Mindset4Dementia: Εφαρμογή για Άνοια βοηθά τους ανθρώπους να παρακολουθούν τα σημάδια της

Mindset4Dementia: Εφαρμογή για Άνοια βοηθά τους ανθρώπους να παρακολουθούν τα σημάδια της

Η άνοια σχετίζεται κυρίως με τις μεγάλες ηλικίες και απασχολεί αρκετό κόσμο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι μια ανίατη κατάσταση, η οποία είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα κατά τη γήρανση. Είναι εξουθενωτικό τόσο για τον ασθενή, όσο και για την οικογένεια του. Πλέον οι επιστήμονες στο UCL έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ατόμων με άνοια, καθώς και στην παρακολούθηση της προόδου της νόσου.

Η εφαρμογή Mindset4Dementia λαμβάνει υπόψη την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής του χρήστη και στη συνέχεια παρουσιάζει μια σειρά από διασκεδαστικές γνωστικές ασκήσεις. Είναι σε θέση να εξετάσει παράγοντες όπως βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, συγκέντρωση και προσοχή, δεξιότητες γλώσσας και επικοινωνίας και επίγνωση του χρόνου και του τόπου. Χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο AI για τον έλεγχο των απαντήσεων του ασθενούς για διάφορες ανωμαλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Προφανώς, μια εφαρμογή smartphone δεν είναι εργαλείο διάγνωσης, αλλά το Mindset4Dementia έχει τα εχέγγυα να προσφέρει μία υποστηρικτική βοήθεια στους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τους ειδικούς που κατασκεύασαν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, εξηγούν ότι στο μέλλον ενδέχεται να συνοδεύεται από περισσότερες δυνατότητες.

Η εφαρμογή Mindset4Dementia συλλέγει δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν αυτό το λογισμικό ακόμη περισσότερο. Ελπίζουν ότι τελικά θα γίνει το εργαλείο διάγνωσης επόμενης γενιάς. Οι επιστήμονες εργάζονται ήδη σε αυτήν την εφαρμογή για δύο χρόνια και τώρα κυκλοφόρησε στο App Store εντελώς δωρεάν. Στην πραγματικότητα, μετά από λίγες μόνο μέρες, η εφαρμογή Mindset4Dementia κατατάχθηκε ως η 5η πιο δημοφιλής ιατρική εφαρμογή στο App Store. Οι επιστήμονες λένε ότι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του είναι η απλότητα και η χρηστικότητα του, αφού είναι χτισμένη με έξυπνο τρόπο για να βοηθά τους ασθενείς μέσω απλών διαδικασιών. Η εφαρμογή Mindset4Dementia χρησιμοποιεί απαλούς χρωματικούς συνδυασμούς, έχει εύχρηστα πλήκτρα χειρισμού και το ίδιο το περιεχόμενο είναι γεμάτο αστεία, emoji και άλλα χαρακτηριστικά που βοηθούν τους ασθενείς να παραμείνουν χαλαροί.

Η εφαρμογή Mindset4Dementia δεν είναι μόνο ένα φανταχτερό ερωτηματολόγιο, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει δεδομένα που παρέχονται από τον χρήστη, ενώ ελέγχει επίσης κάποια φυσικά σημάδια της γνωστικής μείωσης. Ο Hamzah Selim, ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής, δήλωσε ότι η μπορεί να αντιληφθεί την έλλειψη κάθετης κίνησης των ματιών, η οποία είναι ένα κοινό σημάδι άνοιας. «Το Mindset4Dementia αξιοποιεί την τεχνολογία ARKit της Apple για να ποσοτικοποιηθεί την κίνηση των ματιών του χρήστη, ενώ μιμείται μια ισχυρή κλινική ανάλυση. Με την άμεση αξιολόγηση ενός φάσματος συμπτωμάτων, η τεχνολογία υπερβαίνει κατά πολύ τις ανταγωνιστικές λύσεις που βασίζονται απλά στα προναφερόμενα συμπτώματα».

Η εφαρμογή Mindset4Dementia ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους γιατρούς, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο χρονικό επίπεδο. Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά σίγουρα δεν είναι το είδος βοήθειας και προσοχής που θα λάβατε από τον ίδιο τον γιατρό, τόσο στο ιατρείο του, όσο και στην κλινική. Ωστόσο, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι απεριόριστες και μια μέρα μια εφαρμογή όπως το Mindset4Dementia θα μπορούσε να παρέχει στους ανθρώπους αρκετές πληροφορίες που θα διευκολύνουν τη ζωή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας