ΑρχικήΨυχαγωγίαΗ Αθήνα το καλοκαίρι. Οδηγός για ταξιδιώτες

Η Αθήνα το καλοκαίρι. Οδηγός για ταξιδιώτες

Μια ξενάγηση στην Αθήνα για τους ταξιδιώτες και τους αθηναίους που θα ξεμείνουν στο κλεινόν άστυ, χωρίς καλοκαιρινή άδεια.

Τούτο το καλοκαίρι θα είναι η περίοδος που θα αναδειχθούν τα κάλλη της Αθήνας, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Οι επισκέπτες της θα έρθουν στη χώρα μας για να συναντήσουν όσα δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν τις πολυσύχναστες γειτονιές και τα αξιοθέατά της, αλλά και τη φύση που την περιβάλλει και φέρνει στο νου τις παλιές δόξες ενός τόπου που κάποτε ήταν ο ομορφότερος στον κόσμο και που ακόμη διατηρεί ένα μέρος από την αίγλη και τη γοητεία του.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι η θερινή περίοδος της Αθήνας που ξεδιπλώνονται όλες οι αρετές της, και για τους κατοίκους της μεγαλούπολης, αφού πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια τον Αύγουστο, λόγω των αγώνων, και θα αναζητούν τα σαββατοκύριακα λίγες στιγμές δροσιές σε κοντινούς παραδείσους της Αττικής και των κοντινών νησιών.

Είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη στιγμή για να σας ξεναγήσουμε στην Αθήνα και την Αττική, την πόλη που κάποιοι από εσάς γνωρίζουν από την κακή της πλευρά, κάποιοι άλλοι έχετε προλάβει να εξερευνήσετε, χωρίς να έχετε γνωρίσει όλα της τα μυστικά, και μερικοί άλλοι θα θέλατε να την γνωρίσετε καλύτερα ως τουρίστες. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για διακοπές στην Αθήνα…

Γενικά ιστορικά στοιχεία για την Αθήνα

Η Αττική είναι ο πολυπληθέστερος νομός της Ελλάδας αφού, η πρωτεύουσά του, η Αθήνα, είναι η πρωτεύουσα της χώρας και έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού της. Η Αττική θα μπορούσε, κάλλιστα, να ταυτιστεί με την Αθήνα, αφού η οικιστική επέκτασή της, τα τελευταία χρόνια, τείνει να συμπεριλάβει όλες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια του νομού. Επίνειο της Αθήνας είναι το λιμάνι του Πειραιά. Ο Πειραιάς ανήκει, γεωγραφικά στην περιοχή της Αττικής, διοικητικά, όμως, αποτελεί ξεχωριστή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει την πόλη του Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η ιστορία της Αττικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης της Αθήνας, η οποία έχει γράψει χρυσές σελίδες στη διάρκεια, κυρίως, των αρχαίων χρόνων.

Σύμφωνα με το μύθο, η Αθήνα υπήρξε το μήλο της έριδας μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα, με νικητή την πρώτη. Η θεά Αθηνά χάρισε το όνομά της στην πόλη και μαζί και την ελιά. Εξίσου μεγάλη προσφορά ήταν και το αμπέλι, δώρο του θεού Διόνυσου. Ανασκαφικά ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους μαρτυρούν την αρχαιότητα της κατοίκησης στην περιοχή της Αττικής. Οι ηγεμόνες της Ακρόπολης κατόρθωσαν το 800 π.Χ. να υποτάξουν και να συγχωνεύσουν τα κρατίδια που την αποτελούσαν, κάτω από την ηγεμονία της Αθήνας. Σημαντική ανάπτυξη, γνώρισε η περιοχή, τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, την περίοδο της τυραννίας του Πεισιστράτου.

Η ανοδική πορεία της Αθήνας κορυφώθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. τον περίφημο Χρυσό Αιώνα, με ηγετική φυσιογνωμία τον Περικλή. Η Αθήνα πρωτοστάτησε και στους αγώνες των Ελλήνων κατά των Περσών. Η περιοχή της Σαλαμίνας ήταν το θέατρο της σημαντικότερης ναυμαχίας κατά των Περσών, που εξελίχθηκε σε περιφανή νίκη του ελληνικού στόλου. Σημαντική στιγμή ήταν και η Μάχη του Μαραθώνα. Όλη αυτή η δύναμη εξασθένισε με την εμφύλια διαμάχη Αθηναίων και Σπαρτιατών που κορυφώθηκε με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση του Φιλίππου Β’ και την υποταγή της περιοχής στη Μακεδονική κυριαρχία.

Το 146 π.Χ., η Αθήνα, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, υποτάσσεται στους Ρωμαίους, αλλά, ουσιαστικά, τους υπέταξε εκείνη πολιτιστικά, αφού, έως τότε, ο Ρωμαϊκός Πολιτισμός ήταν ανύπαρκτος.

Στους πρώτους αιώνες μ.Χ. η Αθήνα δέχεται καταστροφικές επιδρομές από τους Γότθους, ενώ, στη συνέχεια, εντάσσεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η επικράτηση του Χριστιανισμού θα έχει και αρνητικές συνέπειες για τα κλασικά μνημεία της Αττικής, καθώς τα πρώτα χρόνια, πολλοί χριστιανικοί ναοί χτίστηκαν με υλικά ή πάνω στα ερείπια αρχαίων ναών και παράλληλα έκλεισαν όλες οι φιλοσοφικές σχολές. Η Αθήνα υποτάσσεται στους Γάλλους Δούκες των Αθηνών και της Βοιωτίας, μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, ενώ θα τους διαδεχθούν Καταλανοί, Ναπολιτάνοι, Ενετοί και, τελικά, οι Τούρκοι, το 1456. Σημαντικές καταστροφές σε μνημεία της Κλασικής Εποχής προκαλούν οι Τούρκοι, στους αιώνες της κυριαρχίας τους, αν και το καταστροφικό τους έργο δεν ήταν λιγότερο σημαντικό από αυτό του λόρδου Έλγιν.

Την «αποκαμωμένη» Αθήνα, βγάζει από το τέλμα, η ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή της, το 1834. Διαμορφώνεται ρυμοτομικό σχέδιο, με βάση το οποίο, αναπτύσσεται η πόλη των Αθηνών και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στα αρχαία μνημεία. Την ομαλή ανάπτυξη της πόλης διατάραξε ο περίφημος νόμος για την αντιπαροχή που προκάλεσε έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας, στις δεκαετίες του 1950 και 1960, μετατρέποντας την πόλη σε εφιάλτη, με στενούς δρόμους, μικρά πεζοδρόμια, πολυόροφους γίγαντες από τσιμέντο. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή, ενθάρρυνε την αστυφιλία, προσφέροντας φτηνή στέγη και μαζί και κίνητρα για την «Κάθοδο των Επαρχιωτών».

Η Αθήνα ήταν, όλα αυτά τα χρόνια, στο κέντρο των ιστορικών εξελίξεων και έζησε με ένταση όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα, αφού αποτελούσε το κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Συγκοινωνίες στην Αθήνα

Ως πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα είναι και το συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας. Συνδέεται με όλη την Ελλάδα, μέχρι και τον πιο απομακρυσμένο νομό. Η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια ότι αποκέντρωσε, ως ένα βαθμό τις συγκοινωνίες. Τα κέντρα – αφετηρίες της συγκοινωνιακής υποδομής της Αθήνας είναι οι σταθμοί των τρένων Λάρισας και Πελοποννήσου, που βρίσκονται κοντά στο κέντρο, το Αεροδρόμιο των Σπάτων και οι αφετηρίες των ΚΤΕΛ στην οδό Λιοσίων και τον Κηφισό.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της πόλης είναι η νέα Αττική Οδός, που παραδόθηκε πριν μία δεκαπενταετία στη χρήση του κοινού, η περιφερειακή Υμηττού που αποτελεί παρακλάδι της Αττικής οδού, η παλιά περιφερειακή που ακολουθεί τις πλαγιές του Υμηττού, συνδέοντας τα νοτιοανατολικά προάστια με τη Λεωφόρο μεσογείων και τη Λεωφόρο Κηφισίας, η Λεωφόρος Συγγρού, που συνδέει το κέντρο της πόλης με τον παραλιακό δρόμο, η παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος, που ξεκινάει από τον Πειραιά και, ουσιαστικά, συνεχίζεται μέχρι και το Σούνιο, αλλά σε αστικές περιοχές μέχρι τη Βάρκιζα, η οδός Πειραιώς που συνδέει το λιμάνι με την Ομόνοια, η Λεωφόρος Κηφισίας, που ξεκινάει από την Αλεξάνδρας και καταλήγει στα βόρεια προάστια και η Μεσογείων που συνδέει την πόλη με τη βορειοανατολική Αθήνα και καταλήγει στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής.

Υπάρχουν, ακόμη, η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, που συνδέει το κέντρο της πόλης με τα νοτιοανατολικά προάστια και καταλήγει στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Καβουρίου, η Λεωφόρος Κηφισού, που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και γίνεται, στη συνέχεια, Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης και η Αθηνών – Καβάλας, που συνεχίζει, μετά τον Ασπρόπυργο σε Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Οι οδικοί άξονες Ιερά Οδός και Πέτρου Ράλλη συνδέουν, επίσης, την Αθήνα με τα δυτικά προάστια, πηγαίνοντας παράλληλα με την Αθηνών – Καβάλας.

Η εσωτερική συγκοινωνία της πόλης γίνεται και με τα μπλε λεωφορεία. Αφετηρίες τους, στο κέντρο της Αθήνας, είναι οι οδοί Ακαδημίας και Σίνα για τα νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά προάστια, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια για τα δυτικά προάστια, και η πλατεία Κάνιγγος για τα βόρεια. Υπάρχουν και τα τρόλεϊ που εξυπηρετούν, κυρίως, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους, την περιοχή του Γκύζη και τα Πετράλωνα.

Σημαντική εξυπηρέτηση προσφέρει στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης ο συνδυασμός του παλιού Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου με το ΜΕΤΡΟ. Η παλιά γραμμή, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, ξεκινάει από τον Πειραιά κάνει στάσεις, διαδοχικά, στο Φάληρο, το Μοσχάτο, τον Ταύρο, τα Πετράλωνα, το Θησείο, το Μοναστηράκι, την Ομόνοια, την Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, τον Άγιο Νικόλαο, τα Κάτω Πατήσια, τον Άγιο Ελευθέριο, τα Πατήσια, τον Περισσό, τη Νεάπολη, τη Νέα Ιωνία, το Ηράκλειο, το Ολυμπιακό Στάδιο, το Μαρούσι, το ΚΑΤ και τερματίζει στην Κηφισιά.

Οι γραμμές του ΜΕΤΡΟ εξυπηρετούν τους άξονες Σεπόλια – Ομόνοια – Σύνταγμα – Δάφνη, Μοναστηράκι – Σύνταγμα – Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη η επέκταση της πρώτης για Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Υμηττού και από την άλλη πλευρά για Περιστέρι, όπως και η προέκταση της δεύτερης γραμμής για αεροδρόμιο και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Τμήμα του προαστιακού αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Τέλος, σημαντικές ανάσες στους Αθηναίους των νοτίων, κυρίως, προαστίων θα δώσει το τραμ, που ολοκληρώνεται, επίσης, πριν τους Ολυμπιακούς και θα ακολουθεί τις διαδρομή Αθήνα – Νέο Κόσμο – Νέα Σμύρνη – Παλαιό Φάληρο – Λεωφόρο Ποσειδώνος και από εκεί θα συνεχίζει μία γραμμή για Νέο Φάληρο και Πειραιά και μια δεύτερη γραμμή για Γλυφάδα.

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καράβια για όλο το κεντρικό, ανατολικό – νοτιοανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς και την Κρήτη. Επίσης υπάρχουν συχνότατα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ιπτάμενα δελφίνια και καταμαράν χρησιμοποιούν τη μαρίνα της Ζέας. Στην Αττική υπάρχουν ακόμη δύο μεγάλα λιμάνια, στην ανατολική ακτή, ένα στη Ραφήνα και ένα στο Λαύριο, με δρομολόγια πλοίων, κυρίως, για τα νησιά του κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Αρχαιολογικοί Χώροι της Αθήνας

Η Αθήνα είναι μια αληθινή μεγαλούπολη και τα αξιοθέατα αμέτρητα. Σημαντικότερη, σίγουρα, περιοχή, είναι το κομμάτι που ορίζεται από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Ερμού, τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας. Πρόκειται για την περιοχή της Ακρόπολης, την Πλάκα και το Μοναστηράκι. Η Ακρόπολη είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, κατοικημένος, ήδη, από τη Νεολιθική Εποχή.

Εδώ μπορεί κανείς να δει, μεταξύ άλλων, τον μεγαλοπρεπή Παρθενώνα, το Ερεχθείο, το Ναό της Απτέρου Νίκης, το θέατρο του Διονύσου και το μεταγενέστερο Ηρώδειο, χτισμένο στα Ρωμαϊκά χρόνια. Άξια επίσκεψης είναι, ακόμη, ο Άρειος Πάγος, βορειοδυτικά της Ακρόπολης, ο Κεραμεικός (το αρχαίο νεκροταφείο), η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά, οι Αέρηδες, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το μνημείο του Λυσικράτους ή Φανάρι του Διογένη, η Πνύκα (χώρος όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου), ενώ έξω από την περιοχή της Πλάκας, πάνω από την οδό Αμαλίας δεσπόζουν δύο δημοφιλή μνημεία, η Πύλη του Αδριανού και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Τελευταίος σταθμός είναι ο Πειραιάς. Από τους αρχαιολογικούς του χώρους ξεχωρίζουν τα ίχνη αρχαίων οχυρώσεων στη Ζέα, τη Φρεαττύδα και στην Πειραϊκή, ο Τάφος του Θεμιστοκλή στη Φρεαττύδα, και τα ερείπια αρχαίου θεάτρου, κοντά στο Πασαλιμάνι.

Μουσεία της Αθήνας

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει το αέτωμα από το Ναό της Αθηνάς, το Άγαλμα του Μοσχοφόρου, το Άγαλμα της Αθηνάς από την αναπαράσταση της Γιγαντομαχίας, τη στήλη με την αναπαράσταση της Αθηνάς Σκεπτόμενης, την Κόρη του Αντήνορος, τη Χιώτισσα και τις περίφημες Καρυάτιδες, που στήριζαν το Ερεχθείο. Στην Πλάκα, στη Στοά του Αττάλου, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Εδώ θα δούμε τον κορμό αγάλματος του Απόλλωνα (4ος αιώνας π.Χ.), την ενεπίγραφη στήλη με το ψήφισμα κατά της Τυραννίας, την Κλεψύδρα (μετρούσε το χρόνο των αγορεύσεων στα δικαστήρια), το χάλκινο Κεφάλι της Νίκης, τη Χάλκινη Ασπίδα, λάφυρο των Αθηναίων από τη μάχη στη Σφακτηρία, εναντίον των Σπαρτιατών.

Το σημαντικότερο, ασφαλώς, μουσείο της Αθήνας είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων και Τοσίτσα. Θα δούμε, εδώ, σημαντικότατα εκθέματα στη νεολιθική αίθουσα, στη μυκηναϊκή αίθουσα, την αίθουσα με τα γλυπτά, την αίθουσα που φιλοξενεί τη Συλλογή της Ελένης Σταθάτου, την αίθουσα με τα χάλκινα και πολλά αγγεία, κύπελλα, κρατήρες, ληκύθους, υδρίες. Υπάρχουν, επίσης, και ευρήματα από τις ανασκαφές στη Θήρα, οι μοναδικές τοιχογραφίες με τις παραστάσεις του Ψαρά με τις δυο αρμαθιές ψαριών, της ναυτικής εκστρατείας κ.α.

Από τα πιο εντυπωσιακά είναι, σίγουρα, το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, ο ταφικός ναίσκος του Αριστοναύτη και το επιτάφειο μνημείο με το άλογο, το άγαλμα της Θέμιδας από τη Ραμνούντα, το άγαλμα της Αφροδίτης με τον Πάνα, το άγαλμα της πεπλοφόρου Κόρης από την Πίνδο και πολλά-πολλά άλλα εντυπωσιακά ή λιγότερο εντυπωσιακά, σίγουρα σπουδαία όλα, ευρήματα ανασκαφών από όλο τον Ελλαδικό χώρο. Αξιλογότατο είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά που φιλοξενεί τα εντυπωσιακά χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα (το αρχαιότερο ελληνικό χάλκινο) και της Αθηνάς, καθώς και τα δύο μικρότερα της Άρτεμης. Επίσης, υπάρχει στον Πειραιά το Ναυτικό Μουσείο, με ομοιώματα ελληνικών πλοίων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στολές προτομές κ.λ.π.

Σημαντικά θεωρούνται, ακόμη, το Βυζαντινό Μουσείο ( Βασ. Σοφίας 22), η Εθνική Πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων αλλά και εκθέσεις με μνημειώδη έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, το Μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή (Νεοφύτου Δούκα 4), που φιλοξενεί τα διάσημα Κυκλαδικά Ειδώλια, το Ιστορικό και Εθνολογικό (στην Παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου), με σημαντικά κειμήλια από την εποχή της Επανάστασης του 1821, στην Πλάκα τα Μουσεία Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Μπενάκη (Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη), το Μουσείο Κεραμεικού (Ερμού 148), το Πολεμικό Μουσείο.

Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία

Το κέντρο της πόλης, και όχι μόνο, είναι γεμάτο με βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες αξίζουν την προσοχή μας. Θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τους Αγίους Θεοδώρους στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Καπνικαρέα στην οδό Ερμού, τους Αγίους Αποστόλους στην Αρχαία Αγορά, την Αγία Αικατερίνη δίπλα στο μνημείο του Λυσικράτους, τον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη στο λόφο του Φιλοπάππου, την Αγία Δύναμη στην οδό Μητροπόλεως, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο στην Πλάκα, τη Μεταμόρφωση στην Ακρόπολη, τον Άγιο Ελευθέριο στην Πλατεία Μητροπόλεως, την Παναγία τη Ρόμβη στην οδό Ευαγγελιστρίας, την Παντάνασσα στο Μοναστηράκι και την Αγία Φωτεινή στη λεωφόρο Καλλιρόης.

Μακριά από το κέντρο της πόλης αξίζει να επισκεφτούμε τους Άγιους Ακίνδυνους στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, τους Άγιους Πάντες στην οδό Τσόχα στους Αμπελοκήπους, την Όμορφη Εκκλησία στο Γαλάτσι, τον Άγιο Γεώργιο στην περιοχή «Συκιές» Ηλιούπολης, τον Άγιο Θωμά, την Αγία Τριάδα και την Αναστάσεως των Εξ στο Γουδί, την Αγία Ελεούσα στη Θησέως της Καλλιθέας, τους Άγιους Απόστολους Κανάρη στην Κυψέλη, τον Άγιο Δημήτριο των Όπλων στα Πατήσια και την Αγία Ζώνη στη θέση Τρεις Γέφυρες στα Σεπόλια.

Περίπατοι, νεότερα μνημεία

Η μεγαλούπολη, όμως, προσφέρει και δυνατότητες περιπλάνησης σε φυσικά αξιοθέατα και όμορφες γειτονιές. Αναζητήστε την υπέροχη θέα που προσφέρει ο Λόφος του Λυκαβηττού από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του. Ανεβείτε στο Λόφο του Φιλοπάππου για να έχετε μια πανοραμική εικόνα όλης της Αθήνας και της Ακρόπολης, δίπλα στο μνημείο του Φιλοπάππου. Πιείτε τον καφέ σας στο ειδυλλιακό δασάκι λίγο χαμηλότερα, δίπλα στον Αγίο Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη.

Περπατήστε στα στενά της Πλάκας, στα παλιά σπίτια της συνοικίας «Αναφιώτικα» κάτω από το Βράχο της Ακρόπολης, Κάντε μια Κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι ή στον Εθνικό Κήπο με την οργιώδη βλάστηση, στην Λεωφόρο Αμαλίας.

Πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι το επιβλητικό Παναθηναϊκό (Καλλιμάρμαρο) Στάδιο, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, εκεί που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Κατεβείτε στον Πειραιά και κάντε μια βόλτα στο Μικρολίμανο και το Πασαλιμάνι, δίπλα στη θάλασσα και τα σκάφη, επίσης στον Προφήτη Ηλία της Καστέλας θα απολαύσετε την υπέροχη θέα, ενώ αξίζει, πραγματικά, τον κόπο, να περιπλανηθείτε στις παλιές βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές, κοντά στο σταθμό του Ηλεκτρικού

Στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, περπατώντας με το κεφάλι να κοιτάζει λίγο ψηλότερα από το επίπεδο του πεζοδρομίου, θα θαυμάσετε ιστορικά νεοκλασικά και εκλεκτιστικά κτίρια, όπως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βιβλιοθήκη, το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πανεπιστημίου, την Εθνική Τράπεζα στην πλατεία Δημαρχείου, το Δημαρχιακό Μέγαρο ακριβώς απέναντι, την Παλιά Βουλή στη Σταδίου, το κτίριο της Βουλής στο Σύνταγμα, το κτίριο του Εθνικού Τυπογραφείου στην Καποδιστρίου μια σειρά από μεγαλοπρεπή κτίρια που φιλοξενούν πρεσβείες στην Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, το Ζάππειο Μέγαρο δίπλα στον Εθνικό Κήπο, τα εξαιρετικά βιομηχανικά κτίρια στο Γκάζι της οδού Πειραιώς, το παλιό εργοστάσιο του Πουλόπουλου ακριβώς απέναντι από το Γκάζι και το Δημοτικό Θέατρο στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά.

Αθλητισμός

Στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί χώροι για αθλοπαιδιές και στάδια που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για να φιλοξενήσουν αθλητικές δραστηριότητες, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στολίδι για την Αθήνα αποτελούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα, οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν και συμπληρώθηκαν με νέους χώρους και εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές κατασκευές, όπως τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, το ποδηλατοδρόμιο και την Αγορά.

Εκτός από το κυρίως στάδιο που φιλοξενεί αγώνες στίβου και ποδοσφαιρικούς αγώνες, υπάρχει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το ποδηλατοδρόμιο, το κλειστό κολυμβητήριο, το Κέντρο Τύπου που δεσπόζει στην ανατολική είσοδο της λεωφόρου Σπύρου Λούη και μια σειρά από βοηθητικούς χώρους, καθώς και οι ξενώνες των αθλητών και το υπερσύγχρονο Εργομετρικό Κέντρο. Από τα στάδια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο, που φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, παγοδρομίες, αγώνες κλειστού στίβου και εκθέσεις και τα κλειστά γυμναστήρια και οι αγωνιστικοί χώροι που δημιουργήθηκαν στο Φαληρικό Δέλτα, στη Νίκαια, στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό και σε όλη την παραλιακή ζώνη, για να φιλοξενήσουν Ολυμπιακά Αθλήματα.

Στο Φάληρο βρίσκεται, επίσης, ένα από τα πιο γνωστά στάδια της Αθήνας, το Στάδιο Καραϊσκάκη, ιστορικό γήπεδο της λαοφιλούς ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, προδιαγραφών αγώνων Champions League. Η έτερη μεγάλη ομάδα της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην ανακατασκευή του δικού του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Χώροι και γήπεδα για αθλοπαιδιές για το ευρύ κοινό, υπάρχουν σε όλη την παραλιακή ζώνη, στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, από το Αεροδρόμιο έως και τη Γλυφάδα. Το μοναδικό γήπεδο γκολφ της πόλης βρίσκεται δίπλα στην πίστα του αεροδρομίου, στη Γλυφάδα.

Αγορές για ψώνια στην Αθήνα

Στην Αθήνα μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι η οδός Ερμού, κυρίως για ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, είδη σπιτιού, η οδός Σταδίου με πολλά καταστήματα ρούχων, η Πατησίων για ρούχα, ποδήλατα, ηλεκτρικά είδη, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, στους οποίους θα βρείτε, κυριολεκτικά τα πάντα. Η κεντρική Αγορά της πόλης για κρέατα, ψάρια και ζαρζαβατικά είναι στην οδό Αθηνάς. Εδώ θα βρείτε και καταστήματα με κατοικίδια ζώα και ό,τι τα αφορά. Στους κάθετους δρόμους της οδού Αθηνάς υπάρχουν παλιά παραδοσιακά μαγαζιά με τρόφιμα, ξηρούς καρπούς, είδη νοικοκυριού, κεριά κ.α. Λίγο πιο κάτω, κοντά στο Μοναστηράκι, η οδός Αθηνάς μετατρέπεται σε μια υπεραγορά εργαλείων, με πολλά μαγαζάκια το ένα δίπλα στο άλλο.

Πίσω από αυτά θα αναζητήσετε είδη σπιτιού και υαλικά. Κοντά στο Μοναστηράκι, στους δρόμους πίσω από την Ερμού και την Αθηνάς, βρίσκονται βιοτεχνίες και μαγαζιά με παπούτσια και δερμάτινα είδη. Λίγο πιο κάτω, στην Ερμού υπάρχουν αποθήκες και καταστήματα με έπιπλα γραφείου, ενώ αριστερά, όπως κατεβαίνουμε την Ερμού, βρίσκεται η αγορά του Μοναστηρακίου με την πλατεία Ασωμάτων, στην οποία υπάρχουν συγκεντρωμένα μαγαζιά με παλιά έπιπλα και κάθε λογής αντικείμενα, κυρίως μεταχειρισμένα και αντίκες.

Πολλά καταστήματα με ρούχα σε καλές τιμές θα βρείτε στην αγορά της οδού Αιόλου και της Ευαγγελιστρίας. Στην πλατεία Κάνιγγος, κοντά στην Ομόνοια, θα ανακαλύψετε τα πάντα σχετικά με ηλεκτρονικά και μικροηλεκτρικά είδη. Ποδηλατάδικα και είδη για ποδηλάτες θα βρείτε στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ θα βρείτε στην οδό Φραντζή στη Λένορμαν και την Ιερά οδό, στη Σπύρου Πάτση και την Καβάλας.

Ελληνική Silicon Valley χαρακτηρίζεται η οδός Στουρνάρη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου θα βρείτε τα πάντα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και software. Δεκάδες βιβλιοπωλεία θα βρείτε στην οδό Σόλωνος και τους γύρω δρόμους. Καταστήματα ρούχων, σε λίγο πιο τσουχτερές τιμές θα βρείτε στην αγορά του Κολωνακίου, από την οδό Ακαδημίας και ψηλότερα, προς το Λυκαβηττό. Καλές, μεγάλες αγορές υπάρχουν, ακόμη, στην Καλλιθέα, τη Νέα Ιωνία, τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Δάφνης, στη Γλυφάδα, στο Περιστέρι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στην Ηλιούπολη.

Στον Πειραιά θα βρείτε μεγάλη αγορά ρούχων στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στους γύρω δρόμους, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, διάφορα είδη για το σπίτι στους δρόμους πάνω από το λιμάνι, όπως και μικροηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, επίσης μια καλή αγορά τροφίμων κ.α. Επίσης, κάθε Κυριακή, δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού και μέχρι το σταθμό θα βρείτε τα πάντα σε παλιά και μεταχειρισμένα, και όχι μόνο, εδώ που, ουσιαστικά, έχει μεταφερθεί το κινούμενο Μοναστηράκι της Αθήνας.

Φαγητό στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Υπάρχουν εστιατόρια για απαιτητικά γούστα, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, ουζερί, φαστ φουντ κ.λ.π. Συγκεντρωμένα φαγάδικα θα βρείτε στη Βάρη, τα περίφημα «Βλάχικα», στην κεντρική αγορά της Αθηνάς για Πατσά και άλλα εδέσματα, στην Πλάκα, στου Ψυρρή, που έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε ατραξιόν για τους λάτρεις του καλού φαγητού, στα γαριδάδικα στον Πειραιά, στην Ιχθυόσκαλα στο Πέραμα και σε πολλές άλλες περιοχές.

Διασκέδαση στην Αθήνα

Ξεκινήστε με καφεδάκι, επιλέγοντας, την περιοχή του Θησείου, το Μοναστηράκι, τα Τουρκοβούνια, με ωραία θέα, την παραλιακή ζώνη, από το Φάληρο μέχρι και τον Άλιμο, τη Γλυφάδα, τα Εξάρχεια στο κέντρο της πόλης, το Κολωνάκι, στη θρυλική Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης. την Κηφισιά, στο Μικρολίμανο του Πειραιά, στην Πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Συνεχίστε με νυχτερινή διασκέδαση στα κέντρα της παραλιακής οδού, στα γνωστά σκυλάδικα της Εθνικής, στο Μπουρνάζι στο Περιστέρι, στην περιοχή πίσω από το Χίλτον, που φιλοξενεί πολλά μπαράκια και κλαμπ. Στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά όπου παλιά μαγαζιά και βιομηχανικοί χώροι αξιοποιούνται για τη νυχτερινή διασκέδαση, τα τελευταία χρόνια.

Μαρίνες Σκαφών

Σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη υπάρχουν μαρίνες για τον ελλιμενισμό των σκαφών. Στον Πειραιά υπάρχει μαρίνα στο Μικρολίμανο, στο Πασαλιμάνι, υπάρχουν, επίσης, οργανωμένες Μαρίνες, στο Παλαιό Φάληρο, στον Άλιμο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη, και στη Βάρκιζα, στο Λαύριο αλλά και στις νέες εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Φάληρο.

Κολυμπήστε άφοβα στις παραλίες της Αθήνας

Η Αττική έχει, κατά τεκμήριο, τις ωραιότερες παραλίες κι αν η άναρχη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε αποφευχθεί, οι ακτές του Σαρωνικού, τουλάχιστον, θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με εξωτικές παραλίες της Μεσογείου ή του Ειρηνικού. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα τόσο στις νότιες ακτές, όσο και στις ανατολικές.

Στην πλευρά του Σαρωνικού προτιμήστε το Καβούρι, που διατηρεί, ακόμη, την ομορφιά του, παρά την ύπαρξη των παραπηγμάτων που ξεκίνησαν ως καντίνες και εξελίχθηκαν σε κάτι μεταξύ ψησταριά, καφέ μπαρ και εστιατορίου, τα περίφημα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα, που διαθέτουν και καλά οργανωμένες πλαζ, το Λαγονήσι, με τις πολλές μικρές αμμουδιές, τη Σαρωνίδα και το Μαύρο Λιθάρι, τη μεγάλη αμμουδιά της Αναβύσσου που αποτελεί και την πρώτη επιλογή των surfers, και τις αμμουδιές στα Λεγραινά, λίγο πριν το Σούνιο.

Στις ανατολικές ακτές θα συναντήσετε μεγαλύτερη πολυκοσμία και έντονη οικιστική ανάπτυξη, άναρχη τις περισσότερες φορές, ωστόσο θα σας αποζημιώσει το κολύμπι στο Πόρτο Ράφτη και το Αυλάκι, στη Λούτσα, λίγο πιο πάνω από τη Ραφήνα, στο Σχοινιά με τα υπέροχα πευκοδάση και σε μια σειρά από άλλες παραλίες μέχρι και τον Ωρωπό και τη Χαλκίδα.

Φυσικά, εάν υπάρχει αρκετός χρόνος, δεν θα ήταν άσχημη επιλογή και μια μικρή εκδρομή μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο και τις Σπέτσες, αλλά και τη Σαλαμίνα, που όσο κι αν προβληματίζει η εγγύτητά της με υποβαθμισμένες περιοχές του Πειραιά, κρύβει πολλές ομορφιές, που καλό θα ήταν να ανακαλύψετε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166