ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήΜουσική με... κακό παρελθόν

Μουσική με… κακό παρελθόν

Ένας τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με το παρελθόν είναι και η μουσική. Μέσα από ένα τραγούδι μπορούμε να ανασύρουμε αναμνήσεις, ίσως να θυμηθούμε πρόσωπα κ.τ.λ. Βεβαία αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να είναι ευχάριστες, μπορεί και όχι. Αντίστοιχα, μουσικά κομμάτια του παρελθόντος μπορεί να είναι καλά, μπορεί και όχι.

Όπως όλοι μας προσπαθούμε να αποτινάξουμε τις δυσάρεστες αναμνήσεις μας, έτσι καλό είναι να αποτινάξουμε το κακό παρελθόν της μουσικής. Τι ες τι κακό παρελθόν στην μουσική? Μήπως είναι οτιδήποτε ανάλαφρο και εύπεπτο? ( π.χ. Ποπ μουσική ) Σαφώς και όχι, άλλωστε η ποπ μουσική πρέπει να είναι και ανάλαφρη και εύπεπτη.

Επιπροσθέτως αυτό το είδος μουσικής – με τα άνω χαρακτηριστικά – έχει δώσει κατά καιρούς πολύ καλά δείγματα. Πάντως ένα άκουσμα, ως επί τω πλείστον απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι έξυπνο, συμπαθητικό, απλά ανεκτό ή τελείως ηλίθιο! Δυστυχώς, ακόμα και στην τελευταία περίπτωση μπορεί να καταφέρει να γίνει, μια μεγάλη επιτυχία! Πάντα υπάρχουν τραγούδια, ίσως όχι τόσο ποιοτικά με απόλυτα κριτήρια που όμως δε θα σε ενοχλήσει να τα ακούσεις για λίγα λεπτά.

Ενίοτε, έχει πλάκα να ακούς το “ Boys” της Sabrina ( Αν και είναι προτιμότερο να βλέπεις το video clip!) Υπάρχουν και αλλά όμως που θέλεις να ξεχάσεις και καλό είναι να μη στα θυμίζουν. Πιο κάτω παραθέτω μια λίστα – ένα chart με τα χειροτέρα ίσως τραγούδια των τελευταίων ετών. Το κακό και αμαρτωλό παρελθόν της μουσικής! Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν μου διέφυγαν κάποια, αλλά βλέπετε έκανα τόσο κόπο για να τα ξεχάσω! Επελέγησαν τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες, γνωστά στο ευρύ καινό που δείχνουν πως το ανθρώπινο λάθος βρίσκεται παντού!

DOOP: “ DOOP ”

Αυτό το αλήστου μνήμης super dance hits του 1994, εμπνευσμένο από Τσάρλεστον της δεκαετίας του 20 όσοι το έχουν χορέψει σίγουρα θα το κρύψουν από τα παιδιά τους, ενώ αν κάποιος παίξει στις μέρες μας μάλλον χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης! Υπεύθυνοι για αυτό δυο Ολλανδοί παραγωγοί.

REDNEX: “COTTON EYE JOE”

Το έργο του διαβόλου!

Μια Σουηδική παραγωγή του 1995 με πηγή έμπνευσης, το χειρότερο είδος Βλαχίας…της Αμερικανικής! Οπού και αν ακούστηκε μας έμαθε την πραγματική έννοια του “AMERICAN BAR!” Μακριά από μας.

LAS KETCHUP “ KETCHUP SONG”

Περίπου δυο χρόνια από την είσοδο της νέας χιλιετίας, κανείς δεν περίμενε αυτό το πολιτιστικό σοκ με προέλευση από την Ισπανία. Οι τρεις Ισπανιδούλες μπροστά σε αυτή τους τη δημιουργία σε έκαναν να συμπαθήσεις το “MACARENA”, ενώ ακόμα και οι αδελφές Μπρογερ είναι μπροστά τους σαφώς προτιμότερες. Παρόλα αυτά πήγε Νο1 σε Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία και φυσικά Ισπανία!

SCATMAN JOHN “SCATMAN”

Ο μεσήλικας, τότε, κύριος με το μουστάκι (πραγματικό όνομα John Larkin ) που ερμήνευε αυτό το αγιωτικό, ακατανόητο τραγούδι, έκανε την ποπ των Stock, Aitken & Waterman να φαντάζει πραγματικά αριστουργηματική! Το “SCATMAN” κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1994 και ο εν λόγω καλλιτέχνης πούλησε πάνω από 25 000 000 άλμπουμ παγκοσμίως.

AQUA “BARBIE GIRL”

Πραγματικά δεν ξέρω σε ποιους απευθύνθηκε αυτό το τραγούδι. Κανονικά μονό η Barbie – η γνωστή κούκλα θα έπρεπε να το ανέχεται, καθότι άψυχο πράγμα άρα και κουφό!

D.J. BOBO “CHIHUAHUA”

Μετά από μια σειρά χαζοχαρούμενων επιτυχιών στην διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, ο Ελβετός D.J. BOBO (όνομα και πράγμα!) – κατά κόσμων Peter Rene Baumann – περίμενε την τρέχουσα δεκαετία για να βάλει μπροστά το σατανικό του σχέδιο : να αποτελειώσει τα αυτιά μας! Είναι τόσο αντιαισθητικό που δεν μπορείς να το πάρεις ούτε στο χαβαλέ!

VENGABOYS “UP & DOWN”

Ο ορισμός της σάχλας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Απλά ανεβαίνεις (UP) και πηδάς από την ταράτσα (DOWN)! Όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο! Το τραγούδι βέβαια έφτασε μέχρι το Νο3 της Βρετανίας, ενώ έφτασε στο τοπ 5 της Ολλανδίας ( χωρά προέλευσης ), Δανίας, Γαλλίας και Ισπανίας. Ακολούθησαν άλλες επιτυχίες – σάχλες ( “We like to party”, “ We’re going to Ibiza”) και παγκοσμίως οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 10 000 000 singles!

2 COWBOYS “EVERYBODY GONFI GON”

Άλλο ένα Country House αριστούργημα ( βλέπε & CΟΤΤΟΝ ΕΥΕ JOE ) του 1994. Χορεύεται με το λάσο στο χέρι, το οποίο – λάσο – προσπαθεί να πιάσει και να πνίξει τον D.J. που το έχει βάλει στο πλάτος!

WIGHFIELD “SATURDAY NIGHT”

H pop της ελαφρόμυαλης Ξανθιάς! Η ευφυέστατη ατάκα του Intro ( “dee dee na na na”) προϊδεάζει για τη συνέχεια! Βέβαια και με τέτοια φωνή ( τύπου “πιπι η φακιδομυτη”) δε μπορεί παρά να έχει το ακαταλόγιστο! Παραγωγή του 1994.

WILL SMITH

Ο κύριος Smith παρότι συμπαθής από τα πρώτα του βήματα (ως Fresh Prince Μαζί με τον D.J. Jazzy Jeff) κατάφερε τα τελευταία χρονιά να γίνει κουραστικός. Αν και πάντα εκπροσωπούσε την ελαφριά και εμπορική πλευρά της ραπ μουσικής, εν τούτοις κυκλοφορίες σαν το “Miami”, “Y2K” και το soundtrack “Men in black 2” μόνο ως ιλουστρασιόν, ανούσιες καρικατούρες αυτού του κατά τα αλλά σημαντικού μουσικού ιδιώματος μπορούν να χαρακτηριστούν. Η μουσική τύπου διαφημιστικού σποτ και το μια από τα ίδια μας έκανε να χάσουμε κάθε ενδιαφέρον.

MADE IN GREECE. D.J. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΩΤΑΚΗΣ “Macedonia is Greek”

Το εθνικοπατριωτικό techno anthem του 1992 που μας έκανε υπερήφανους!

Ειδικά στα σημεία που η στεντωρια, απειλητική φωνή, βγαλμένη σαν από μεγάφωνο του τρίτου Ράιχ, υπενθυμίζει στους κλαμπερς ανά τον κόσμο (!!!) πως … “Macedonia is Greek”! Ειλικρινά πιστεύω πως η Sony Music Entertainment – Greece – A.E. ( όπως ακριβώς αναγράφεται πάνω στο 12ιντσο με το logo της Columbia) ελπίζει στη λήθη του κόσμου, για αυτό της το αμάρτημα! Προτιμώ να ακούω όλη μέρα 2Unlimited.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166