Μην φοβάσαι να πεις Όχι, οι πόρτες δεν θα κλείσουν

Μην φοβάσαι να πεις Όχι, οι πόρτες δεν θα κλείσουν

Μη φοβάσαι να πεις Όχι. Αν το πεις όταν πρέπει και με την απαιτούμενη μεθοδολογία, οι πόρτες δεν θα κλείσουν, τουναντίον θα ανοίξουν διάπλατα και ίσως να γεννηθούν ευκαιρίες από εκεί που δεν το περίμενες. Απλά εδώ έχεις να αντιμετωπίσεις πρωτίστως τον εαυτό σου και έπειτα τους υπόλοιπους που νομίζεις ότι θα σου κόψουν τα φτερά.

H άρνηση είναι παρεξηγημένη έννοια. Σαν τον ιδιότροπο και κλειστό τύπο που τον αποφεύγουν όλοι, επειδή δεν μπορούν να τον καταλάβουν. Ρώτα τους Κύπριους. Ξέρουν…

Σίγουρα κι εσύ μεγάλωσες λέγοντας περισσότερα Οχι από Ναι. Είναι στο DNA κάθε παιδιού, αφού ξέρει ότι σε κάθε του Όχι θα πάρει καταφατική απάντηση.

Και μεγάλωσες ξεστομίζοντάς τα, άλλοτε αμήχανα, άλλοτε αγανακτισμένα και άλλοτε υπερήφανα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις που έχεις, ή που νιώθεις ότι έχεις το πάνω χέρι, όπως μια σχέση που έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να τελειώσει, ή η απόρριψη μιας δουλειάς που δεν θέλεις να κάνεις, τότε η άρνησή σου βγαίνει ωμή, ακατέργαστη. Δεν έχει κόστος για σένα. Δεν ρισκάρεις τίποτα. Κι έτσι παραμένει στην πρωτογενή της μορφή.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν καλείσαι να αρνηθείς με στυλ και αποτελεσματικότητα. Όταν το Όχι σου πρέπει να σου δώσει αυτό που θέλεις, διατηρώντας παράλληλα το σεβασμό των άλλων και τον έλεγχο των πραγμάτων.

Θέλεις να πεις Όχι στα παιδιά σου χωρίς να σου πουν ότι σε μισούν. Θέλεις να πεις Όχι στο αφεντικό σου χωρίς να σου δείξει το δρόμο για το λογιστήριο. Θέλεις να πεις «Όχι, δεν θα σε παντρευτώ» χωρίς να στάζουν τζιν τόνικ τα μαλλιά σου μετά από λίγο. Και δεν είναι εύκολο. Η άρνηση ως έννοια έχει μεγαλύτερο ψυχικό αντίκτυπο τη στιγμή της εκφοράς της από την κατάφαση. Οι ψυχολόγοι το κατάλαβαν πρώτοι κι έσπευσαν να την αναλύσουν. Απαιτεί από σένα περισσότερα. Και ίσως λίγο ταλέντο, τελικά. Εμείς, με τη βοήθεια ανθρώπων, που κατά κάποιον τρόπο έχουν ειδικευτεί στην τεχνική της άρνησης, σου προτείνουμε μερικά ασφαλή μονοπάτια, ώστε στη μεγάλη εποποιία των Οχι σου να μην αφήνεις εχθρούς πίσω σου.

Πως να λες όχι στα παιδιά σου

Γιατί θα τους το πεις. Είναι τόσο δεδομένο όπως να τα ταΐζεις και να τα ντύνεις. Και παρότι το λες τουλάχιστον 15 φορές την ημέρα, ακόμη δεν καταλαβαίνεις γιατί εκείνα τρέχουν με απειλητική φόρα προς την πρίζα κρατώντας ένα πιρούνι στα χέρια τους.

Εδώ όμως έχεις να κάνεις με μια προσωπικότητα υπό διαμόρφωση, όπου στο τελικό αποτέλεσμα θα έχεις βάλει κατά πολύ το χεράκι σου. Οπως συμβουλεύει η παιδοψυχολόγος Εβίτα Τσακάλη, καλό είναι να αποφεύγεις τα πολλά Οχι και Μη.

Αυτό δεν σημαίνει να τους κάνεις όλα τα χατίρια. Απλώς να φέρεις μέσα σου την έννοια της άρνησης ή της απαγόρευσης, χωρίς όμως να καταφεύγεις στην ίδια τη λέξη. Εξάλλου, τα παιδιά δεν είναι σκυλιά. Πρέπει να αιτιολογείς πάντα την άρνησή σου και να μην τους την επιβάλλεις σαν ενδέκατη εντολή. Είναι πολύ καλύτερο να πεις «Ο λόγος που δεν σου παίρνω το Playstation είναι (…)» από ένα ξερό «Δεν το παίρνεις και τελείωσε το θέμα».

Μία καλή λύση όταν επιμένει είναι να του αποσπάσεις την προσοχή με κάτι άλλο αντί να το μαλώσεις. Αν μπορείς να του προσφέρεις μία εναλλακτική, ακόμα καλύτερα. Αν του πεις ότι δεν μπορεί να παίξει με το Black&Decker; του μπαμπά, αλλά μπορεί να παίξει όσο θέλει με την μπάλα, τότε δεν προλαβαίνει να διαμαρτυρηθεί κι εσύ δεν φαίνεσαι τόσο κακός στα μάτια του. Η ίδια τακτική λειτουργεί με την ίδια επιτυχία και στα μεγαλύτερα παιδιά. «Ναι, ξέρεις, δεν μπορείς να δανειστείς τη Μερσεντές. Μπορείς όμως να καβαλήσεις άφοβα όσες ώρες θέλεις το καινούργιο μου mountain bike».

Στο μεγάλο κεφάλαιο της τιμωρίας, καλό είναι αυτή που θα του επιβάλλεις να έχει πάντα σχέση με την πράξη προς αποφυγή. Ετσι, ξέρει ότι το τιμωρείς για τη συγκεκριμένη πράξη και δεν αναπτύσσει μέσα του γενική φοβία για οτιδήποτε και αν κάνει. Να θυμάσαι ότι το παιδί σου είναι άνθρωπος με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εσύ απλώς φρόντισε ώστε σε κάθε ηλικία να του υποδεικνύεις ποια είναι αυτά.

Πως να λες αναίμακτα όχι στο αφεντικό σου

Εδώ ακολουθείται, πάνω κάτω, η ίδια τακτική, μόνο που γίνεται αντίστροφα.

Είναι Παρασκευή απόγευμα κι εσύ ετοιμάζεσαι να φύγεις από το γραφείο, όταν το αφεντικό σε καλεί μέσα για να σου αναθέσει ένα καινούργιο project, το οποίο φυσικά πρέπει να αναλάβεις αμέσως. Το διήμερο στα Καλάβρυτα ξαφνικά αρχίζει να φαίνεται ουτοπικό.

Μη χάνεις όμως την ψυχραιμία σου. Ο Dauten συμβουλεύει: «Υπάρχει πάντα μία εναλλακτική λύση να του προτείνεις. Αρκεί να έχεις την ετοιμότητα και τα γρήγορα ανακλαστικά να τη βρεις εκείνη τη στιγμή. Δώσε του όσο περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις μπορείς μέχρι να βρεθεί αυτή που θα τον πείσει ή εκείνη την οποία δεν θα μπορεί να καταρρίψει». Τα παραδείγματα πολλά:

«Δεν μπορώ να το κάνω αυτό το Σαββατοκύριακο. Μπορώ όμως να διαθέσω το επόμενο». «Θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Ποιο από τα υπόλοιπα, λοιπόν, project να αναβάλω μέχρι τον επόμενο μήνα;».

Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχεις παρά να χειριστείς το αφεντικό σου με τον ίδιο τρόπο που εκείνος χειρίζεται εσένα. Μη λες Όχι. Βρες κάτι άλλο για να πεις Ναι.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη μεθοδολογία να λες όχι

Εδώ τα πράγματα είναι τελείως υποκειμενικά και έχουν να κάνουν κυρίως με τον άνθρωπο που έχεις να αντιμετωπίσεις. Παραδείγματος χάριν, αν ο απέναντί σου είναι κάποιος επιθετικός άνθρωπος με εκρηκτικό χαρακτήρα, τότε καλό θα είναι να τον πάρεις με το καλό, και μην ακολουθείς την τακτική της όξυνσης, αφού ενδέχεται να πιαστείτε ακόμη και στα χέρια από την ένταση της στιγμής.

Εν αντιθέσει εάν πρέπει να πεις όχι σε κάποιο φιλήσυχο άνθρωπο που δεν πρόκειται να ξεκινήσει καβγά μαζί σου, εν τούτοις μπορεί να παρεξηγηθεί, τότε άρχισε να προβάλλεις έξυπνα επιχειρήματα που θα τον πείσουν να το λόγο ότι η παρούσα απόφαση πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και δεν το κάνεις από εκδίκηση.

Σε γενικές γραμμές είναι επιτακτική ανάγκη να φερθείς με ψύχραιμο τρόπο και να αποφεύγεις τις διαμάχες, όσο σου το επιτρέπει η περίσταση. Εξυπνο είναι να είσαι προετοιμασμένος για κάθε παν ενδεχόμενομ συμπεριλαμβανομένων και μιας σφοδρής λογομαχίας που θα σε κάνει έξω φρενών, αλλά αν μπορέσεις σε τούτη τη δύσκολη στιγμή να συγκρατήσεις τα νεύρα σου, πιθανόν να έχεις μόνο οφέλη, και σαφώς τα αρνητικά θα είναι λιγότερα.

Δες παρακάτω το τελευταίο μου βίντεο στο YouTube:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας