Μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στον κόσμο έγινε το 2012

Μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στον κόσμο έγινε το 2012

Μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στον κόσμο έγινε το 2012 – και σχεδόν κανείς δεν το παρατήρησε.

Τον Ιούλιο του 2012, το υποβρύχιο ηφαίστειο της Χάβρας από τη βόρεια ακτή της Νέας Ζηλανδίας άρχισε να διαχέει υλικό σε μία από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες εκρήξεις των τελευταίων 100 χρόνων.

Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για το συμβάν, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την καταστροφική έκρηξη του Όρους Mount Saint Helens το 1980 – μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές καταστροφές του 20 ου αιώνα.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI) εξέτασε την περιοχή της έκρηξης με ρομποτικά υποβρύχια οχήματα, διαπιστώνοντας ότι η έκρηξη ήταν εκπληκτική με πολλούς τρόπους. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν μια μεγάλη έκρηξη, σχεδόν ισοδύναμη με τη μεγαλύτερη έκρηξη που είδαμε στην ξηρά τον 20ό αιώνα», δήλωσε η Rebecca Carey, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και συν-επικεφαλής της αποστολής.

«Προχωρώντας στην περιοχή, ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι να διερευνήσουμε μια τυπική εκρηκτική έκρηξη βαθέων υδάτων», πρόσθεσε ο Adam Soule, από τον WHOI. «Όταν εξετάσαμε τους λεπτομερείς χάρτες από το AUV, είδαμε όλες αυτές τις ανωμαλίες στο θαλασσινό νερό και παρατηρήσαμε ότι το σόναρ του οχήματος ανέβηκε αδικαιολόγητα προς τα πάνω, εξαιτίας ορισμένων χτυπημάτων που προέρχονταν από ελαφρόπετρες που είχαν το μέγεθος περίπου ενός φορτηγού, δεν είχαμε βγει δει ποτέ κάτι τέτοιο προηγουμένως στο θαλασσινό νερό».

Η ανάλυση από τους ερευνητές υποδηλώνει ότι η εκδήλωση αυτής της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη τεκμηριωμένη υποβρύχια έκρηξη που συνέβη ποτέ,

Εκτίμησαν επίσης ότι η ποσότητα του υλικού που απορρίφθηκε ήταν σχεδόν 1,5 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη του Mount St. Helens το 1990.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας