ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήMonome: Στην elite των step sequencers

Monome: Στην elite των step sequencers

Πόσοι δεν ονειρεύτηκαν να προμηθευτούν ένα step sequencer για να μπορέσουν να βελτιώσουν το performance τους; Πόσοι άλλαξαν τον τρόπο που γράφουν μουσική και πόσοι βρήκαν αυτό που τους έλειπε από την μουσική τους ζωή;

Η απάντηση μάλλον θα είναι: πολλοί… Γι’ αυτό και βλέπουμε πως τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια αυτά τα κουτιά με τα συμπαθητικά κουμπιά έχουν αρχίσει και πολλαπλασιάζονται με τρομαχτικό αριθμό. Είναι πλέον δεδομένο, μουσική υπάρχει αλλά ο κόσμος υστερεί στο performance. Αυτό το έχουμε καταλάβει και εμείς οι μουσικοί αλλά και το κοινό, που σε κάθε συναυλία βλέπει μουσικούς να μην συμμετέχουν στην μουσική επένδυση ή στον έλεγχο. Αυτό βέβαια έχει ως αντίκτυπο όλο και περισσότεροι ακροατές να μην θέλουν να πηγαίνουν στις συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής, γιατι απλώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

Και να σου που το κατάλαβαν οι μουσικοί και μετέτρεψαν τις συναυλίες τους έτσι ωστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος του μουσικού στο υλικό του. Εδω είναι που εμφανίζονται τα, πολύ απλά στην λογική αλλά υπερβολικά σύνθετα μεχρι εκεί που θα θελήσουμε, step sequencers.

Από τα πιο παλιά που έχουν εμφανιστεί είναι και τα Monome. Όταν λέμε παλιά βέβαια, εννοούμε την δεύτερη γενιά step sequencers, γιατί τα πρώτα είχαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα σημερινά. Ήταν drum machines και samplers. Τώρα μιλάμε μόνο για step sequencers που εκμεταλλεύονται το MIDI πρωτόκολλο.

Υπάρχει λοιπόν το Μonome. Εκπληκτικά όμορφη κατασκευή, με ξύλινη επένδυση και πολύ προσεγμένο σχεδιασμό. Εξ’ ού και η τιμή του, που όπως θα δούμε μετά, δεν είναι για τους πολλούς.

Αυτό λοιπόν ήταν η λύση στο θέμα του τι μπορεί να κάνει ο μουσικός επι σκηνής. Έλεγχος σε κάθε μελωδία και δυνατότητα για παραλλαγή. Η live μουσική μόλις απέκτησε ενδιαφέρον.

«Το ενδιαφέρον με αυτή την κατασκευή, είναι ότι πραγματικά δεν κάνει τίποτα»

– τα λεγόμενα των κατασκευαστών του Monome

Έτσι για το ιστορικό στοιχείο, το μηχάνημα αυτό στην αρχή είχε το όνομα Bitbox και η κατασκευή ήταν πιο άτσαλη, μια και ήταν χειροποίητη, αλλά με τον καιρό ο σχεδιασμός βελτιώθηκε και μας έδωσε πανέμορφα αποτελέσματα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους παρόμοιους άλλων μηχανημάτων. Ενώ στην αρχή είχε έξοδο MIDI και διάφορες επιλογές στο πλάγιο μέρος του κουτιού, τώρα το μόνο που θα δούμε είναι μια διακριτική έξοδο USB και τίποτα άλλο.

Υπάρχει μια γκάμα μοντέλων που εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες. Το μεγαλύτερο μοντέλο είναι το 256 και κατά σειρά μεγέθους, αμέσως μετά έχουμε τα: 128, 64 και 64 grayscale. Το όνομα του μοντέλου αφορά τα κουμπιά που υπάρχουν επάνω στο μηχάνημα.

Το ενδιαφέρον στην όλη κατάσταση είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις εσυ. Μπορείς να το μετατρέψεις σε drum machine, looper, 1-bit video transformer, physical modeling device, virtual slider, math game και πολλά άλλα. Το θέμα είναι τι πρόγραμμα θα τρέξεις και πως θα ανταποκριθεί το Monome. Θα δείτε, αν ψάξετε στο διαδίκτυο, πολλές εφαρμογές (με τις περισσότερες να είναι γραμμένες σε γλώσσα MAX/MSP) που μπορούν να μετατρέψουν το Monome σε οτιδήποτε θα μπορούσε να δουλέψει με μια σειρά απο κουμπιά.

Μετά απο κάποιο καιρό λειτουργίας, η εταιρία έκανε ένα ακόμα βήμα και κυκλοφόρησε το Arc. Δεν έχει καμία σχέση με τα πρώτα Monome, αλλα έχει εξίσου εκπληκτικές δυνατότητες, άπαξ και υπάρχει το ανάλογο πρόγραμμα για να το εκμεταλλευτεί.

Αν και τα πρώτα μοντέλα που εμφανίστηκαν δεν υπάρχουν πια (40h, 40h/se και 40h kit), έχουν εμφανιστεί πολλά άλλα με πολύ καλύτερο έλεγχο από αυτά. Οι τιμές στα έτοιμα μοντέλα κυμαίνονται απο 500-1200$, ενώ τα kit κατασκευής ξεκινάνε από τα 250$ με μια κάποια δυσκολία στην κατασκευή τους. Αν είσαστε λάτρεις της λεπτοδουλειάς και γνωρίζετε το πώς θα χρησιμοποιήσετε κολλητήρι και καλάι, τότε σας προτείνω να επιλέξετε το kit για αγορά. Βέβαια σε σχέση με τα άλλα MIDI step sequencers αυτά είναι και τα πιο ακριβά, αξίζει όμως η αγορά τους λόγω των δυνατοτήτων τους, του ανοιχτού λογισμικού και των υλικών τους.

Για αγορά θα πρέπει να επισκεφθείτε αυτή την ιστοσελίδα για να παραγγείλετε το προϊόν και, αφού μπείτε σε σειρά αναμονής, θα σας έρθει κάποια στιγμή ενα email που θα σας ρωτάει αν όντως θέλετε να παραλάβετε το προιόν. Απαντήστε θετικά, καταθέστε τα χρήματα και το Monome θα είναι στα χέρια σας σε λίγο καιρό, μιας και θα ταξιδέψει όλο τον Ατλαντικό Ωκεανο.

Μιας και μιλήσαμε πριν για ανοιχτό λογισμικό, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε αυτή την σελίδα και στα αριστερά να ψάξετε σιγά σιγά για κάτι που θα σας φανεί ενδιαφέρον. Υπάρχουν από μικρά μουσικά προγράμματα που τρέχουν μόνο σε Μonome, μέχρι απλά παιχνίδια όπως το Tetris.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166