Michael Jackson: Αφιέρωμα στον θρύλο της μουσικής

Michael Jackson: Aφιέρωμα στον θρύλο της μουσικής

Πιστέψτε με… είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να περιγράψεις και να αποκρυσταλλώσεις μέσα σε ένα τόσο μικρό κείμενο την υπόσταση και αξία ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη όπως ο Michael Jackson.

Michael Jackson

Το ταλέντο που μάγεψε ανεπανόρθωτα τα μουσικά, και όχι μόνο, δρώμενα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τους 20ου αιώνα, δίνοντας άλλη διάσταση στην χορευτική μουσική, στα διάφορα μουσικά shows και στον τρόπο προβολής και έκφρασης των καλλιτεχνών (βλέπε video clips, εμφανίσεις σε απονομές βραβείων, συναυλίες) δεν είναι πια κοντά μας.

Άπλωσε χωρίς φειδώ την χρυσόσκονή του στο μάταιο τoύτο κόσμο και εκτοξεύτηκε ξαφνικά προς τα αστέρια στις 25/06/2009… εκεί που πραγματικά άνηκε.

Παρά την τεράστια αποδοχή και καθολική καλλιτεχνική αναγνώρισή του, ο τύπος και γενικότερα τα ΜΜΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, άρχισαν να εξαπολύουν τα πρώτα τους πυρά. Οι κατηγορίες για διάφορα σκάνδαλα έδιναν και έπαιρναν και ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι στόχος ήταν η δυσφήμιση και καθαίρεση αυτού του τεράστιου μύθου μου λεγόταν ΜJ.

Άλλωστε αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης: να διαπιστώνει, να αναδεικνύει με τον πιο υπερβολικό τρόπο κάποιο ανθρώπινο χάρισμα και όταν συνειδητοποιήσει ότι κάτι πλέον έχει υπερπροβληθεί και κορεστεί, να το λοιδωρεί με τον πιο απάνθρωπο και ανάλγητο τρόπο.

Η αλήθεια φυσικά αποδεικνύει ότι κι ίδιος ο MJ αυτοπαγιδεύτηκε και ‘φυλακίστηκε’ πίσω από την υπερβολική και πολλές φορές virtual πραγματικότητα που του υποδείκνυαν τα ΜΜΕ, δημιουργώντας έναν ‘ιδανικό’, απομονωμένο κόσμο γεμάτο αυλικούς και κόλακες, που το μόνο που τους ενδιέφερε και προσέβλεπαν ήταν η δολλαριο-μηχανή κι όχι ο άνθρωπος MJ. Το παραπάνω φαινόμενο, τον οδήγησε σε πλήρη απομόνωση μακριά από τον πραγματικό κόσμο, που παρατηρούσε το άλλοτε λατρεμένο παιδί-θαύμα να άγετε και να φέρετε αλλόκοτα.

Σήμερα δεν πενθούμε… γιορτάζουμε!

Γιορτάζουμε την μνήμη του μεγαλύτερου ίσως ταλέντου που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη Γη τον 20ο αιώνα:

 • Του συνθέτη που έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά και όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.
 • Του χορευτή που τελειοποίησε τις φιγούρες των φτωχών άφροαμερικάνων των γκέτο, που στο πρόσωπό του πλέον διέκριναν τον πρώτο μαύρο που έσπασε τον κατεστημένο των λευκών super-stars και κατά αυτό τον τρόπο, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την κατάκτηση του άπιαστου, μέχρι πρότινος, ονείρου σ’όλους
 • Του τραγουδιστή που σε μιά ανοιχτή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του ΝΜΕ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τραγουδιστής όλων των εποχών από περίπου 10.000.000 συμμετέχοντες
 • Του βιρτουόζου που έγινε σημείο αναφοράς και θαυμασμού από προγενέστερα ιερά τέρατα της μουσικής και του θεάματος (Fred Astaire, Sammy Davis Jr), οι οποίοι απροκάλυπτα δήλωναν ότι στο πρόσωπό του διέκριναν μία βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού τους

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σας παραθέτω και την δήλωση του μεγάλου Frank Sinatra που όταν ρωτήθηκε (1984) από τον αμερικάνικο τύπο, αν διέκρινε κάποιον καλλιτέχνη που θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί του και εν πάση περιπτώσει κάποιον που θα μπορούσε να πάρει το χρίσμα της διαδοχής του, χωρίς δεύτερη σκέψη ανέφερε τον MJ. Άλλωστε, όπως ανέφερε, δεν είχε αντικρύσει ποτέ μέχρι τότε ένα τόσο εκρηκτικό μείγμα τραγουδιού και χορού μαζί, έναν πραγματικό δυναμίτη χωρίς προηγούμενο…

 • Του ανθρώπου που μοίρασε ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε διάφορες δωρεές (πχ. όλα τα κέρδη της ‘Victory tour – 1984′), με μέγιστη συνεισφορά το ‘HEAL THE WORLD foundation’ που ακόμα και σήμερα διατηρεί έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Για όλους του παραπάνω λόγους και για ακόμα περισσότερους, θεωρώ ότι ο Michael Jackson ήταν και θα είναι ο τελευταίος παγκόσμιος αστέρας που η κάθε καλλιτεχνική του δραστηριότητα κατάφερνε να επηρεάσει και να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σ’όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Προσωπικά, όταν σκέφτομαι τον Michael Jackson, τον προσομοιάζω με τον ανθρακικό της colas, αυτό που κάνει την διαφορά, αυτό που σε δροσίζει και συνάμα εξιτάρει την γεύση σου…ανοίγοντας την όρεξή σου για τα καλύτερα…

Michael Jackson – Thriller: 12 άγνωστα πράγματα για το Videoclip

 1. To βίντεο κόστισε περίπου μισό εκατομύριο δολάρια, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για βιντεοκλίπ. Ο Jackson με τον Landies βρήκαν το ποσό πείθοντας το MTV και το Showtime να πληρώσουν 250.000 $ δολάρια έκαστος για τα δικαιώματα του 45λεπτου Making of Thriller.
 2. Στους τίτλους αρχής έβγαινε το μήνυμα “Λόγω της δυνατής μου θρησκευτικής πίστης, θέλω να τονίσω ότι αυτό το φιλμ δεν επιδοκιμάζει την δοξασία του υπερφυσικού”. Ο Jackson ήταν μάρτυρας του Ιεχωβά.
 3. Πριν ο συνθέτης Rod Temperton σκεφτεί το “Τhriller” ο Jackson ήθελε να ονομαστεί το άλμπουμ “Starlight”.
 4. O ρόλος του λυκάνθρωπου στο βιντεοκλίπ ήταν ένας έμμεσος παραλληλισμός με την εφηβεία. “Στην εφηβεία οι νέοι αρχίζουν να βγάζουν τρίχες σε περίεργα μέρη ενώ η ανατομία τους αλλάζει. Όλοι βιώνουν αυτές τις αλλαγές στο σώμα τους με νέες, σεξουαλικές σκέψεις στο μυαλό τους” εξηγεί ο σκηνοθέτης Landis.
 5. Στο cast του βιντεοκλίπ ήταν και μια Playmate, η Ola Ray, που μάλιστα ήταν και σ’ ένα άλλο βίντεο το Give Me The Night του George Benson ο οποίος παίζει κιθάρα ενώ φοράει rollerskates.
 6. Ο θρύλος του Hollywood Fred Astaire, είχε πάρει μέρος σε μια πρόβα του Thriller. Ο Astaire ήταν μεγάλος φαν του Jackson και ο ίδιος ο ποπσταρ του έμαθε την κλασική του χορευτική κίνηση “Moonwalk”.
 7. O χορογράφος του Thriller ήταν ο Michael Peters ο οποίος συμμετείχε και στο βιντεοκλίπ του Beat It κάνοντας τον αρχηγό μιας συμμορίας.
 8. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχουν κανεί μαζι το ζόμπι χορευτικό του Thriller έχει καταγραφεί από το Guinness Book Of World Records στο Μεξικό το 2009.
 9. Δεν υπήρχε κανένα άλλο κίνητρο για την δημιουργία του Thriller πέρα από το γεγονός ότι ο Jackson ήθελε να μεταμορφωθεί σε τέρας, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη John Landis. “Τα μαθήματα που διδάσκουν στο Harvard σχετικά με τις επιπτώσεις του Thriller στα μουσικά βίντεοκλιπ είναι ανοησίες. Απλά έτυχε”.
 10. Ο μουσικός Cee Lo Green σε ηλικία 9 χρονών τρόμαζε από το βιντεοκλιπ τόσο που έφευγε από το δωμάτιο κάθε φορά που παιζόταν.
 11. Το βίντεο είναι υπέροχο ακόμα και όταν γίνεται από Lego.

Οι τελευταίες συναυλίες του

Σε ένα πλήθος που παραληρεί ο Michael Jackson ανακοινώνει στο Λονδίνο το «this is tour 2009» το οποίο θα περιλαμβάνει 10 συναυλίες στο London O2 Arena με ημερομηνία έναρξης την 08/07/2009.

5 Μάρτιου 2009

O Michael σε καλή κατάσταση φορώντας μαύρη περούκα, χαρούμενος και σχετικά άνετος παρόλο που είχε να εμφανιστεί μπροστά σε κοινό πάρα πολύ καιρό, δείχνει να βρίσκεται σε εύχαρη ψυχολογική διάθεση, αν και εμφανώς καταπονημένος, ανακοινώνει στον κόσμο ότι θα παρουσιάσει τα κομμάτια που οι οπάδοι του θέλουν να ακούσουν και στο τέλος πριν αποχωρήσει χαιρετά το κοινό με την φράση ‘see you in July’!!

Οι λόγοι για την απόφαση του αυτή, δηλαδή να δώσει live για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια, όπως λέγεται ήταν οικονομικοί. Tην τελευταία δεκαετία ο Michael μουσικά μας απασχόλησε μόνο με την κυκλοφορία του αδύναμου album ‘Invincible’ το 2001 που απλά περιείχε το καλό single ‘Rock my world’.

Κατά τ’ άλλα ακούγαμε από τα media, τα οποία με ήταν ίδια δύναμη που τον ανέδειξαν στα 80’s έτσι τον έθαψαν στα 00’s (wacko Jacko όπως τον αποκαλούσαν), σχόλια για κάκιστη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του, για άσκοπα έξοδα για πολύ παράξενη συμπεριφορά και άλλα μόνο αρνητικά για το πρόσωπο του!

Για εμάς όμως, τους φίλους του Michael ήταν μια ανακοίνωση που μας γέμισε ενθουσιασμό σε μια περίοδο που η μουσική, ιδιαίτερα η Pop μουσική τα τελευταία χρόνια, είχε πιάσει πάτο, όπου όλοι μας ψάχναμε ανάμεσα σε καλλιτέχνες του ένδοξου παρελθόντος μια ποιοτική ηχητική διέξοδο απέναντι στην μουσική τσιχλόφουσκα του σήμερα! Kαι από ότι φάνηκε δεν ήμασταν οι μόνοι που βλέπαμε έτσι τα πράγματα. Oι οπαδοί του Michael Jackson παρέμεναν πολλοί παρόλο που ουσιαστικά είχε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά από το ‘Dangerous’ του 1991, ενώ το ‘Invincible’ του 2001 δεν το είχε υποστηρίξει με περιοδεία.

Η ανακοίνωση λοιπόν, της επιστροφής του Michael στην σκηνή προκάλεσε απλά παροξυσμό στον κόσμο! Oι δέκα μέρες στο χωρητικότητας 18.000 O2 Arena έγιναν sold out σε 2 μέρες και ήταν ξεκάθαρο ότι ο κόσμος ήθελε ακόμα πιο πολύ! Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες και το αναπάντεχο συνέβη. Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες ο πρόεδρος της AEG Tim Leiweke, όπου ανήκει το O2 Αrena, μαζί με τον παραγωγό του tour Kenny Ortega, ανακοινώνουν γεμάτοι ενθουσιασμό ότι οι συναυλίες στο Λονδίνο θα είναι 50!!

Κυκλοφόρησε μάλιστα οι φήμη ότι ο Michael ήθελε να σπάσει το ρεκόρ Guinness με συνεχόμενες συναυλίες σε ένα venue! Όπως πολύ σωστά είχαν προβλέψει οι διοργανωτές ο κόσμος δεν βρίσκει άλλο τρόπο να δείξει τον ενθουσιασμό του παρά να κάνει sold out και τις 50 συναυλίες σε μόλις 10 μέρες από την κυκλοφορία των εισιτηρίων! Σαν σύνολο δηλαδή ο Jackson θα εμφανιζόταν, από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, σε ένα κοινό το οποίο θα ξεπερνούσε τις 900.000!!

Τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Δύο από τα εισιτήρια ύστερα από ψάξιμο αλλά και μεγάλη τύχη καταλήγουν σε μένα. Γεμάτος ενθουσιασμό ανακοινώνω σε φίλους και γνωστούς ότι θα είμαι στην Ο2 Arena την έβδομη μέρα, μαζί με τον αδελφό μου, για να δω από κοντά τον Θρύλο Michael! Τρείς μέρες στο Λονδίνο και να δεις από κοντά αυτή την συναυλία. τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς.. πραγματικά ένα όνειρο ζωής! Ο Δημήτρης μάλιστα, ο οποίος με τις χορευτικές του ικανότητες, άξιζε σίγουρα μια θέση ανάμεσα στους χορευτές του Michael για το tour, μας λέει ότι θα έρθει μαζί μας χωρίς εισιτήριο ελπίζοντας να βρει εκεί τελευταία στιγμή!!

Όμως κάτι μέσα μου με έτρωγε.. ανάμεσα σε κύκλους συζητάγαμε αν ο Michael, ο οποίος είχε τόσο ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις καταγγελίες εις βάρος του αλλά και από την κλονισμένη του υγεία, είναι σε θέση να φέρει εις πέρας ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα. Τα νέα από το Los Angeles που έκανε τις πρόβες για το ‘This Is It Tour’ δεν ήταν ευχάριστα.

Ξαφνικά περί τα μέσα Ιουνίου η διοργανώτρια εταιρία ‘AEG’ ανακοινώνει ότι οι πρώτες τέσσερις από τις προγραμματισμένες συναυλίες αναβάλλονται. Η ανησυχία, η οποία προκλήθηκε στην παρέα μου αλλά και φυσικά σε όλο τον κόσμο ήταν πέρα για πέρα εμφανής.

Παράλληλα αρχίζουν να κυκλοφορούν διάφορες φήμες για την υγεία του και για το κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στο τόσο εξαντλητικό πρόγραμμα συναυλιών. Παρά τις φήμες εμείς οργανώνουμε κανονικά το ταξίδι μας. Έτσι και αλλιώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται δυσμενή σχόλια για την υγεία του.

25 Ιουνίου 2009

Ύστερα από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά είμαι σπίτι αργά το βράδυ χαζεύοντας μια γαλλική ταινία και παράλληλα παίζω με το control αφού στο VH1 είχε αφιέρωμα στους INXS (προφητικό;).

Κατά τη 1πμ. χτυπάει το τηλέφωνο από φίλο…. έλα τι κάνεις;; η φωνή έβγαινε με ζόρι από απέναντι.. και σκάει το νέο … Πέθανε ο Michael Jackson!!! Σοκ…τρέχω γρήγορα και βάζω CNN. Breaking news! Michael Jackson reported in a coma in Los Angeles! Δεν είναι δυνατόν.. Όχι! Δεν μπορεί ..θα την γλυτώσει!

Πέρασε 1 ώρα και το CNN ανακοινώνει οριστικά τον θάνατο του.. 20 λεπτά αργότερα ο αδελφός του Jermaine κάνει την επίσημη θλιβερή ανακοίνωση.. Ο ήρωας μας από μικρά παιδιά δεν υπάρχει πια!! That was it!

Η αναγγελία του θανάτου του Michael Jackson προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και φυσικά στους fans του. Χαρακτηριστικό είναι το google σχεδόν κράσαρε για κάποια λεπτά και στην εταιρία πίστευαν ότι δεχόταν σφοδρή επίθεση από hackers. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος απλά έψαχνε μέσω google να μάθει νέα σχετικά με το γεγονός και λόγω του τεράστιου όγκου αναζήτησης σχετικά με το όνομα του, το site ουσιαστικά για λίγο παρέλυσε.

Αστραπιαία όλοι όσοι τον περιγελούσαν (media και λοιποί) θυμήθηκαν πόσο μεγάλος καλλιτέχνης και performer ήταν, πόσο έχει διαδώσει την κουλτούρα των μαύρων ανά τον κόσμο και φυσικά επηρεάσει την μουσική. Ταυτόχρονα κάποιοι στην παραπαίουσα μουσική βιομηχανία θεώρησαν ότι αυτό το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή, ούτως ώστε η τελευταία να σταθεί και πάλι, έστω για λίγο, στα πόδια της.

Πράγματι μέσα σε λίγες μόλις ώρες από την αναγγελία θανάτου του Michael, οι πωλήσεις των CD του αυξάνονται εντυπωσιακά! Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την καθιέρωση ανταλλαγής μουσικών αρχείων μέσω του διαδικτύου, παρατηρείται θεαματική άνοδος των αναλογικών CD χάρη στο ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορά των δίσκων του Jackson, φαινόμενο το οποίο απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Το αριστούργημα ‘Thriller’ του 1982 έχει ξεπεράσει πλέον τις 110 εκατομμύρια πωλήσεις (!!!) και είναι με διαφορά πλέον το πιο εμπορικό album όλων των εποχών, το ‘Bad’ του 1987 έχει πάνω από 30 εκ. το ίδιο και το ‘Dangerous’ του 1991, ενώ συνολικά η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες εκατομμύρια $ από την ημέρα του θανάτου του.

Μόνο ένας καλλιτέχνης ο οποίος αποτελεί την προσωποποίηση του αστείρευτου ταλέντου και της έκδηλης φαντασίας σε συνδυασμό με την απίστευτη χορευτική δεινότητα θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος ‘διψούσε’ να ακούσει καλή μουσική και ο θάνατος του Michael αφύπνισε τον χαμένο γλυκόπικρο ενθουσιασμό και τον οδήγησε σε διάφορες πόλεις του κόσμου να χορεύει στους δρόμους υπό τους ήχους των τραγουδιών του!

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος ή κοινωνικής τάξης ξέχασαν τις διαφορές τους και όπως στην περίπτωση του John Lennon, σιγοτραγουδώντας την μουσική του ‘Βασιλιά της Pop’, αποχαιρέτισαν τον Jackson με τον πλέον ευσυγκίνητο και ‘αληθινό’ τρόπο, αποτείνοντας φόρο τιμής στην μουσική του και στον απίστευτο χορό του αγνοώντας τα ‘αδηφάγα’ ΜΜΕ που τόσο εύκολα και επιπόλαια τον κατασπάραξαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Σε ευχαριστούμε Michael γιατί μας έμαθες την soul, την gospel, τον James Brown, την Μotown, τον Stevie Wonder, τον Quincy Jones και πάρα πολλούς άλλους, για την υπέροχη μουσική που μας χάρισες, γιατί άμβλυνες όσο μπορούσες τις φυλετικές αντιπαλότητες. Η παγκόσμια μουσική σκηνή φυσικά θα σε ευγνωμονεί για πάντα για το αστείρευτο ταλέντο σου, αλλά και την παιδική σου αθωότητα, η οποία πολλές φορές σε οδήγησε σε δρόμους αυτοκαταστροφικούς.

Η καλλιτεχνική σου όμως κληρονομιά μένει αναλλοίωτη στο χρόνο και προσδίδει στην προσωπικότητα σου την ανάλογη θέση στο καλλιτεχνικό ‘πάνθεον’ που της αξίζει!

We won’t stop because we can’t get enough of your music Michael!

R.I.P

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας