60 ευρώ. Οι εσωτερικές συσκευές εγγραφής κοστίζουν φυσικά πολύ λιγότερο (γύρω στα 22-25 ευρώ), αλλά η εγκατάστασή τους προϋποθέτει μια “επίσκεψη” στο εσωτερικό του υπολογιστή σας.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα περισσότερα DVD-RW ενσωματώνουν προγράμματα δημιουργίας μουσικών CDs, όπως είναι το Roxio Easy Media Creator (www.roxio.com), αλλά και το Nero (www.nero.com). Υπάρχουν φυσικά και δωρεάν λύσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας. Το Audacity, για παράδειγμα, που διατίθεται δωρεάν από τη διεύθυνση http://audacity.sourceforge.net, μπορεί να σας βοηθήσει να συλλάβετε τη μουσική και να διαχωρίσετε στη συνέχεια τα τραγούδια. Ολοκληρώνοντας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Windows Media Player που συμπεριλαμβάνεται στα Windows ή το iTunes (www.apple.com/itunes) για να εγγράψετε τα μουσικά σας CD.
Συνδεθείτε
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερες συσκευές από όσες προαναφέρονται και αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον τύπο της αναλογικής πηγής που έχετε στην κατοχή σας. Τα παλαιότερα πικάπ και κασετόφωνα, δεν διαθέτουν μεγάλη ενίσχυση στην έξοδο του ήχου και συνδέονται συνήθως μέσω βύσματος τύπου Phono σε ενισχυτή. Αν διαθέτετε μια τέτοιου τύπου συσκευή, θα χρειαστεί να ενισχύσετε τον ήχο πριν τον “στείλετε” στον υπολογιστή. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.
Αν το πικάπ ή το κασετόφωνο είναι συνδεδεμένο σε ενισχυτή που διαθέτει επίσης εξόδους ήχου, θα πρέπει να το παρεμβάλετε ανάμεσα στην αναλογική πηγή και τον υπολογιστή. Συνδέστε την πηγή στον ενισχυτή και στη συνέχεια τον ενισχυτή στο PC, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλώδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μια εξειδικευμένη συσκευή προενίσχυσης του ήχου, από κάποιο κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών.
Αν το πικάπ σας είναι κομμάτι ενός ολοκληρωμένου hi-fi συγκροτήματος, υπάρχει περίπτωση να μην διαθέτει άλλη έξοδο του ήχου, παρά μόνο θύρα για τα ακουστικά, την οποία μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε για τη συγκεκριμένη εργασία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει βέβαια να ελέγξετε τη ρύθμιση του ήχου. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά με την ένταση, γράφοντας πειραματικά στον υπολογιστή σας και “ακούγοντας” το αποτέλεσμα. Η υψηλή ένταση του ήχου μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση, ενώ αντίστοιχα η χαμηλή θα δημιουργήσει ένα αδύναμο μουσικό κομμάτι χωρίς τον απαιτούμενο παλμό.
Αν για κάποιο λόγο έχετε στη συλλογή σας έναν αριθμό από δίσκους βινυλίου, αλλά όχι πικάπ για να τους αναπαράγετε, θα σας προτείναμε να προμηθευτείτε ένα από τα πικάπ- μετατροπείς MP3 της Ion, με κόστος περίπου 144 ευρώ. Αυτό είναι ένα πικάπ που συνδέεται κατευθείαν στο PC μέσω καλωδίου USB. Μπορεί να αναπαράγει δίσκους βινυλίου, ενώ διαθέτει δικό του εξειδικευμένο λογισμικό για τη μετατροπή των τραγουδιών κατευθείαν σε MP3. Αντίστοιχα, το μοντέλο Xtape2PC (152 ευρώ) κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά με χρήση κασέτας.
Δημιουργώντας ταινίες
Η ψηφιοποίηση ταινιών είναι μια εντελώς διαφορετική και πιο δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Όπως στην περίπτωση της μετατροπής του ήχου, έτσι και εδώ, θα πρέπει να συνδέσετε το βίντεό σας ή την αναλογική βιντεοκάμερα με τον υπολογιστή. Το πρόβλημα εδώ εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν διαθέτουν όλα τα PCs εξ αρχής το απαραίτητο hardware, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την κάρτα ήχου. Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο συσκευές για υπολογιστή που μπορεί να διαθέτουν είσοδο βίντεο. Ορισμένες κάρτες γραφικών, αλλά και όλα τα TV tuners (εκτός από τα αμιγώς ψηφιακά) θα ενσωματώνουν θύρες Composite, S-Video ή και τις δύο.
Στις κάρτες γραφικών, μια είσοδος σήματος βίντεο είναι πιθανό να βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την υποδοχή για τη σύνδεση στην οθόνη. Χρειάζεται παρόλα αυτά προσοχή, διότι τις περισσότερες φορές αυτές οι θύρες είναι προγραμματισμένες ως TV-Out -για να στέλνουν δηλαδή εικόνα από τον υπολογιστή στην τηλεόραση- και όχι να δέχονται. Αν παρατηρήσετε ένα μικρό εικονίδιο με ένα κουτάκι και ένα βέλος να εξέρχεται από αυτό, τότε η συγκεκριμένη θύρα είναι έξοδος βίντεο και δεν σας κάνει για την περίπτωση που εξετάζουμε. Στα TV tuners, η υποδοχή που θέλουμε βρίσκεται συνήθως δίπλα από την υποδοχή της κεραίας.
