ΑρχικήΕπιστήμηΜέθοδος Lasik, επέμβαση της όρασης με Λέιζερ

Μέθοδος Lasik, επέμβαση της όρασης με Λέιζερ

Αρκετές γυναίκες το δηλώνουν απερίφραστα: Εμένα οι άνδρες που φοράνε γυαλιά μου αρέσουν. Καθόλου δεν με πειράζει να περιμένω να τα βγάλει και να τα ακουμπήσει προσεκτικά πάνω στο τραπεζάκι δίπλα από το κρεβάτι, πριν ξεκινήσει η σαρκική πράξη. Ούτε με ενοχλεί που το πρωί η πρώτη κίνηση που κάνει είναι προς την αντίθετη από μένα κατεύθυνση. Και τον βρίσκω αξιαγάπητο, καθώς σουφρώνει τη μύτη του και μισοκλείνει τα μάτια του, όταν δεν φορά τα γυαλιά του και προσπαθεί να δει στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Εκείνος όμως δεν έχει την ίδια γνώμη. Σιχάθηκε λέει το πατομπούκαλο και οι φακοί επαφής (σε συνδυασμό με το καυσαέριο της Αθήνας) του δημιουργούν επιπεφυκίτιδα.

Βαλθήκαμε λοιπόν να ψάχνουμε τις λεπτομέρειες για το Lasik, τη διορθωτική επέμβαση της όρασης, στην οποία αντί για νυστέρι χρησιμοποιείται δέσμη ακτινών λέιζερ. Με πολλή περηφάνια πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για ελληνικό επίτευγμα, το οποίο οφείλεται στην επιστημονική δεινότητα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Διαπιστώσαμε, πάντως, ότι οι καλύτερες πληροφορίες για έναν υποψήφιο ασθενή υπάρχουν σε αμερικανικούς δικτυακούς τόπους, που έχουν τη σφραγίδα της Ακαδημίας Οφθαλμολογίας της χώρας αυτής. Φοβηθήκαμε με τα βρετανικά δημοσιεύματα, σχετικά με την πληθώρα των μηνύσεων σε γιατρούς για αποτυχημένες επεμβάσεις Lasik, όμως αυτό δεν μας σταμάτησε. Απλώς μας έκανε προσεκτικούς…

Αν βρίσκεσαι στην ίδια θέση με όσα προαναφέρθηκαν παραπάνω, τότε οι παρακάτω λεπτομέρειες του παρόντος άρθρου μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.

Πως λειτουργεί το μάτι

Για να βλέπουμε καθαρά, πρέπει ο κερατοειδής χιτώνας και ο φακός του ματιού να διαθλούν τις ακτίνες του φωτός, με τρόπο ώστε αυτές να εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή (ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και αποτελείται από εξειδικευμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα). Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τα φωτεινά σήματα σε νευρικές ώσεις, οι οποίες στέλνονται στον εγκέφαλο, όπου και αναγνωρίζονται ως εικόνες.

Όταν οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, οι εικόνες που παράγονται είναι θολές. Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και οι χειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν ακριβώς στο να εστιάσουν τις ακτίνες φωτός και πάλι στον αμφιβληστροειδή.

Η Επέμβαση Lasik με λέιζερ

Το Lasik δεν απαιτεί νοσηλεία. Η επέμβαση δεν διαρκεί περισσότερο από 10 με 15 λεπά για το κάθε μάτι. (Συνήθως, οι γιατροί προτιμούν να κάνουν την επέμβαση στο ένα μάτι, να βλέπουν τα αποτελέσματα και να χειρουργούν το άλλο μάτι στη δεύτερη επίσκεψη.)

Η διαδικασία περιλαμβάνει τομή της ανώτερης στιβάδας του κερατοειδούς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «καπάκι» που να ανασηκώνεται (σχεδόν σαν να τον ξεφλουδίζει κανείς). Στη συνέχεια, το σχήμα του υπόλοιπου κερατοειδούς διορθώνεται και το καπάκι επαναφέρεται στη θέση του. Η αποκατάσταση είναι πολύ σύντομη και δεν υπάρχουν ράμματα.

Αν τελικά αποφασίσεις να υποβληθείς στην επέμβαση, θα διαπιστώσεις ότι η αποθεραπεία δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά καλό θα ήταν να πάρεις μερικές ημέρες άδεια.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες στο Lasik είναι σπάνιες και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Να ξέρεις, πάντως, ότι υπάρχει πιθανότητα να νιώσεις πόνο και δυσαρέσκεια αμέσως μετά την επέμβαση, ξηρότητα ή φαγούρα στην περιοχή (μην σκεφτείς να την τρίψεις!!!), να βλέπεις αστεράκια και να αυξηθεί η ευαισθησία σου στο φως.

Tο Lasik είναι για σένα εφόσον

 • Είσαι τουλάχιστον 18 ετών. γιατί η όραση των ανθρώπων συνεχίζει να αλλάζει. Αν η μυωπία σου έχει ακόμη αυξητικές τάσεις, θα πρέπει να περιμένεις να σταθεροποιηθεί πριν αποφασίσεις να υποβληθείς σε αυτή την επέμβαση.
 • Η κατάσταση της υγείας σου είναι καλή. Δεν παίρνεις φάρμακα (αν παίρνεις, πρέπει να πεις στο γιατρό σου ποια είναι αυτά) και δεν πάσχεις από αυτοάνοσο νόσημα (ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα…) ούτε από λοίμωξη των ματιών.
 • Αντιλαμβάνεσαι αντικειμενικά τις δυνατότητες της επέμβασης και είσαι σίγουρος ότι οι προσδοκίες σου από αυτήν είναι ρεαλιστικές (όσο μικρότερο το πρόβλημα τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας).
 • Έχεις ζυγίσει και τα υπέρ και τα κατά. Ισως τελικά να προτιμάς τα γυαλιά σου και το στυλ που σου χαρίζουν και να μη θέλεις να πατήσεις το πόδι σου σε κανένα νοσοκομείο, όσο λίγο κι αν χρειάζεται να παραμείνεις εκεί. Μελέτη, πάντως, του πανεπιστημίου Emory στην Αμερική έδειξε ότι το 95% των ατόμων, που υποβάλλονται σε εγχείρηση Lasik, το κάνει για πρακτικούς και όχι για κοσμητικούς λόγους (είναι άλλο να μη βλέπεις τη βάρκα όταν κάνεις σκι κι άλλο να μην αρέσουν τα γυαλιά σου σ’ αυτήν που κάθεται απέναντί σου στο μπαρ. Εξάλλου, μπορεί να αρέσουν στη φίλη της).

Δεδομένα σχετικά με την μέθοδο Lasik

 • To Lasik είναι επέμβαση σε ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα του ματιού. Αντί για νυστέρι χρησιμοποιείται δέσμη ακτινών λέιζερ.
 • Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση, οι περισσότεροι με πολύ μεγάλη επιτυχία.
 • Όπως σε κάθε επέμβαση, υπάρχουν πάντοτε κίνδυνοι και πιθανότητες υποτροπών.
 • Το Lasik μπορεί να μη σου δώσει τέλεια όραση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, το 70% των ασθενών επιτυγχάνει όραση 20/20, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντοτε τέλεια όραση.
 • Αν κάνεις Lasik για να διορθώσεις τη μυωπία σου, μπορεί και πάλι να χρειαστείς γυαλιά πρεσβυωπίας (μετά από κάποια ηλικία).
 • Τα αποτελέσματα της επέμβασης δεν είναι αναστρέψιμα.
 • Πιθανόν να χρειαστείς και δεύτερη επέμβαση, για να αποκτήσεις την καλύτερη δυνατή όραση για την περίπτωσή σου.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166