Μπαταρία με βάση το χαρτί τροφοδοτείται από το σάλιο σας.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα, υψηλής απόδοσης, μπαταρία με βάση το χαρτί που τροφοδοτείται από σάλιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακραίες συνθήκες όπου οι κανονικές μπαταρίες δεν λειτουργούν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton στις ΗΠΑ δημιούργησαν την μπαταρία κατασκευάζοντας μικροβιακά κύτταρα καυσίμου με ανενεργά, λυοφιλιωμένα κύτταρα τα οποία παράγουν ενέργεια μέσα σε λίγα λεπτά προσθέτοντας σάλιο..
Η μπαταρία δημιούργησε αξιόπιστη ισχύ από μια σταγόνα σάλιου, παρέχοντας ισχύ επί του σκάφους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την επόμενη γενιά διαγνωστικών πλατφορμών Point Diagnostic (POC) με βάση το χαρτί μιας χρήσης. Η μπαταρία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων συμβατικών λύσεων ισχύος, καθώς το βιολογικό υγρό για την ενεργοποίηση της μπαταρίας κατά παραγγελία είναι άμεσα διαθέσιμο ακόμα και στις πιο περιορισμένες από πλευράς πόρων ρυθμίσεις.
“Η τεχνολογία ξήρανσης με ψύξη επιτρέπει μακροπρόθεσμη αποθήκευση των κυττάρων χωρίς υποβάθμιση ή μετουσίωση. Η παραγωγή μικρο-ηλεκτρικής ενέργειας κατά παραγγελία απαιτείται ειδικά για διαγνωστικές εφαρμογές POC στις αναπτυσσόμενες χώρες “, δήλωσε ο Seokheun Choi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton.
“Συνήθως, αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μόνο αρκετές δεκάδες μικροκυματικής ισχύος για αρκετά λεπτά, αλλά οι εμπορικές μπαταρίες ή άλλες τεχνολογίες συγκομιδής ενέργειας είναι πολύ ακριβές και υπερβολικά εξειδικευμένες. Επίσης, θέτουν ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος “, δήλωσε ο Choi.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στη βελτίωση της πυκνότητας ισχύος της μπαταρίας, ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται περισσότερες εφαρμογές. “Τώρα, η πυκνότητα ισχύος μας είναι περίπου λίγα microwatts ανά εκατοστό”, δήλωσε ο Choi. “Αν και 16 μικροκυψέλες καυσίμου που συνδέονται σε σειρά σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού παράγουν επιθυμητές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τάσης για να τροφοδοτήσουν μια δίοδο εκπομπής φωτός (LED), απαιτείται περαιτέρω βελτίωση της ισχύος για άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές που απαιτούν εκατοντάδες milliwatts ενέργειας ,” είπε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advanced Materials Technologies.