Metropia (2009): Άκου την Εσωτερική σου Φωνή

Metropia (2009): Άκου την Εσωτερική σου Φωνή

Σύνοψη ταινίας: Metropia (2009)

  • Σκηνοθέτης: Tarik Saleh
  • Ηθοποιοί: Juliette Lewis, Udo Kier, Vincent Gallo
  • Είδος: Animation, Δράμα, Επιστημονική Φαντασία, Θρίλερ
  • Έτος κυκλοφορίας: 2009

Θετικά: Πρωτοποριακός σχεδιασμός/χρήσης φωτορεαλιστικών γραφικών, ωραίο “σύμπαν”

Αρνητικά: Ίσως μερικοί να πουν ότι έχει αργούς ρυθμούς η ταινία, αλλά και πάλι ετούτη η λογική είναι καθαρά υποκειμενική, και επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση του κάθε θεατή ξεχωριστά. Επομένως εδώ οι απόψεις διίστανται, ακόμη και στους κριτικούς κινηματογράφου.

Η αξιολόγησή μας: 4 / 5 – Σε γενικές γραμμές, είναι ένα αξιόλογο έργο κινουμένων σχεδίων για ενήλικες. Αν το παρακολουθήσεις προσεκτικά θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν κρυμμένες έννοιες που όταν τις αντιληφθείς σε βάζουν να σκεφτείς.

Να αρχίσω από το εικαστικό μέρος της υπόθεσης; Animation με φωτορεαλιστικά γραφικά (όπως το αντιλαμβάνομαι δηλαδή) που δεν έχω ξαναδεί. Βιομηχανικά τοπία που δεν μπορείς παρά να μείνεις με ανοιχτό το στόμα! Σκοτάδι, συννεφιά και βρώμικα κτίρια…

Στην Ευρώπη του 2024, αυτό που την κρατά ενωμένη μετά την οικονομική της κατάρρευση είναι το ενοποιημένο δίκτυο του μετρό. Είσαι στην Στοκχόλμη και πας Παρίσι; Κίτρινη γραμμή!

Αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία είναι ένα τσούρμο αδίστακτων ανώμαλων. Mind control (κυριολεκτικά) και αδιάκοπη παρακολούθηση παντού, είναι η φρικιαστική επαλήθευση του Όργουελ. Σαλεμένοι υπάλληλοι που ξέρουν πότε τον “παίζεις” και για πόση ώρα.

Μέσα σε όλη αυτή την καταπίεση, ένας άνθρωπος θα βρεθεί την σωστή στιγμή στο σωστό μέρος. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται, το ρολόι μετράει πλέον αντίστροφα.

Με τι κόστος όμως;

Στο Δια Ταύτα

Κατά την προσωπική μου άποψη συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες ταινίες του είδους του, με δυστοπική θεματολογία. Έτσι απλά!

Τώρα, θα επιδιώξω να προσεγγίσω την συγκεκριμένη ταινία από μία άλλη διαφορετική οπτική γωνία, ούτως ώστε να παραθέσω ορισμένα στοιχεία που νομίζω πως είναι απαραίτητα να ειπωθούν για να κατανοήσετε πλήρως το μέγεθος της κατάστασης αναφορικά με το Metropia (2009).

Ο αριθμός των αλληγοριών μέσα στην ταινία είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όπου επί της ουσίας προσδίδουν μία άλλη χροιά σε όλη την υπόθεση και μάλιστα μέσω αυτής της τακτικής βάζει έμμεσα ή άμεσα τον θεατή να σκεφτεί, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε έργα της σημερινής εποχής. Εν ολίγοις θα έλεγα πως αυτό αυτό που προσφέρει το Metropia (2009), και αδιαμφισβήτητα λείπει στη σημερινή κοινωνία είναι η τροφή για σκέψη. Προφανώς γιατί ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε μία διαρκή αποχαύνωση, για πολλούς και διάφορους λόγους, και δεν λέει να ξεφύγει από αυτήν την κατρακύλα.

Εδώ αξίζει να αναφέρω πως πριν λίγο καιρό συζητούσα με έναν κριτικό κινηματογράφου από την Αμερική, για το Metropia (2009), και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να τον ρωτήσω για ποιο λόγο η παρούσα ταινία έχει μέτρια προς καλή βαθμολογία σε διάφορα αγγλόφωνα site του εξωτερικού, όπως το imdb.

Και μου απάντησε ορθά κοφτά πως από τη στιγμή που επιτρέπεται στους χρήστες να βαθμολογούν, χωρίς να γνωρίζουμε εάν κατέχουν από την τέχνη του κινηματογράφου,τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Επίσης μπορεί εύκολα μία ομάδα πληρωμένων ατόμων (βλέπε ηλεκτρονικός στρατός) που τους έχει βάλει η ανταγωνίστρια εταιρεία παραγωγής να αλλοιώσει επιτηδευμένα προς τα κάτω τη βαθμολογία, ούτως ώστε να αμαυρώσει τη φήμη του προϊόντος.

Φυσικά, για να είμαι ακριβοδίκαιος και εγώ από τη μεριά μου, κυρίως απέναντι στους αναγνώστες μου, οφείλω να επισημάνω πως όντως έχουν κάποια βάση τα παραπάνω λεγόμενα, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι πρόκειται απλά για εικασίες.