Σημειώστε επίσης, ότι οι παραπάνω συνδέσεις αφορούν μόνο την αποστολή εικόνας από την αναλογική πηγή στο PC. Για την αποστολή παράλληλα και του ήχου θα χρειαστεί να κάνετε μια δεύτερη σύνδεση στην κάρτα ήχου του υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλώδια. Η συγκεκριμένη σύνδεση είναι ουσιαστικά η ίδια με την αντίστοιχη του πικάπ (ή του κασετοφώνου) με τον υπολογιστή και λογικά δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει.
Σύλληψη του βίντεο
Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει θύρα εισαγωγής του βίντεο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μια συσκευή σύλληψης βίντεο, η οποία είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και δεν θα σας κοστίσει πολύ ακριβά. Το Crypto TVFM RP PC (58 ευρώ), για παράδειγμα, διαθέτει όλες τις απαραίτητες εισόδους βίντεο και ήχου, για να συνδέσετε την αναλογική πηγή σας. Η σύνδεση με τον υπολογιστή επιτυγχάνεται επίσης μέσω USB, οπότε δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με το εσωτερικό του PC.
Παρόμοιες συσκευές υπάρχουν πολλές στην αγορά, όπως για παράδειγμα η PinnacleHybrid Pro Stick 330 E Retail (68 ευρώ). Στη συσκευασία περιλαμβάνεται συνήθως και πρόγραμμα για τη σύλληψη, την επεξεργασία, αλλά και τη δημιουργία ταινιών DVD. Στο σχετικό πλαίσιο που θα βρείτε σε αυτές τις σελίδες, μπορείτε να δείτε πώς επιτυγχάνονται οι σχετικές συνδέσεις καθώς και πώς ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία μέσα από ένα δημοφιλές πρόγραμμα του χώρου. Παρόλα αυτά, η διαδικασία είναι παρόμοια, όποια συσκευή αλλά και πρόγραμμα αν χρησιμοποιήσετε.
Περί εγγραφής
Όταν μετατρέπετε βίντεο, υπάρχουν ορισμένα ακόμα πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε. Το βίντεο στην ψηφιακή του μορφή, μπορεί να καταλάβει πολλά GBs από τον δίσκο σας, οπότε καλό θα είναι να διαθέτετε αρκετό ελεύθερο χώρο. Για να δημιουργήσετε DVDs από το βίντεο που συλλάβατε, θα χρειαστεί να έχετε επίσης DVD-RW. Αυτό λογικά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όλα τα σύγχρονα PCs διαθέτουν πλέον μια τέτοια συσκευή. Το τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ποιον τύπο δίσκων DVD να χρησιμοποιήσετε. Εμείς θα σας προτείναμε τα δισκάκια DVD-R, τα οποία είναι συμβατά με τα περισσότερα επιτραπέζια DVD players, ενώ μπορούν φυσικά να “παίξουν” άψογα και σε όλους τους υπολογιστές.
Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία σύλληψης βίντεο από τον υπολογιστή είναι μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα. Να θυμάστε, ότι η σύλληψη από αναλογικό μέσο θα πρέπει να γίνει σε πραγματικό χρόνο – να αφήσετε δηλαδή την κασέτα να παίζει, τη στιγμή που θα καταγράφει ο υπολογιστής. Για μία κασέτα διάρκειας μίας ώρας, θα χρειαστείτε και μία ώρα για τη σύλληψη και ούτω καθ εξής. Στη συνέχεια θα χρειαστείτε επιπλέον χρόνο για την επεξεργασία του βίντεο και την εγγραφή σε DVD. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για την επεξεργασία είναι πάντα ανάλογος της εργασίας που θα απαιτήσει το βίντεο για να το φέρετε στα μέτρα σας.
Νομικές παράμετροι
Καλό θα είναι να θυμάστε ορισμένες νομικές παραμέτρους που σχετίζονται με την αντιγραφή των μουσικών CDs και ορισμένων βιντεοκασετών. Η αντιγραφή αυτού του υλικού είναι παράνομη, ακόμα και αν προορίζεται για προσωπική χρήση. Παρόλα αυτά, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το νόμο στη χώρα μας, αν δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για προσωπική χρήση, multimedia υλικού που έχετε αγοράσει και κατέχετε νόμιμα. Αρκεί φυσικά να μην το ενοικιάσετε ή το πουλήσετε σε τρίτους.
Σημειώστε επίσης, ότι ορισμένες αυθεντικές βιντεοκασέτες διαθέτουν ένα σύστημα προστασίας από την αντιγραφή, που ονομάζεται Macrovision. Αυτού του είδους τις βιντεοκασέτες δεν θα μπορέσετε να τις αντιγράψετε. Για όλες τις υπόλοιπες κασέτες που έχετε γράψει, για παράδειγμα, από την τηλεόραση δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.
Η εγγραφή ολοκληρώθηκε
Είτε σκέφτεστε να μετατρέψετε τους παλιούς σας δίσκους του βινυλίου είτε τις βιντεοκασέτες σας σε ψηφιακή μορφή, τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα. Η ψηφιοποιήση θα προσδώσει νέα πνοή στο multimedia υλικό και θα σας επιτρέψει να διαφυλάξετε την πολύτιμη μουσική και τα βίντεό σας σε οπτικά μέσα, ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο.
Η νέα σας ψηφιακή συλλογή, θα είναι επίσης πολύ πιο ευέλικτη, αφού θα μπορείτε ακόμα και να μεταφέρετε τα αρχεία σας σε φορητούς media players για να τα έχετε πάντα μαζί σας. Το σημαντικότερο, θωρούμε ότι είναι η ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν θα έχετε μετατρέψει τη συλλογή σας μόνοι σας και χωρίς να απευθυνθείτε σε ειδικούς.