Μύκονος: Η κοσμοπολίτισσα που παρακάμπτει την λογική

Μύκονος: Η κοσμοπολίτισσα που παρακάμπτει την λογική

Στην καρδιά των Κυκλάδων ξεπροβάλλει μεγαλόπρεπο ένα νησί με διττή προσωπικότητα, η Mύκονος. Παραδοσιακή, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα κατάλευκα σπίτια, γραφικά ξωκλήσια και τους ανεμόμυλους, αλλά και πόλος έλξης για πολλές δεκαετίες επώνυμων και μη, η Mύκονος είναι γνωστή παγκοσμίως για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Όμως παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξή του, το νησί διατηρεί αναλλοίωτη τη μαγεία και την ομορφιά του.

Ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο

Σύμφωνα με τη Mυθολογία, η Mύκονος δημιουργήθηκε από τα πετρωμένα σώματα των γιγάντων που σκότωσε ο Hρακλής. Tο νησί όμως πήρε το όνομά του από τον γιο του Aπόλλωνα, τον Mύκονο.

Παρά το γεγονός ότι η Mύκονος βρίσκεται πολύ κοντά στη Δήλο, και κατά συνέπεια σε ένα λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν γι’ αυτήν κατά τους κλασικούς χρόνους.

Eπίσης, αν και το νησί βρίσκονταν στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών του παρελθόντος, η φτώχεια του προσέλκυσε τους κατακτητές να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις στη Mύκονο. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα μνημεία στο νησί από την περίοδο της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας.Όμως περίπου στα μέσα του 20ού αιώνα, η Mύκονος «ανακαλύφθηκε» όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και από τους ξένους και να μετατραπεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Σήμερα ολόκληρο το σύμπλεγμα Mυκόνου – Δήλου – Pήνειας, έχουν επίσημα χαρακτηρισθεί ως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύονται από ειδική νομοθεσία. Παράλληλα, η Δήλος είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος των Kυκλάδων και ένας από τους σημαντικότερους της Eλλάδας. Aν και σήμερα είναι ακατοίκητη, κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του ελληνικού χώρου, αφιερωμένο στον θεό Aπόλλωνα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Xώρα ή Mύκονος. H Xώρα όμως αποτελεί και το ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς και τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού, τη γραφική ενδοχώρα και τις πεντακάθαρες παραλίες της Mυκόνου. Aνάμεσα στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, αξίζει να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων την παραλία Xουλάκια, γνωστή για τα μεγάλα της βότσαλα, τους γρανιτικούς σχηματισμούς με τις εντυπωσιακές φόρμες στα νότια, αλλά τα μαγευτικά ακρωτήρια που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε φιλόξενους ορμίσκους και τις απότομες ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Eντυπωσιακές, όμως, είναι και οι παρθένες νησίδες της Mυκόνου. Στη νοτιοδυτική πλευρά υπάρχουν τα Πρασονήσια, ενώ νοτιοανατολικά θα βρείτε το νησάκι Xταπόδια που αξίζει να επισκεφθείτε. Eπίσης, δίπλα στον πανέμορφο όρμο του Πανόρμου, στο βόρειο τμήμα της Mυκόνου υπάρχει και το γραφικό Mαρμαρονήσι.

Αρχαιολογικά ευρήματα

O δεύτερος παραδοσιακός οικισμός της Mυκόνου, μετά τη Xώρα, είναι η ’νω Mερά. Bρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, και απλώνεται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Tουρλιανής, ενός τρίκλιτου ναού του 16ου αιώνα. Bόρεια της ’νω Mεράς, στην περιοχή Φτελιά, μπορείτε να επισκεφθείτε το νεολιθικό οικισμό καθώς και έναν μυκηναϊκό τάφο του 14ου – 13ου αιώνα π.X. Σε μικρή απόσταση από την ’νω Mερά βρίσκεται και ο λόφος του Παλαιόκαστρου με το γνωστό ενετικό κάστρο των Γκίζι.

Eκεί βρίσκεται και η γυναικεία μονή του Παλαιοκάστρου του 18ου αιώνα, κλασικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Kυκλάδων. Σε διάφορα σημεία της Mυκόνου, σώζονται επίσης, ελληνιστικοί πύργοι. Όμως ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Πύργος του Ληνού, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Xώρας. Eπίσης, πάνω από τον Πλατύ Γιαλό, στη θέση Πόρτες, βρίσκονται δύο ακόμη ελληνιστικοί πύργοι με διάμετρο 3,50 μέτρων.

H Xώρα της Mυκόνου

H πρωτεύουσα του νησιού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, που, σε αντίθεση με άλλες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες, δεν απλώνεται αμφιθεατρικά, αλλά σε πλάτος, παρουσιάζοντας μια αισθητική συνοχή. Περπατώντας στα ασβεστωμένα λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα λευκά σπίτια, με τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, τους εξώστες, τις σκάλες και τις πεζούλες τους, ο οικισμός δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα δαιδαλώδη αλλά παράλληλα φιλικό χώρο, όπου μόνο η οπτική επαφή με την θάλασσα τον προσανατολίζει.

Στον οικισμό ξεχωρίζει εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής, το Δημαρχείο και το κάστρο που βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι. Στην παραλία βρίσκεται η Kαζάρμα με τις καμάρες στις οποίες στεγάζονταν οι στρατιώτες της Mαντώς Mαυρογένους ενώ ο επάνω όροφος της απετέλεσε την οικία της.

Eδώ επίσης υπάρχει και το παλιό σχολείο του Mαύρου που κτίσθηκε το 1857 σχεδιασμένο από τον Bαυαρό μηχανικό Weiler με δαπάνη του Aιγυπτιώτη Mάρκου Mαύρου. Mπροστά στη θάλασσα, σ’ ένα χαμηλό λόφο, είναι παραταγμένοι οι ολόλευκοι επιβλητικοί όγκοι των Kάτω Mύλων, σταθερά προσανατολισμένοι προς το πέλαγος. Στο λιμάνι της Xώρας, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια και βάρκες συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτή τη μοναδική εικόνα.

Mία από τις γραφικότερες γωνιές του νησιού είναι και Aλευκάντρα ή «Mικρή Bενετιά», μία συνοικία με τις κατοικίες μέσα στη θάλασσα που άρχισε να κτίζεται από τα μέσα του 18ου αιώνα που αποτελούσε τις κατοικίες πλουσίων εμπόρων και καπεταναίων. Θαυμάσια αρχιτεκτονική με πολύχρωμα χαγιάτια, παράθυρα, πόρτες, σκάλες, ξύλινοι εξώστες πού κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα και δίνουν στη συνοικία μια μυρωδιά από τη γνωστή Iταλική πόλη.

Περιπλανώμενοι στα σοκάκια της Xώρας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, με κόκκινη κεραμοσκεπή, δημιούργημα του Pώσου πρόξενου κόμητος Iωάννου Bοΐνοβιτς κατά την Pωσοκρατία στις Kυκλάδες (1770-1774). Στο παρελθόν ονομαζόταν Kαντζελαρία. Tο κτίριο ενώνονταν με το χώρο του μικρού ναού του Aγίου Nικολάου της Kαδένας που βρισκόταν πάνω σε νησάκι με μια τοξωτή γέφυρα.

Tέλος, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε στα διάσπαρτα καφέ, μπαρ, εστιατόρια της Xώρας, απολαμβάνοντας έναν καφέ ή ούζο συνοδευόμενο με πλήθος παραδοσιακές απολαυστικές γεύσεις, με θέα… τον πολύχρωμο κόσμο που κυκλοφορεί στα σοκάκια της πόλης…

Ο θρύλος της Παναγίας της Παραπορτιανής

Xαρακτηριστικό του νησιού, είναι οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια που ο επισκέπτης συναντά σε κάθε σημείο της Mυκόνου. O συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 600 σε όλο το νησί. Όμως η πιο εντυπωσιακή στην κατασκευή είναι αναμφισβήτητα η πολυφωτογραφημένη Παναγία η Παραπορτιανή, ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες είναι η Παναγία Tουρλιανή, ο ’γιος Παντελεήμων, η Παναγία η Πηγαδιώτισσα κ.ά.

Ξεφάντωμα στην Μύκονο

Eκτός όμως από τα αξιοθέατα του νησιού δεν νοείται να επισκεφθεί κάποιος τη Mύκονο και να μη γνωρίσει τις πολυφημισμένες παραλίες της όπου μπορείτε να ξεφαντώσετε μέχρι πρωίας στα beach bar ανάμεσα σε διασημότητες από την Eλλάδα και το εξωτερικό.

Παραλίες

Στις δυτικές ακτές της Mυκόνου, βόρεια της Xώρας, βρίσκονται οι παραθεριστικοί οικισμοί του Tούρλου μαζί με το σύγχρονο λιμάνι του νησιού, και του Aγίου Στεφάνου. Eνώ νότια της Xώρας, δύο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Mυκόνου, ο Oρνός και ο ’γιος Iωάννης, σας περιμένουν να απολαύσετε τα καταγάλανα νερά τους. Aξέχαστες στιγμές θα περάσετε και στις παραλίες στον οικισμό του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς που σήμερα αποτελούν κομβικό σημείο με πλήθος υπηρεσιών και θαλάσσια σύνδεση με τις δημοφιλείς παραλίες Παραντάις και Σούπερ Παραντάις.

Στην ενδοχώρα

O δεύτερος παραδοσιακός οικισμός της Mυκόνου, μετά τη Xώρα, είναι η ’νω Mερά. Bρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, και απλώνεται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Tουρλιανής, ενός τρίκλιτου ναού του 16ου αιώνα. Bόρεια της ’νω Mεράς, στην περιοχή Φτελιά, μπορείτε να επισκεφθείτε το νεολιθικό οικισμό καθώς και έναν μυκηναϊκό τάφο του 14ου – 13ου αιώνα π.X.

Πως θα πάτε στην Μύκονο

Θα μεταβείτε με πλοίο της γραμμής ή ταχύπλοο από τον Πειραιά αλλά και τη Ραφήνα με πολλές επιλογές, κυρίως τις γιορτινές και τις καλοκαιρινές ημέρες. Εκεί που τα πράγματα γίνονται δύσκολα είναι το να βρείτε εισιτήριο με την Aegean Airlines, καθώς, οι όχι και λίγες πτήσεις για το νησί, δεν επαρκούν και θα πρέπει να έχετε προνοήσει για κράτηση θέσης αρκετό καιρό πιο πριν.

Και πιο συγκεκριμένα μπορείτε να φτάσετε στη Μύκονο με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο «Eλευθέριος Bενιζέλος», με φεριμπότ από τον Πειραιά, τη Pαφήνα και τη Θεσσαλονίκη, και με ταχύπλοο από τη Pαφήνα. Tο νησί συνδέεται με φεριμπότ και ταχύπλοα με τα περισσότερα νησιά του Aιγαίου.

Ταξίδι στη Μύκονο

Ένας μύθος τυλίγει σαν γοητευτικό πέπλο το λευκοντυμένο νησί της Μυκόνου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, κιόλας, όταν, χωρίς να έχει γίνει ποτέ ξεκάθαρα γνωστό γιατί, η Μύκονος έγινε το κέντρο αναψυχής και διασκέδασης των επωνύμων, από όλους τους χώρους, τον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό, τον χώρο της μόδας. Η γραφικότητα και οι υπέροχες ακτές της έκαναν αυτή τη φήμη να αποδεικνύεται πάντοτε ισάξια με την πραγματικότητα και τα χρόνια που ακολούθησαν από τότε έως και σήμερα έκαναν απλώς πιο ποιοτικό τον χαρακτήρα του νησιού ως προορισμού ταξιδευτών από όλο τον κόσμο που ζητούσαν, κυρίως, ένα πράγμα: το αληθινό ξεφάντωμα των ανθρώπων και των αισθήσεών τους.

Φυσικά πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τότε συναντούσες εδώ μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, αλλά και της πολιτικής, πολλοί από τους οποίους αγόρασαν σπίτια και έκαναν την εξωτική Μύκονο δεύτερη πατρίδα τους. Σήμερα, οι επώνυμοι εξακολουθούν να την προτιμούν αλλά μαζί με αυτούς, φτάνουν στο νησί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι, αναμφίβολα η επιθυμία τους για ξεφάντωμα και ξενύχτι μεχρι πρωίας, με χορό, πιοτό και έρωτα.

Η Μύκονος, όμως, έχει και την άλλη πλευρά της. Εκείνη που την έκανε δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και την καταξίωσε ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών σε όλο τον κόσμο. Είναι το νησί των ανεμόμυλων και των γραφικών σπιτιών με την κατεξοχήν κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα ασβεστωμένα πλακόστρωτα, τις μπουκαμβίλιες, το νησί με τις πολλές χρυσές αμμουδιές, που καλύπτουν, σχεδόν όλη την περιφέρειά της, το νησί με τους φιλόξενους κατοίκους, που ακόμη και σήμερα, που έχει απωλέσει ένα κομμάτι από την αυθεντικότητά της, εξακολουθούν να διατηρούν τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους και να είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται, σήμερα, τουριστικά το νησί, δεν είναι αυτόχθονες Μυκονιάτες, αλλά ξένοι επιχειρηματίες και το φαινόμενο αυτό τείνει να πάρει μορφή θύελλας, καθώς, σιγά – σιγά η Μύκονος μετατρέπεται σε ένα πλωτό κέντρο διασκέδασης για όλα τα γούστα με κλαμπ και νυχτερινά κέντρα-παραρτήματα μεγάλων μαγαζιών της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής αποτελεί η περιοχή του Κάστρου, με την Παναγία την Παραπορτιανή, ένα κατάλευκο σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, με καμπυλόσχημες αυλές. Στην παραλία της χώρας, απέναντι από το υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα στέκουν τα ποικιλόχρωμα σπίτια της Μικρής Βενετίας, χτισμένα στην άκρη της θάλασσας, ενώ στο ύψωμα αριστερά τους, στέκουν αγέρωχα, αντέχοντας, ακόμη στο χρόνο, οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Στα σοκάκια της, κυρίως τις πρωινές ώρες, πριν αρχίσει η βαβούρα της κοσμοπολίτικης ζωής, αναγνωρίζεις τα ιδιαίτερα στοιχεία της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, ενώ στα μουσεία της βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου όλη η ιστορία μας, από τη γεωμετρική εποχή μέχρι και σήμερα. Εάν βρεθείτε στη Μύκονο επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα της Αρχαϊκής περιόδου, της κυκλαδικής κεραμικής από τη Γεωμετρική εποχή έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν ακόμη, το λαογραφικό Μουσείο, το Αγροτομουσείο, το ναυτικό Μουσείο και το Σπίτι της Λένας, που αποτελεί παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου.

Η Μύκονος, όμως, είναι και το νησί με τις πολλές και υπέροχες, κατάξανθες αμμουδιές. Κάντε το μπάνιο σας, στον όρμο του Ορνού, στην Ψαρρού, στον πλατύ Γιαλό, το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Μυκόνου, μετά την πόλη, από όπου μπορείς να κάνεις εξορμήσεις για Ελιά, Αγράρι και τις πασίγνωστες Paradise και Super Paradise. Απολαύστε, ακόμη, την αμμουδιά του Αγίου Στεφάνου, του κόρφου και του Πάνορμου.

Γι αυτούς που προτιμούν την ησυχία και τους ειδυλλιακούς περιπάτους υπάρχει το Δραφάκι, ένα χιλιόμετρο από την παραλία της Μεγάλης ‘Αμμου, το Δρακουρί και τα Κανάλια.

Ό,τι κι αν λέμε, όμως, για την άλλη Μύκονο, το νησί εξακολουθεί να είναι και το φωνάζει σε κάθε γωνιά του, το νησί της διασκέδασης. Τα τελευταία χρόνια, πολλά νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας έχουν ανοίξει εδώ παραρτήματα. Τα πιο δημοφιλή, με mainstream μουσική, είναι το Remezzo, το Sabbia, αλλά και «τα Άστρα». Τους τουρίστες της Μυκόνου διασκεδάζει τα τελευταία 15 χρόνια η «Αγκυρα» ενώ εναλλακτικές προτάσεις δίνουν ο «Ανεμος» και το «Caprice». Τα κλασικά Hard Rock, Cavo και Piero’s εξακολουθούν να δίνουν ανανεωμένα το στίγμα του χαρακτήρα της διασκέδασης του νησιού, ενώ για ελληνικά δοκιμάστε τον Ζορμπά και το La Notte με ζωντανή μουσική. Για τους λάτρεις του πιο οικονομικού, υπάρχει εδώ και δυο δεκαετίες το Scandinavian. Κάθε νύχτα πολλά από τα κλαμπ της Μυκόνου οργανώνουν Beach Party και το κέφι συνεχίζεται στο Yacht Club, μετά τις 3, αν και κανένα κλαμπ της Μυκόνου δεν έχει άδεια λειτουργίας μετά τις 3.

Η Μύκονος είναι, πάνω απ’ όλα κλασική. Δεν χάνει ποτέ την ομορφιά της και αντιστέκεται παρά την φοβερή προβολή της τις τελευταίες δεκαετίες. Και αν και αποτελεί έναν προορισμό που όλο έχουν γνωρίσει, εξακολουθεί να ‘βουλιάζει’ από κόσμο κάθε χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να μυρίζει καλοκαιράκι. Υπάρχουν, ακόμη, φανατικοί εραστές της Μυκόνου, που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, όπως υπάρχουν, ακόμη, άνθρωποι που έχουν έντονη επιθυμία να αγοράσουν μια έκταση ή ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο σπίτι και να το κάνουν το λιμάνι απόδρασής τους από την καθημερινότητα, όλο το χρόνο.

Θα αγοράσετε…

τα παραδοσιακά πλεκτά της, αν και σιγά σιγά τα είδη αυτά εκλείπουν. Επίσης κοπανιστή, λουκάνικα, λούζα (ψαρονέφρι περασμένο σε έντερο και ψημένο στον ήλιο) και φυσικά, τα αμυγδαλωτά της. Ακόμη, υφαντά Μυκόνου και τα κλασικά τουριστικά σουβενίρ.

Τι θα φάτε

Παραδοσιακή κουζίνα δεν θα βρείτε στα περισσότερα από τα εστιατόρια της Μυκόνου, αν και κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα. Υπάρχουν μαγαζιά με διεθνείς γεύσεις και φυσικά ταβέρνες που σερβίρουν φάβα, ψευτοκεφτέδες και διάφορους άλλους κυκλαδίτικους

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Λιμεναρχείο Mυκόνου, τηλέφωνο 22890 και 22218
  • Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλέφωνο 210 4226000-4, 210 4593140, 210 4593150
  • Λιμεναρχείο Pαφήνας, τηλέφωνο 22940 22300,
  • Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, τηλέφωνο 2310 531505.