ΑρχικήHow toΕξοπλισμός για βίντεο στο YouTube, κάμερα, φώτα, ήχος

Εξοπλισμός για βίντεο στο YouTube, κάμερα, φώτα, ήχος

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον πλανήτη κυνηγούν το όνειρο τους μέσα από την πλατφόρμα του YouTube, όχι μόνο για να κερδίσουν χρήματα, αλλά και για να αποκτήσουν φήμη και κάποια μέρα να καταξιωθούν. Ωστόσο το περίεργο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως μέχρι τώρα έχουν ανέβει στο YouTube εκατοντάδες δισεκατομμύρια βίντεο, που τα περισσότερα εξ αυτών έχουν κάτω από 100 προβολές, πράγμα που σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται κανείς να τα παρακολουθήσει, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως γιατί είναι κακής ποιότητας, δηλαδή έχουν κακό ήχο, κακή εικόνα, κακό φωτισμό και γενικά το περιεχόμενο δεν είναι χρήσιμο προς τον μέσο χρήστη.

Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με τον τόσο τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, και τα άπειρα βίντεο που ανεβαίνουν σε καθημερινή βάση με την προοπτική κάποια στιγμή να γίνουν viral, έχει ως αποτέλεσμα εκείνοι που επιμένουν να δημιουργούν οπτικό υλικό με τελείως ερασιτεχνικό τρόπο, να μένουν τελικά στο περιθώριο, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ευσυνείδητους δημιουργούς που παίρνουν στα σοβαρά ετούτη την ενασχόληση, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην ποιότητα για να ικανοποιήσουν το πιστό κοινό που τους ακολουθεί και ξέρουν πως δεν θα τους απογοητεύσουν ποτέ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Οπότε, εάν θέλετε να διακριθείτε στο YouTube θα ήταν σώφρον να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας, εφόσον δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα. Βέβαια ετούτη η ιδιομορφία σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδευτείτε, και σίγουρα το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για τους περισσότερους Έλληνες δημιουργούς που βρίσκονται κάτω από ιδιαίτερη οικονομική πίεση, αλλά οφείλετε να θυμάστε πως δεν επρόκειτο για πεταμένα λεφτά, αφού το τεχνικό υλικό που θα αγοράσετε θα σας συνοδεύει για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια, εφόσον δεν προκύψει κάποια ζημιά ή βλάβη στον εξοπλισμό σας. Επομένως δείτε το σαν επένδυση στη δουλειά σας και που ξέρεις ίσως κάποια μέρα να ανταμειφθείτε για τη συνέπεια που δείχνετε προς το κοινό σας, στοχεύοντας μονάχα στην ποιότητα.

Παρακάτω θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τεχνικός εξοπλισμός για να φτιάξετε αξιόλογα βίντεο που θα κεντρίσουν τα βλέμματα των ανθρώπων στην κοινότητα του YouTube.

Κάμερα για βίντεο στο YouTube

Προφανώς αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται στους πλούσιους ανθρώπους που έχουν οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν την ακριβότερη κάμερα, αλλά στο μέσο χρήστη που δεν του περισσεύουν αρκετά χρήματα, και είναι αναγκασμένος να προβεί σε μία φθηνή λύση, χωρίς απαραίτητα να είναι υποβαθμισμένο το υλικό που θα αποκτήσει.

Σε πρώτη φάση θα σας συνιστούσα, να αγοράσετε δύο κάμερες, δηλαδή η πρώτη να προορίζεται για εγγραφή βίντεο εντός του σπιτιού και η άλλη για τον εξωτερικό χώρο (κοινός γνωστός ως vlogging). Εάν δεν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, τότε πάρτε μόνο μία φωτογραφική μηχανή που καταγράφει βίντεο και θα είναι τύπου DSLR (μονοοπτική ρεφλέξ φωτογραφική μηχανή) ή κάποια η βιντεοκάμερα χειρός. Ωστόσο παρακάτω θα σας εξηγήσω τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή της.

Κάμερα HD

Προσφέρει ανάλυση 720p, το οποίο φυσικά δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση βίντεο υψηλής ποιότητας. Τέτοιες κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιλογή για εκείνα τα άτομα που διαθέτουν από 80 έως 200 ευρώ, αλλά αν χρειάζεστε πραγματικά κάτι πιο ισχυρό, τότε είναι καλύτερο να το αποφύγετε.

Κάμερα Full HD (ή εν συντομία FHD)

Είναι η πιο διαδεδομένη λύση και η πιο δημοφιλής επιλογή για την πλειοψηφία των youtubers στις μέρες μας. Mε αυτό τον τύπο μπορεί να πιάσετε ανάλυση εικόνας 1080p (ή 1920 x 1080 pixels) και η τιμή τους ξεκινάει από τα 250 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ, και αναμφισβήτητα η εικόνα θα είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς έως πολύ καλή.

Καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS)

Φυσικά οφείλετε να έχετε κατά νου πως η κάμερα θα πρέπει επίσης να έχει το κατάλληλο ρυθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο. Δυστυχώς υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ό,τι όσο ψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο καλύτερο βίντεο θα καταγράψετε, όμως εάν είστε vlogger στο YouTube, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει απαραίτητα για εσάς (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).

Οι υψηλοί ρυθμοί καρέ προορίζονται συνήθως για δράσεις υψηλής ταχύτητας που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εντός του βίντεο, αλλά εάν κάνετε για παράδειγμα ένα vlog ομορφιάς τότε τα 60 fps θα είναι αρκετά ικανοποιητικό για την περίπτωσή σας. Τα δημοφιλέστερα ποσοστά καρέ ανά δευτερόλεπτο για βίντεο YouTube είναι 24fps και 30 fps.

Σταθεροποίηση εικόνας

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας πριν αγοράσετε μία βιντεοκάμερα ή φωτογραφική μηχανή είναι το IS, γνωστό και ως σταθεροποίηση εικόνας, καθώς κανείς θεατής δεν αρέσκεται να βλέπει οπτικό υλικό που τρεμοπαίζει η εικόνα. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες κάμερες περιλαμβάνουν την επιλογή IS.

Υπάρχουν τρεις τύποι οπτικής σταθεροποίησης εικόνας

  • Optical IS
  • Digital IS
  • Dual optical stabilization

Βίντεο στο ημίφως

Αρκετές κάμερες, ιδίως οι φθηνές έχουν την ιδιότητα να καταγράφουν κακής ποιότητας βίντεο σε περιστάσεις που το φως δεν είναι επαρκές, όπως στο ημίφως του δωματίου ή κατά το σούρουπο τις απογευματινές ώρες σε υπαίθριους χώρους. Επομένως βεβαιωθείτε και ρωτήστε από το μαγαζί που θα ψωνίσετε την κάμερα, εάν έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται σε αυτές τις συνθήκες, διαφορετικά θα σας συνιστούσα να το αποφύγετε, γιατί ενδέχεται να απογοητευτείτε οικτρά, και δεν είναι σχήμα λόγου.

WI-FI

Αναμφίβολα, το vlogging στο YouTube προϋποθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μεταφορτώσετε το υλικό απευθείας στην πλατφόρμα με συνοπτικές διαδικασίες, εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε επεξεργασία (video editing), επίσης χρησιμεύει για να το αποθηκεύσετε στο Cloud και όχι τοπικά σε μία συσκευή για να μην χάσετε ξαφνικά το περιεχόμενό σας από λάθος χειρισμό.

Έτσι, εάν είστε ένας από εκείνους τους λάτρεις που τους αρέσει να μοιράζονται και να δημοσιεύουν το βίντεο τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λήψης, τότε η επιλογή Wi-Fi θα σας εξυπηρετήσει στο έπακρο.

Μέγεθος και βάρος της συσκευής

Όσοι από εσάς κάνετε γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, τότε το βάρος και το μέγεθος της κάμερας παίζει σημαντικό ρόλο, λόγω ευχρηστίας, φερειπείν ορισμένες συσκευές είναι αρκετά βαριές, από 700 γραμμάρια έως 1,5 κιλό, κάτι που εννοείται θα σας δυσκολέψει αφάνταστα, επειδή δεν θα μπορείτε να μετακινείστε εύκολα με αυτό το βάρος.

Επιπλέον κάτι παρόμοιο ισχύει και για το μέγεθος της συσκευής, αφού προφανώς δεν θα ευνοεί να την κρατάτε με το ένα χέρι. Εν ολίγοις σκεφτείτε πολύ καλά τους συγκεκριμένους παράγοντες πριν προβείτε στην οποιαδήποτε αγορά, διότι εξαιτίας αυτών των ιδιομορφιών ενδέχεται να σας φύγει από τα χέρια η κάμερα, να πέσει κάτω και να σπάσει.

Ήχος για λήψη βίντεο στο YouTube

Σας διαβεβαιώνω πως ο ήχος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε ένα βίντεο, και αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε επαγγελματίας ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο τομέα. Στην προκειμένη περίπτωση εδώ το κόστος ευτυχώς δεν είναι δυσθεώρητο, εκτός κι αν θέλετε να στραφείτε σε κάτι πιο προηγμένο και επαγγελματικό.

Οι τιμές για ένα μικρόφωνο πέτου ξεκινάνε από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Επίσης μία άλλη πολύ καλή λύση για γυρίσματα στο δωμάτιο σας είναι το πυκνωτικο μικροφωνο, με την μόνη προϋπόθεση ό,τι δεν θα κινείστε και θα στέκεστε σταθεροποιημένοι σε μία καρέκλα μιλώντας σε απόσταση έως 10 εκατοστών

Με 60 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε ένα αξιόλογο πυκνωτικό μικρόφωνο, εν τούτοις υπάρχουν και ακριβότερα που σαφώς είναι κλάσεις ανώτερα, όπου καλύπτουν κάθε είδους ανάγκη και τα συναντάς σε στούντιο ηχογράφησης, αλλά και με τα προαναφερόμενα το αποτέλεσμα θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για την χρήση που προορίζεται. Η τελική επιλογή είναι δική σας.

Φωτισμός

Μία μερίδα youtubers επιμένει μανιωδώς να χρησιμοποιεί τον φωτισμό του σπιτιού κατά την εγγραφή των βίντεο, με συνέπεια να υποβαθμίζεται το περιεχόμενο και να δίνει την εντύπωση στον κόσμο πως όλη η δουλειά παραπέμπει σε ερασιτεχνισμό, κάτι που λογικά αδικεί τον εκάστοτε δημιουργό που καταβάλει τεράστια προσπάθεια, ξοδεύοντας άπειρες ώρες για να πιάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν επιδιώκει να διακριθεί μέσα από τον απέραντο ανταγωνισμό στο YouTube. Φυσικά τέτοιου είδους λάθη δεν συγχωρούνται σε σοβαρό επίπεδο, πόσο μάλλον όταν οι συνδρομητές σας ξεπερνούν τις 30.000.

Τα αξεσουάρ φωτισμού για φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες μπορείτε να τα βρείτε από 30 ευρώ μέχρι 160 ευρώ στο ebay και το Amazon όπου εκεί θα συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα πιο ακριβά, διότι και σε αυτό το εύρος των τιμών θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Πως να δυναμώσεις το κανάλι σου στο YouTube

Αυτοπεποίθηση

Συνήθως όταν ένα άτομο κάνει τα πρώτα του βήματα ως δημιουργός στην πλατφόρμα του YouTube, είθισται να κατακλύζεται από ένα εύλογο άγχος, όμως όταν τις περισσότερες φορές αυτό μετατρέπεται σε υπερβολικό στρες δεν αφήνει το youtuber να εκφραστεί ελεύθερα με συνέπεια να ξεχνάει τα λόγια του, να μην είναι συγκεντρωμένος, και εν τέλει ενδέχεται το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.

Εδώ εμπλέκεται ο παράγοντας που ονομάζεται αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε πως ο θεατής δεν συμβιβάζεται με την μετριότητα που του πλασάρει ο κάθε τυχάρπαστος, και αν για οποιοδήποτε λόγο του μεταφέρετε αυτό το άγχος, τότε πιθανόν να χάσετε και τους υφιστάμενους συνδρομητές που έχετε στο κανάλι σας, αφού είναι γεγονός πως δεν θα νιώθουν άνετα με αυτό που βλέπουν, και κατ’ επέκταση γιατί θα τους προκαλείται εκνευρισμό με το αποκρουστικό θέαμα που αντικρίζουν.

Εάν τη στιγμή που σκοπεύετε να τραβήξετε βίντεο δεν έχετε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, τότε καλό θα είναι να το αναβάλετε για κάποια άλλη ώρα, ημέρα ή εβδομάδα. Δεν είναι ανάγκη να μάθει κανένας τον λόγο που αργήσατε να ανεβάσετε βίντεο. Να θυμάστε πως η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που αποκτιέται με το πέρασμα των χρόνων, και όχι μέσα σε λίγες ώρες, επομένως μην πιέζεται αφόρητα τον εαυτό σας γιατί μπορεί να γυρίσει σε ψυχολογικό πρόβλημα.

Ανέβασε πολλά βίντεο για να αποκτήσεις εμπειρία

Ένα από τα μυστικά για να επέλθει γρηγορότερα η εμπειρία και η πολυπόθητη αυτοπεποίθηση είναι να ανεβάζεις σε μεγαλύτερη συχνότητα βίντεο. Μην ξεχνάς κανένας πως κανένας δεν γεννήθηκε έμπειρος, οπότε σε πρώτο στάδιο έρχεται η εξοικείωση, σε δεύτερη φάση η κατανόηση του αντικειμένου με την ενασχόληση και τέλος η ικανότητα που θα σε βοηθήσει να διακριθείς μέσα από το πλήθος που αδιαμφισβήτητα είναι η φαιά ουσία του όλου πράγματος.

Επιδίωξε να πειραματιστείς με διάφορες σχετικές θεματολογίες για το περιεχόμενο του βίντεο σου (δίχως όμως να βγαίνεις εκτός θέματος, μιλώντας για άσχετα πράγματα), επίσης πρόσθεσε χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν να διαφέρεις από τους υπόλοιπους και αφαίρεσε οτιδήποτε κρίνεις πως είναι βαρετό ή ανούσιο. Όλα αυτά θα τα καταλάβεις σε μεγαλύτερο βαθμό στη διάρκεια του χρόνου, και σίγουρα όχι εντός ολίγων εβδομάδων. Επιπρόσθετα θα κατανοήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια όλες τις λειτουργίες και τις ρυθμίσεις στο YouTube.

Φτιάξε χρήσιμα βίντεο που θα βοηθούν το θεατή

Ένα μεγάλο ποσοστό των δημιουργών πέφτει στην παγίδα να φτιάχνει μεν ωραία βίντεο, αλλά να μην είναι χρήσιμα στο μέσο χρήστη, και κατά συνέπεια να μην έχει μεγάλη απήχηση το οπτικό υλικό και τελικά να καταλήγουν να το βλέπουν οι ίδιοι, οι φίλοι και οι γνωστοί τους, άντε και κανένας τυχαίος που βρέθηκε να το παρακολουθεί από σύμπτωση.

Υπενθυμίζω πως είναι καλό να αποφύγεις να καταπιάνεσαι με πράγματα που μετά από 5 μέρες θα είναι ξεπερασμένα και αχρείαστα για τον κόσμο, αντιθέτως φρόντισε να είναι επίκαιρα και μετά από τρία χρόνια που θα δει κάποιος το περιεχόμενο σου. Σε τούτο το σημείο, σου συνιστώ να διεξάγεις ενδελεχή έρευνα για να εντοπίσεις ποιο θέμα ενδέχεται να είναι ενδιαφέρον όχι μόνο για το κοινό σου, αλλά και για εκείνους που δεν σε γνωρίζουν, με απώτερο σκοπό να τους υποχρεώσεις κατά κάποιο τρόπο αφού έμειναν ικανοποιημένοι να γίνουν συνδρομητές σου.

Δημιούργησε ξεχωριστές κατηγορίες βίντεο στο κανάλι σου (playlist)

Αρχικά είναι αναγκαίο να καταλάβεις πως πρέπει να νοικοκυρέψεις το κανάλι σου και να χωρίσεις τα βίντεο σε εξατομικευμένες ομάδες, ούτως ώστε όταν βρεθεί κάποιος εκεί να βρει αμέσως αυτό που θέλει, σε διαφορετική περίπτωση εάν αντικρίσει το απόλυτο χάος ενδέχεται να εγκαταλείψει την τοποθεσία σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, και πολύ πιθανόν να μεταβεί σε βίντεο του ανταγωνιστή σου από τα προτεινόμενα που εμφανίζονται στην πλευρική μπάρα του YouTube.

Μία έξυπνη τακτική είναι να δημιουργήσεις επεισόδια και να τα χωρίσεις σε κύκλους με αριθμημένο τρόπο. Σου προτείνω να επισκεφτείς τα κορυφαία κανάλια των ανταγωνιστών σου, με την προοπτική να ανακαλύψεις ποια μέθοδο ακολουθούν. Εάν πάλι βαριέσαι να το πράξεις, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου και οι πιθανότητες να διακριθείς θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, διότι με τεμπελιά δεν πας μπροστά.

Μη βρίζεις και χυδαιολογείς στα βίντεο σου

Διαπιστώνω μετά λύπης μου πως αρκετά νεαρά άτομα ενώ κάνουν απίστευτη δουλειά και σχεδόν όλα πηγαίνουν ρολόι έχουν το κακό συνήθειο να βρίζουν ή να προφέρουν ακατάλληλες λέξεις που αναμφισβήτητα δεν κάνει να τις ακούσουν ανήλικα παιδιά, και τονίζω ετούτο το στοιχείο επειδή τις περισσότερες φορές βρίσκονται δίπλα τους οι γονείς τους. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να κάνουν report το βίντεο σου, κάτι που εννοείται πως θα βλάψει το κανάλι σου, ιδιαίτερα εάν αυξηθούν στο έπακρο οι καταγγελίες.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου να συμπεριφέρεσαι όπως νομίζεις, όμως κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται το υβρεολόγιο σου, όπως και την αγένεια που εκπέμπεις, ασχέτως εάν έτσι ικανοποιείς τα γούστα μίας μικρής μερίδας του κοινού σου. Σημειωτέον, το περιεχόμενο που περιέχει ύβρεις δεν το πλησιάζουν οι μεγάλες εταιρείες για να διαφημιστούν, επειδή υπάρχει η αντίληψη πως απευθύνεται μόνο σε ενήλικα άτομα.

Κάνε συνεργασίες με άλλους youtubers

Εάν έχεις συνηθίσει να είσαι αντικοινωνικός στην προσωπική σου ζωή, τότε οφείλεις να κάνεις στροφή 360 μοιρών, αλλάζοντας αντιλήψεις και πεποιθήσεις, και να αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με συναδέλφους σου, κάνοντας μαζί βίντεο, μήπως και έτσι προβληθείς σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, πέραν των συνδρομητών σου. Άλλωστε είναι μία κοινή τακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Σε περίπτωση που ντρέπεσαι ή φοβάσαι πώς θα δεχτείς την άρνηση των συναδέλφων σου, τότε σε πληροφορώ πως κάπως έτσι αισθάνονται και οι υπόλοιποι, αλλά ο τολμών νικά. Κύριο μέλημα σου είναι να χτίσεις σχέσεις που θα έχουν βάθος και θα κρατήσουν για πολλά χρόνια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166