Μπορεί ένα σύστημα συναγερμού να αποτρέψει τους διαρρήκτες;

Μπορεί ένα σύστημα συναγερμού να αποτρέψει τους διαρρήκτες που καραδοκούν; Iσως, όχι πάντα. Θα τους κάνει, όμως, να σκεφτούν δύο και τρεις φορές αν θα «χτυπήσουν» και θα τους καθυστερήσει όσο χρειάζεται ώσπου να καταφθάσει η Αστυνομία.

Όταν πριν από λίγες μέρες, «άνοιξαν» το σπίτι μου μέρα μεσημέρι, χωρίς καν να δυσκολευτούν από τις κλειδαριές ασφαλείας, στο μυαλό μου άρχισε να στριφογυρίζει ένα μονάχα ερώτημα: υπάρχει ένα σύστημα ή ένας μηχανισμός που να κρατάει μακριά τους διαρρήκτες που καραδοκούν; Όσοι κινούνται στη φωτεινή ζώνη των διαρρήξεων (π.χ. ειδικοί στα συστήματα συναγερμών, εταιρίες φύλαξης κ.λπ.) ομολογούν, με ένα μικρό ίχνος ενοχής, ότι σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους αποφασισμένους κακοποιούς. Ωστόσο, υπάρχουν συστήματα, όπως εκείνα των συναγερμών, τα οποία τους κάνουν να το αναβάλουν ή τους καθυστερούν.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Διαμαντώνης, ένας ιδιοκτήτης εταιρίας με συστήματα συναγερμών, σε γενικές γραμμές τα συστήματα συναγερμού χωρίζονται σε καλωδιακά, ασύρματα και το συνδυασμό τους. Τα πρώτα απαιτούν την εγκατάσταση ενός δικτύου καλωδιώσεων, μέσα ή πάνω στον τοίχο, και κοστίζουν κατά μέσο όρο €1.000 (για κατοικίες μέσων τετραγωνικών μέτρων).

Οι νεόκτιστες κατοικίες διαθέτουν σχεδόν στο σύνολό τους πρόβλεψη για τέτοια δίκτυα. Τα ασύρματα συστήματα βολεύουν στην περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή ή εφικτή η εγκατάσταση καλωδίων μέσα στους τοίχους. Ωστόσο, κοστίζουν συνήθως ακριβότερα από τα καλωδιακά και εμφανίζουν κενά λειτουργίας, όταν αδειάζουν οι μπαταρίες. Ανάλογα με τον τύπο και τον εξοπλισμό, τα συστήματα συναγερμού μπορούν να καλύψουν τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Ένα απλό σύστημα αποτελείται από μία κεντρική μονάδα, ένα τροφοδοτικό ενέργειας, πληκτρολόγια, ανιχνευτές και αισθητήρες κίνησης ή παραβίασης και ηχητικές πηγές, τις λεγόμενες σειρήνες.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους ανιχνευτές ή αισθητήρες καταγράψει κίνηση ή παραβίαση, στέλνει σήμα στην κεντρική μονάδα του συστήματος, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη σειρήνα. Με μία ετήσια συνδρομή (της τάξης των €150), το σύστημα συναγερμού μπορεί να συνδεθεί με ένα ηλεκτρονικό κέντρο λήψης σημάτων, το οποίο αναλαμβάνει δράση ανάλογα με τις πληροφορίες που του διοχετεύονται.

Αν, για παράδειγμα, το κέντρο λάβει ειδοποίηση για διάρρηξη, ενημερώνει το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Αν λάβει σήμα για βλάβη, ενημερώνει την εταιρία που το εγκατέστησε. Ή αν, για παράδειγμα, κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ειδοποιεί απλώς τον ιδιοκτήτη.

Κρίσιμο σημείο για την εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού αποτελεί η επιλογή της εταιρίας που θα τον εγκαταστήσει. Έτσι, πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει την ειδική άδεια εγκατάστασης από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (οι εταιρίες ή οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση χωρίς τη σχετική άδεια, μπορεί να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και τριών ετών), καθώς και ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρηση του συστήματος μετά την εγκατάστασή του.