Μινιμαλισμός, το εγωιστικό στυλ έχει κέφια

Μινιμαλισμός, το εγωιστικό στυλ έχει κέφια

Ο μινιμαλισμός μπορεί να μη βρίσκεται στο επίκεντρο ως τάση της μόδας και ως τρόπος ζωής, εν τούτοις αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες ανά την υφήλιο επιλέγουν να τον ασπάζονται, διότι η κεντρική ιδέα πίσω από ετούτο το lifestyle είναι κάτι βαθύτερο, δηλαδή ότι μπορείς να ζήσεις και να πορεύεσαι με τα λίγα και τα απλά πράγματα.

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, κοιτάξαμε αρκετές φορές πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τότε που ο Helmut Lang σύστηνε στη μόδα τον μινιμαλισμό της νέας εποχής. Με τις γραμμές και τις καμπύλες των ρούχων να μιμούνται συχνά στοιχεία από μια καθαρή αρχιτεκτονική, τα κυρίαρχα χρώματα να περιορίζονται στο άσπρο και στο μαύρο, τα σχέδια να διακρίνονται από λιτότητα και η εφαρμογή τους να αρμόζει τέλεια στο σώμα, η μόδα και οι άνθρωποί της δεν αναρωτήθηκαν πώς γίνεται· απλά θαύμαζαν το ρούχο που είχε κάνει άψογα τη δουλειά του.

Έπειτα από καιρό, ένα σύνολο είχε καταφέρει να παίξει τον ρόλο του συνοδοιπόρου ενός νέου στυλ που θα κρατούσε μέχρι τις μέρες μας. Ο σχεδιαστής πέρασε στην ιστορία αφού τον εξαγόρασε ο όμιλος Prada, αλλά ο μινιμαλισμός κατάφερε να περάσει στη μόδα με την πιο ποιοτική του μορφή. Η κινητήρια δύναμή του εκφραζόταν ποικιλοτρόπως και ο μινιμαλιστής Ευρωπαίος designer άγγιξε καταναλωτές από την πλουραλιστική αμερικανική αγορά και οι υπόλοιποι απλώς ακολούθησαν το ρεύμα.

H απόσταξη του μινιμαλισμού κράτησε μέσα στα χρόνια μόνον ό,τι μπορούσε να την κάνει ακόμα πιο ουσιαστική. Αλλωστε είναι από τις τάσεις που απαιτούν από μόνες τους εκλεκτισμό και καθαρότητα.

Ο μινιμαλισμός στις μέρες μας μπορεί να μη θεωρείται η απόλυτη, μεγάλη «τάση», αλλά έχει κερδίσει το προνόμιο να ισούται με μια μορφή ευχαρίστησης, ελευθερίας και περιπέτειας. Οι σημερινοί του εκπρόσωποι (χωρίς να αναφερθούμε στους Γιαπωνέζους για ευνόητους λόγους), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Raf Simons του οίκου Jil Sander, έχουν καταφέρει να εξελίξουν τον μινιμαλισμό χρησιμοποιώντας με προσγειωμένο τρόπο μαξιμαλιστικά στοιχεία της υψηλής ραπτικής. Πώς; Αν παρακολουθήσετε την κολεξιόν Jil Sander για το επόμενο καλοκαίρι, θα πειστείτε ιδίοις όμμασι.

Όπως και να έχει, ο μινιμαλισμός έχει αλλάξει επίπεδο, και όσοι ασχολούνται μαζί του τού προσδίδουν στοιχεία «περσόνας». Δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά όρια, δεν υποκύπτει σε υποχρεώσεις ούτε λοξοκοιτάει με απλανές βλέμμα σαν να παρεκκλίνει της πορείας του ?γεγονός που συμβαίνει με τις υπόλοιπες «δυνατές τάσεις» της εκάστοτε σεζόν. Ο μινιμαλισμός είναι η έκφραση του εγωιστικού στυλ. Ενός στυλ που εκφράζει δύναμη και με οδηγό τη σιγουριά του δεν έχει ανάγκη να ανακαλύψει νέους δρόμους· μόνο να τους κάνει ακόμα πιο ευκολοδιάβατους.

Προηγούμενο άρθροΤο αιχμηρό μυαλό της ελληνικής μόδας
Επόμενο άρθροΤι είναι Honda CV-Matic Σύστημα CVT για παπιά
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας