ΑρχικήΟικονομίαMozilla και Yahoo βρίσκονται στα μαχαίρια για αθέτηση συμφωνίας

Mozilla και Yahoo βρίσκονται στα μαχαίρια για αθέτηση συμφωνίας

Mozilla και Yahoo βρίσκονται στα μαχαίρια για αθέτηση συμφωνίας.

Η Mozilla αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί πλέον το Yahoo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης Firefox υπέρ της Google και τώρα και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει αγωγές ο ένας εναντίον του άλλου.

Οι συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών που αναπτύσσουν προγράμματα περιήγησης ιστού και των πάροχων μηχανών αναζήτησης μπορούν να είναι αρκετά προσοδοφόρες. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, η παρούσα συμφωνία έδινε έσοδα – κέρδη στην Mozilla τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ή 90% του εισοδήματός της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα διαφορά μεταξύ της Mozilla και της Yahoo οδήγησε σε νομικές ενέργειες και από τις δύο πλευρές.

Το 2014, η Mozilla και η Yahoo κατέληξαν σε συμφωνία που θα έβλεπε το Yahoo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Firefox για τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο, η Mozilla αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία δύο χρόνια νωρίτερα και επέλεξε το Google ως νέα προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Αυτό οδήγησε τη μητρική εταιρεία της Yahoo, την Oath να καταθέσει μήνυση εναντίον της Mozilla, ισχυριζόμενη ότι η αντίδικος εταιρεία έχει βλάψει τα συμφέροντα της επιχείρησης της με τον τερματισμό της συμφωνίας, νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία.

Η Mozilla από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι είχε το δικαίωμα να τερματίσει τη συμφωνία λόγω ρήτρας στη σύμβαση, η οποία ορίζει ότι η Yahoo πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές στο Mozilla μέχρι την ημερομηνία λήξης, ακόμη και αν δεν είναι πλέον προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Firefox.

Αυτή η ασυνήθιστη ρήτρα προστέθηκε στη συμφωνία από την πρώην CEO της Yahoo, την Marissa Mayer ως μέσο να προσελκύσει τη Mozilla, και κατ’ επέκταση να μη στραφεί προς την Google . Εκείνη την εποχή, μάλλον η Mayer πίστευε ότι η πιθανότητα του Firefox να αλλάξει τον πάροχο μηχανής αναζήτησης ήταν εξαιρετικά χαμηλή και έτσι πρόσθεσε τη ρήτρα για να γλυκάνει τη συμφωνία.

Πάντως η Mozilla επιμένει ότι η Yahoo πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της, παρόλο που δεν είναι πλέον η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Firefox, ενώ η Yahoo τονίζει με έντονο ύφος η Mozilla δεν είναι δίκαιη και ουσιαστικά αυτή η ενέργεια είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη.

Η υπόθεση μεταξύ των δύο εταιρειών μόλις άρχισε και χωρίς αμφιβολία θα ακούσουμε αρκετά πράγματα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166