Σίγουρα θα έχετε πάει κάποιοι από εσάς σε studio ηχογραφήσεων και θα έχετε δει πως όλα είναι σε τάξη. Όσον αφορά τους επεξεργαστές και τα FX μηχανήματα βέβαια. Όλα τα άλλα μπορεί να βρίσκονται σε ένα συνεχές χάος, ακολουθώντας την λογική της Discordia, αλλά τα μηχανήματα είναι ταξινομημένα σε ειδικά ράφια που ονομάζονται racks.
Τα racks, που λέτε, είναι στην ουσία έπιπλα που μας επιτρέπουν να τοποθετούμε τα αναλογικά και ψηφιακά μας μηχανήματα έτσι ώστε να μπορούμε να τα ελέγχουμε χωρίς να χρειάζεται να τα μετακινούμε ή να τα ψάχνουμε για το πού μπορεί να βρίσκονται στο studio.
Η λογική πίσω από αυτά τα έπιπλα, βέβαια, έχει χρησιμοποιηθεί και μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο της μουσικής σε διάφορα DAWs. Ένα από αυτά τα προγράμματα που την έχει υιοθετήσει είναι και το Ableton Live. Στο Live η λογική των rack είναι ένας τρόπος για να συμμαζεύουμε και να ελέγχουμε ομαδικά τα εφέ που έχουμε ορίσει.
Audio effect rack
Αφού βρούμε στον browser του Ableton το Audio Effect Rack, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα track. Στα αριστερά θα δούμε πως είναι 3 στρόγγυλα κουμπιά τοποθετημένα καθέτως. Το πρώτο κουμπί αφορά τις μακροεντολές -που θα δούμε σε λίγο- το δεύτερο αφορά τα chains και το τελευταίο αφορά το show/hide της συσκευής.
Macro
Τα macro (μακροεντολές) είναι ένα είδος αυτοματισμού που μας επιτρέπει να ελέγξουμε, μέσα στο effect rack, κάποιες από τις πολλές παραμέτρους που υπάρχουν στην πληθώρα ελέγχων σε κάθε plug-in που θα τοποθετήσουμε στο rack. Τα ποτενσιόμετρα των macro είναι οκτώ στο νούμερο, και μας επιτρέπουν να αλλάξουμε το όνομα σε κάθε ένα μέσω της rename εντολής.
Πατώντας το πρώτο κουμπί στα αριστερά του rack, που είναι μια μικρογραφία των ποτενσιόμετρων macro, το Live μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν αυτοματισμό που θα ανταποκρίνεται μόνο σε παραμέτρους που αφορούν το audio effect rack και όχι ολόκληρου του προγράμματος.
Η γενική φιλοσοφία πίσω από το audio effect rack είναι πως μπορείς να τοποθετήσεις μέσα όσα εφέ θέλεις (delay, reverb και λοιπά) και μέσω των macro αλλά και του chain να ελέγξεις ένα ή αρκετά από αυτά κατ’ επιλογή.
Chain
Αφού δημιουργήσουμε τα ανάλογα chains (ας υποθέσουμε ότι θέλουμε ένα για reverb, ένα για delay, και ένα για beat repeat) από το περιθώριο που λέει Drop Audio effects here, δίνουμε και τα ανάλογα ονόματα για να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε.
Ανοίγοντας την πρώτη chain θα μας βγάλει οριζοντίως τις εξής επιλογές:
- Chain Title: Δώσε όνομα σε κάθε chain σου για ευκολία αναγνώρισης
- Input Meter: Ένταση του εισερχόμενου σήματος
- Volume: Έλεγχος στην ένταση του ήχου για κάθε chain
- Pan: Έλεγχος για το panning του κάθε chain
- Track Activator (Mute): Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του κάθε chain
- Solo: Solo σε κάθε chain
- Hotswap: Από το hotswap μπορούμε να περιηγηθούμε στα στα preset των audio effect rack που μας δίνει το Ableton Live
Αφού έχουμε φτιάξει τα 3 chain που θέλουμε, μπορούμε να παίξουμε με το chain select και τα zones. Είναι η περιοχή δίπλα απο τα ονόματα των chains που έχουμε δώσει. Θα το καταλάβετε γιατί λίγο πιο πάνω μας δίνει μια μεζούρα από το 1-127 και αυτό μας προδιαθέτει για κάτι που έχει να κάνει με MIDI πρωτόκολλο.
Θα δούμε ότι έχοντας δημιουργήσει τα 3 chain, έχουν δημιουργηθεί μακρόστενα σημεία μέσα στο zones και πιάνουν χώρο από το 1 έως το 127. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι το εξής (για χάρη παραδείγματος): να μετακινήσουμε το πρώτο chain ώστε να υπάρχει από το 1 έως το 48, το δεύτερο chain από το 48 έως 88 και το τελευταίο από το 88 έως το 127.
Μετά από αυτό, δημιουργήστε μέσα από τους αυτοματισμούς έναν για το σημείο που δείχνει από το 1-127 (Chain selector λέγεται, και είναι μια πορτοκαλί γραμμή) έτσι ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε μέσα από ένα ποτενσιόμετρο του MIDI controller σας! Πλέον μπορείτε μέσα απο αυτό να ελέγχετε τα εφέ που έχετε προσθέσει ως chain στο audio effect rack.