Πώς οι τύποι αερολυμάτων επηρεάζουν το σχηματισμό των σύννεφων

Πώς οι τύποι αερολυμάτων επηρεάζουν το σχηματισμό των σύννεφων

Πώς οι τύποι αερολυμάτων επηρεάζουν το σχηματισμό των σύννεφων, εξετάζουν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν ακριβώς πώς τα διαφορετικά σωματίδια επηρεάζουν τον σχηματισμό των σύννεφων και την προκύπτουσα βροχόπτωση πάνω από την ξηρά και τη θάλασσα.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Texas A&M University και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δημοσίευσαν την τελευταία τους μελέτη στο Advances of Atmospheric Sciences .

«Ορισμένοι τύποι αερολυμάτων μπορούν να γίνουν πυρήνες συμπύκνωσης σύννεφων και η συγκέντρωση των αριθμών τους μπορεί να υπαγορεύσει τη συμπεριφορά των σύννεφων», δήλωσε ο Timothy Logan, καθηγητής στο τμήμα ατμοσφαιρικών επιστημών στο Texas A&M University . «Η εξάρτηση από τον τύπο του αερολύματος είναι το κλειδί για την κατανόηση υπό ποιες συνθήκες θα αναπτυχθούν τα σύννεφα καθώς και πόση βροχόπτωση θα προκύψει από αυτά».

Ο Logan και η ομάδα του είχαν μελετήσει προηγουμένως αερολύματα πάνω από τον ωκεανό και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέους πυρήνες συμπυκνώσεως νέφους, οι οποίοι καθορίζουν τον τύπο και τη διάρκεια καθίζησης. Σε αυτή την εργασία, συγκρίνουν αυτά τα αποτελέσματα από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις μεγάλες πεδιάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αερολύματα δεν λειτουργούν μόνο ως πυρήνες συμπύκνωσης νέφους, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν ή να περιορίσουν τη συγκέντρωση των πυρήνων συμπύκνωσης νέφους. Αυτή η συγκέντρωση επηρεάζει τη διάρκεια ζωής, το πάχος και τη φωτεινότητα των νεφών, καθώς και την προκύπτουσα βροχόπτωση. Γνωστή ως έμμεση επίδραση αεροζόλ, αυτή η σχέση μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με το άμεσο αποτέλεσμα του αερολύματος, στο οποίο τα αερολύματα συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα και εμποδίζουν τον ήλιο. Η προηγούμενη έρευνα τείνει να βασίζεται στον αριθμό και όχι στον τύπο των πυρήνων συγκέντρωσης νέφους, σύμφωνα με τον Logan.

«Ο τύπος αερολύματος έχει σημασία όταν πρόκειται για το έμμεσο φαινόμενο του αερολύματος και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μοντελοποίηση των αλληλεπιδράσεων σύννεφο-καταβύθιση αερολύματος αντί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά η συγκέντρωση», δήλωσε ο Logan.

Πέρα από τη διαμόρφωση, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα σύννεφα κινούνται, διασχίζοντας την διαδρομή από τον ωκεανό προς τη γη. Ο Logan ανέφερε ότι τα μοντέλα ανέμου είναι ικανά να μεταφέρουν αερολύματα από εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές πηγής τους.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές παρατήρησης εδάφους και διαστήματος, η ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει μια μακροπρόθεσμη μελέτη παρατήρησης και να μοντελοποίηση τη συμπεριφορική ευαισθησία μεταξύ αερολυμάτων, νεφών και βροχοπτώσεων, με έμφαση στις μάζες αέρα που μεταφέρουν αερολύματα σε περιοχές όπου αναπτύσσονται τα σύννεφα και οι βροχοπτώσεις.

«Ορισμένοι τύποι αερολυμάτων κυριαρχούν σε ορισμένες χρονικές περιόδους του έτους και παρουσιάζουν ένα εποχιακό πρότυπο», δήλωσε ο Logan. «Αυτό το μοτίβο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του μεγέθους της έμμεσης επίδρασης του αερολύματος, καθώς και της κατανομής των βροχοπτώσεων πάνω στη γη και τους ωκεανούς σε σχέση με την κλιματική αλλαγή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας