Μικρά μουσικά όργανα για δώρο σε μουσικούς

Μικρά μουσικά όργανα για δώρο σε μουσικούς

Μέρος 1ο

Όταν είναι κάποιος να λάβει δώρο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεταμορφώνεται αυτομάτως σε μικρό παιδί, λάμπουν τα μάτια του, αναμένει το δώρο και χαμογελάει. Πάντα ένα δώρο ήταν ο τρόπος για να κάνουμε τον οποιονδήποτε να νιώσει ευχάριστα, έστω και για μερικές ώρες. Όταν μιλάμε όμως για μουσικούς, μιας και αυτό το πράγμα που λέγεται μουσικό όργανο είναι ότι και για έναν ποιητή η πένα και για ένα ποδοσφαιριστή η μπάλα, το δώρο αυτό είναι ένα χρηστικό αντικείμενο και μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο που θα μετατρέψει τον μουσικό σε «μηχανή» παραγωγής μουσικής. Σκεφτείτε το καλά!

Ο μουσικός ως καλλιτέχνης θα χρειαστεί μια πρωτότυπη ιδέα, ένα εργαλείο που θα τον ξυπνήσει απο τον άμουσο λήθαργό του και θα τον γεμίσει με μελωδίες και μουσικά όνειρα. Εσείς απο την δικια σας μεριά, μπορείτε να του δώσετε αυτό που θα χρειαστεί για να ξυπνήσει και, για φανταστείτε, κάνοντάς του το δώρο!

Θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο τι υπάρχει «εκει έξω» για να μην του πάρετε κουτουρού ό,τι να’ ναι και ο μουσικός λάβει μεν το δώρο του αλλά από μέσα του ρίχνει χριστοπαναγίες. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να αναρωτηθεί «τώρα γιατί μου το πήρε αυτό το δώρο, έχει πρόβλημα;». Δεν σας έχει τύχει να σας φέρουν ένα δώρο και μόλις το ξετυλίξετε να σας φύγει ένα φρύδι, ένα δόντι και ένα μάτι; Ναι, μόνο αν ήσασταν καρτούν.

Αλλά αν ήσασταν, θα σήμαινε πως αυτό που ξετυλίξατε και είδατε ήταν χειρότερο και από το να σας ερχότανε γράμμα από τρομοκρατική οργάνωση. Και το ντροπιαστικό είναι όταν αυτός που σας κάνει δώρο με τρεμάμενη φωνή δικαιολογείται λέγοντας «είναι συμβολικό δώρο». Όχι αλλα τέτοια λοιπόν. Ξεκινάμε με την λίστα μας και κάνετε τις επιλογές σας, σοφές ή όχι. Εσείς είσαστε στην ιδιάζουσα περίπτωση του να έχετε κάποιον γνωστό σας που είναι μουσικός. Χρονιά πολλά λοιπόν και ξεκινάμε.

Solar Theremin

Πάντα ήθελε ο φίλος σας να ξεκινήσει να ασχολείται με αυτό το μυστηριώδες μουσικό όργανο, ρωσικής κατασκευής, αλλά ποτέ δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει ένα κανονικό; Τώρα μπορείτε να ελέγξετε αν τα χέρια του είναι σταθερά δίνοντας του αυτό το mini theremin. Άν καταφέρει να κάνει τα παρακάτω δυο πράγματα, νομίζω πως είναι ικανός να χρησιμοποιήσει και το κανονικό, δύσκολο στην χρήση μουσικό όργανο.

Το πρώτο είναι να κολλήσει μεταξύ τους τα εξαρτήματα γιατί αυτό το όργανο μας έρχεται σε μορφή kit. Το δεύτερο είναι να μπορέσει να παίξει μια απλή μελωδία. Όλα γίνονται θα μου πείτε. Κι εγώ αυτό πιστεύω. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε τρόπο να το κατασκευάσετε όπως και ένα μικρό βίντεο με κάποιον τύπο που το χρησιμοποιεί. Έχει πολύ γέλιο πάντως. Ώρες ώρες μου θυμίζει λες και πνίγουν καμιά γάτα.

Όπως καταλάβατε, το solar theremin, λειτουργεί με την βοήθεια του ήλιου, εξ’ ού και ο όρος “solar”. Δυστυχώς δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποια συναυλία σας ή στο απόλυτο σκοτάδι αν τυχαίνει να επαγγέλλεστε σκοταδιστής. Η αγορά του μπορεί να γίνει εδώ.

SX-150 Analog Synthesizer kit

Πάμε και σε ένα δεύτερο kit. Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει kit, θα ξέρουν τουλάχιστον δυο άτομα, το Google και ο μουσικός που γνωρίζεις και είσαι έτοιμος ή έτοιμη να κάνεις το δώρο. Είναι, που λες, το καλύτερο δώρο για κάποιον που έχεις ακούσει να φωνάζει και να ωρύεται πως «όλοι μάγκεψαν και αγόρασαν monotron και κουραφέξαλα». Α, δεν γνωρίζεις τι είναι monotron; Εδώ σε έχω, μπες εδώ και εμπλούτισε τις γνώσεις σου, κάνει καλό. Έτσι κι αλλιώς με αυτό το δώρο θα μπορείς πολύ άνετα να το παίξεις ο νονός και ο φίλος που καταλαβαίνει τα προβλήματα ακόμα και των μουσικών. Μπορείς να του ψιθυρίσεις όταν τον βρεις σε κάποιο σκοτεινό στενό ή να του γράψεις ένα γράμμα με κομμένες λέξεις απο εφημερίδες: «Ξέρω τα προβλήματά σου, θα σε βοηθήσω».

Το SX-150 λοιπόν, είναι κατι που μοιάζει με monotron, αλλά είναι πιο παλιό και πιο λειτουργικό. Νομίζω πως αν γνωρίζεις και το πώς να το παραγγήλεις από την ιστοσελίδα δεν θα χρειάζεται να σου πω τίποτα άλλο. Ορίστε και ενα video για να ακούσεις και να κρίνεις.

Arduino

Ξέρω, δεν είναι ακριβώς ένα μουσικό όργανο, ούτε καν μουσικό “εργαλείο”. Αλλά με το Arduino μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Από έναν επεξεργαστή όπως delay, reverb, echo, distortion μέχρι ένα δικό σου synthesizer. Είναι το απόλυτο δώρο για τον μουσικό που πιάνουν τα χέρια του, που θέλει να φτιάχνει τα πάντα μόνος του γιατί θεωρεί πως όλοι τον κυνηγούν και πως οι πολυεθνικές εταιρίες θέλουν να τον καταστρέψουν (κούκου!) αλλά και διάφορα άλλα σύνδρομα κατωτερότητας που θα μπορούσαν να του καταστρέψουν την ζωή.

Είναι μια πλακέτα που συνδέεται στον υπολογιστή μέσω θύρας USB, μπορείς να την προγραμματίσεις, να προσθέσεις επάνω διάφορα «καλούδια» μέχρι να φτάσεις στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Θέλει κάποιο διάβασμα για να καταλάβει ο μουσικός τα περί προγραμματισμού αλλά και κάποιο ψάξιμο στο διαδύκτιο για να πάρει κάποιες ιδέες, να ρίξει κάποιες κλεφτές ματιές στο τι μπορείς γενικώς να δημιουργήσεις με το Arduino. Σας προτείνω να επενδύσετε στο Arduino Nano ως το πιο προσιτό σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις που κυκλοφορούν από την ίδια σειρά.

Μέρος 2ο

Δεν μπορείτε να φανταστείτε την χαρά που “τραβάνε” οι μουσικοί όλου του κόσμου όταν τους προσφέρεις κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στην δουλειά τους, στην δημιουργία που απασχολεί συνήθως κάθε ώρα του ξύπνιου τους. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τίποτα πιο ευγενές από την πράξη της δημιουργίας. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την καταστροφή – αλλά αυτή την στιγμή δεν το θυμάμαι. Στη τελική, ακόμα και αν κάποιο από τα παρακάτω μικρά και παράξενα μουσικά αντικείμενα που προορίζονται για μια ζεστή αγκαλιά μουσικού δεν αποφέρουν καρπούς, εσείς θα είσαστε έτοιμοι να πείτε πως «η πράξη μετράει» και αυτό είναι το πιο όμορφο.

Όπως θα δείτε, τα πράγματα έχουν πάρει μια ιδιαίτερη και… περίεργη πορεία. Μουσικά όργανα από το πουθενά εμφανίζονται για να μας κάνουν να απορήσουμε λίγο ακόμα. Πάνε οι εποχές που πέρα απο την κιθάρα, το μπάσο, τα ντράμς και το synthesizer δεν υπήρχε κάτι άλλο για να γράψεις μουσική. Τώρα μιλάμε για μια τεράστια γκάμα που θα βοηθήσει να φτιάξεις από drone μουσική μέχρι techno. Με λίγα λόγια, η κατάσταση έχει φύγει εκτός ελέγχου — και αυτό μας αρέσει πολύ πολύ.

Το άρθρο θα σας βοηθήσει να βρείτε “αυτό το κάτι” για να βοηθήσετε τον φίλο σας να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο σε οποιοδήποτε είδος μουσικής. Για να γνωρίσουμε τους αποψινούς διαγωνιζόμενους!

Bliptronix 5000

Σας φάνηκε το Tenori-On πολύ ακριβό για τα γούστα σας ή για την τσέπη του μπαμπά σας; Ε, λοιπόν, εδώ έχουμε μια καλή λύση στο πρόβλημα. Μοιάζει σαν κάποιος να έφτιαξε ένα μουσικό υβρίδιο μεταξύ Tenori-On και Casiotone. Αρκετά αναλογικός ο ήχος του και για την τιμή του θεωρώ οτι είναι μια εξαιρετική αγορά. Για πειραματισμό, για χρήση σε μουσικό κομμάτι ή ακόμα και σε live. Η τιμή του κυμαίνεται στα 49.99$ και μπορείτε πολύ ευκολα να το βρείτε σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά μουσικά είδη ανα τον κόσμο.

Δεν είναι κάτι το πολύπλοκο. Είναι ένας step sequencer και με λίγη πρακτική μπορεί ο καθένας να το μάθει.

Drawdio

Πώς θα σας φαινότανε μια συσκευή που μπορεί να μετατρέψει τα πάντα σε μουσικό όργανο; Ναι, θα ήταν κάτι εκπληκτικό και ενδιαφέρον — και θα σας άφηνε λίγο να βγείτε προς τα έξω, μιας και ο υπολογιστής δεν είναι το μόνο μέσο δημιουργίας μουσικής. Ίσως από τις πιο ενδιαφέρον κατασκευές που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό. Στην ουσία αγοράζεις ένα kit και μπορείς να το συνδιάσεις με οποιοδήποτε εργαλείο. Με ένα μολύβι, μια βούρτσα ή ακόμα και το χέρι σου. Κοιτάζοντας το παρακάτω βίντεο θα καταλάβετε το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατασκευή σε παιδιά και μεγάλους. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Cracklebox

Το Cracklebox είναι ένα ακόμα φθηνό synthesizer που είχε πρωτοεμφανιστεί στην δεκαετία του ’70. Λανσάρανε το προϊόν με την ατάκα «το πρώτο εμπορικό synthesizer, αναλογικό και αυτοτροφοδοτούμενο, που μπορείς να το πάρεις μαζί σου». Στην ουσία έχει περισσότερη σχέση με την ιδέα του hardware bending και της glitch νοοτροπίας, παρά με ένα κανονικό synthesizer. Όπως και να ’χει, ξέρω οτι πολλοί έχουν βρει χρήση γι’ αυτό το μηχάνημα και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα τα καταφέρετε.

Η τιμή του κυμαίνεται στα 50 δολάρια και είναι μια καλή επένδυση αν θέλετε να πειραματιστείτε γενικώς με τον ήχο.

Stylophone Beatbox

Από τους κατασκευαστές του κανονικού Stylophone, αυτού που χρησιμοποιούσε και ο David Bowie, σήμερα έχουμε προς παρουσίαση κάτι διαφορετικό. Λέγεται Stylophone Beatbox και συνδυάζει ένα μικροσκοπικό beat machine και ένα stylophone. Όσον αφορά τους ήχους, μας προσφέρει Beatbox, Percussion και Steel Drums. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε και να κάνουμε playback, να αλλάξουμε το τέμπο, την ένταση αλλα και να συνδέσουμε ένα mp3 player. Υπάρχουν αρκετά videoclip που μας δίχνουν το τι μπορούμε να κάνουμε με το Stylophone Beatbox. Ας δούμε ένα απο αυτά…

Gristleism

Ένα όμορφο μουσικό οργανο που προέρχεται από την ιδέα του Buddha Machine αλλά με περισσότερες επιλογές. Επίσης ικανό, όπως ο προκατοχός του, για να σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας και πειραματισμού. Στιγμές ηρεμίας αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το όργανο για μουσικό υπόβαθρο σε κάποια κοινωνική μάζωξη ή στιγμές πειραματισμού αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να ηχογραφήσετε κάποια μελωδία του για κάποιο δικό σας κομμάτι ή σε συνδυασμό με κάποιον επεξεργαστή σήματος / FX.

Κάτι απο αυτά σίγουρα θα μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο δώρο για ένα “σημαντικό” σας πρόσωπο με μουσικές ανησυχίες. Αρκεί να γνωρίζετε τις προτιμήσεις του και τι κάνει αυτόν τον μουσικό χαρούμενο.