ΑρχικήΟχήματαMV Agusta Brutale 800 Dragster RR

MV Agusta Brutale 800 Dragster RR

Ακόμη και η ίδια η MV Agusta δεν το περίμενε ότι θα είχε στα χέρια της μια τόσο επιτυχημένη μοτοσικλέτα όταν παρουσίασε το MV Agusta Dragster 800 στην αρχή του χρόνου. Ουσιαστικά, είναι μια πιο extreme έκδοση του MV Agusta Brutale 800 με νέο τιμόνι, μία-συν-μία σέλα και χοντρύτερο πίσω λάστιχο, αλλά βρήκε απήχηση στην φαντασία του κόσμου και εξαφανίστηκε από τα καταστήματα σε ελάχιστο χρόνο αφού παραδόθηκαν από το εργοστάσιο στο Βαρέζε, παρά την υψηλότερη τιμή.

«Σχεδιάζαμε να φτιάξουμε 500 κομμάτια, αλλά έχουμε πουλήσει ήδη 1700 και θα είχαμε φτάσει τα 2000 αν μπορούσαμε να τα φτιάξουμε» λέει ο πρόεδρος της εταιρίας, Giovanni Castiglioni που τώρα έχει στόχο να πάει ένα βήμα παρακάτω με δύο ακόμη πιο εξωφρενικές εκδόσεις. Η μία είναι το MV Agusta Brutale RR, με πιο δυνατό κινητήρα 140 ίππων, πιο σφιχτές αναρτήσεις και τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά που έχει φτιάξει η MV Agusta. Μαζί του παρουσιάστηκε το MV Agusta Brutale 800 Dragster RR με παρόμοιο κινητήρα και αναβαθμίσεις πλαισίου αλλά και μοναδικές ακτινωτές ζάντες.

MV Agusta Brutale 800 Dragster RR

Αν θα μπορούσες ποτέ να περιγράψεις ένα όχημα μόνο από τους τροχούς του, τότε αυτό θα ήταν το νέο MV Agusta Brutale 800 Dragster RR. Κατασκευάζονται από μια μιλανέζικη εταιρία που συνήθως προμηθεύει τη βιομηχανία αυτοκινήτου. Οι ακτινωτές ζάντες δεν δίνουν εμφανές πλεονέκτημα σε σχέση με τις χυτές του βασικού μοντέλου, επειδή είναι λίγο βαρύτερες, αλλά έχουν ελαφρώς μικρότερη αδράνεια, επειδή το περισσότερο βάρος τους βρίσκεται στο κέντρο που είναι από κατεργασμένο μασίφ κομμάτι αλουμινίου.

Ο οπτικός αντίκτυπος όμως είναι αδιαμφισβήτητος, ειδικά αυτός του πίσω τροχού με πάχος 6 ιντσών και 200άρι ελαστικό Pirelli Diablo Rossο II κάτω από ένα μικρό φτεράκι και πάνω στο μονόμπρατσο ψαλίδι. Οι τροχοί αυτοί χαρίζουν ένα ακόμη επιθετικό οπτικό χαρακτηριστικό που ήδη ξεχείλιζε από επιθετικότητα και χαρακτήρα.

Από πλευράς απόδοσης τη μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το στοκ MV Agusta Brutale 800 Dragster έχει να δείξει ο κινητήρας των 798cc που από μηχανολογικής άποψης δεν έχει διαφορές, αλλά με τη νέα εισαγωγή και εξάτμιση έχει αυξηθεί η ροπή στις μεσαίες στροφές αλλά και η ισχύς από τους 125 ίππους του βασικού μοντέλου, στους 140hp στις 13.100rpm.

Η έξτρα δύναμη είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ήδη δυνατό κινητήρα και κάνει το MV Agusta ακόμη πιο γρήγορο και πιο διασκεδαστικό. Κατά κάποιο τρόπο η ονομασία Dragster ταιριάζει με την ξεδιάντροπα επιθετική αυτή μοτοσικλέτα, ακόμη κι αν το κοντό MV Agusta με το μεταξόνιο των 1380mm είναι το ακριβώς αντίθετο από μια κλασική μοτοσικλέτα dragster που είναι μακριές και χαμηλές για να εξουδετερώνουν την ανύψωση του εμπρός τροχού κατά την επιτάχυνση.

Το MV Agusta Brutale 800 Dragster RR σίγουρα επιταχύνει πολύ δυνατά, αλλά του αρέσει περισσότερο να σηκώνει τον ακτινωτό του τροχό από το έδαφος. Αν ανοίξεις το γκάζι απότομα θα σουζάρεις χωρίς να το θέλεις με δευτέρα ή ακόμη και με τρίτη, σε ανηφοράκι.

Ευτυχώς το σχήμα του ανασηκωμένου (σχεδόν) μονόσελου βοηθά στο μένει το βάρος του αναβάτη αρκετά μπροστά καθώς το MV Agusta Brutale 800 DragsterRRκαλπάζει προς τα 245km/h ονομαστικής τελικής που σίγουρα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αν το αντέχουν οι μύες του λαιμού σου, παράγοντας έναν υπέροχο τρικύλινδρο ήχο από τους μικροσκοπικούς σιγαστήρες.

Αυτό το MV Agusta βοηθά και με τον σχετικά άμεσο και καλά ελεγχόμενο ψεκασμό του. Εχει τέσσερις χάρτες οδήγησης: το Normal, το πιο άμεσης απόκρισης Sport, συν τον Rain που μειώνει και την απόδοση ισχύος. Υπάρχει και ο χάρτης Custom που μπορεί να φτιαχτεί από τον αναβάτη συνδυάζοντας την απόκριση του γκαζιού, το επίπεδο του traction control, το φρένο του κινητήρα και άλλα. Ο Normal και ο Sport χάρτης παρουσίαζαν ακανόνιστη λειτουργία με σταθερές 5.000rpm στην πόλη, αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργούσαν καλά.

Την περισσότερη ώρα είχα επιλεγμένο τον χάρη Sport επειδή προσφέρει τη δυνατότητα του νέου quickshifter που όπως και αυτό του νέου BMW S 1000RR επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα στο 6τάχυτο κιβώτιο με ελάχιστη πνευματική και σωματική προσπάθεια.

Η οδήγηση της μοτοσικλέτας απαιτούσε πιο σκληρή δουλειά. Τα βασικά είναι όλα όπως πρέπει, με το άκαμπτο πλαίσιο, τη σφιχτή ανάρτηση, τη γρήγορη γεωμετρία και το χαμηλό βάρος των 168kg στεγνό. Το MV Agusta Brutale 800 DragsterRR ακολουθούσε ωραία τη γραμμή του στους καλοστρωμένους δρόμους και ήταν υπέροχα ευέλικτο. Πολλοί από τους επαρχιακούς δρόμους της Τοσκάνης όμως είναι αρκετά ανώμαλοι ώστε να εξαντλούν τη διαδρομή της ανάρτησης και να προκαλούν αναπηδήσεις, καθώς η ανάρτηση περνούσε την κάθε ατέλεια της επιφάνειας του δρόμου στο τιμόνι και τη σέλα, μερικές φορές τόσο απότομα που μπορεί να επηρέαζε το ευαίσθητο γκάζι.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν το πολύ φαρδύ 200άρι λάστιχο της Pirelli βοηθούσε τη σταθερότητα στη στροφή, αν και σίγουρα προσφέρει πολύ περισσότερη επιφάνεια πρόσφυσης. Το ευκίνητο, δυνατό MV Agusta ήταν αρκετά γρήγορο στους δευτερεύοντες δρόμους της Τοσκάνης και θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο γρήγορο με μερικές ρυθμίσεις στην ανάρτηση για να προσαρμοστεί καλύτερα στην κατάσταση των δρόμων.

Φρέναρε επίσης πολύ δυνατά, ενεργοποιώντας κάποιες φορές το ABS που επενέβαινε μάλλον όχι επειδή μπλόκαρε ο εμπρός τροχός αλλά για να σταματήσει το edo (έχει λειτουργία anti-stoppie). Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να φρενάρω πιο δυνατά αν μπορούσα να μεταφέρω το βάρος μου πιο πίσω, αλλά το σχήμα της σέλας δεν με άφηνε να πάω όσο ήθελα πίσω. Παρόλα αυτά, το MV Agusta Brutale 800 DragsterRR προσέφερε πολλή διασκέδαση και σε ευθύ δρόμο και στις στροφές. Και δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάξω για τη σέλα επειδή η MV Agusta ξέρει ότι δεν ήταν η πιο πρακτική λύση και ότι δεν ήταν αυτό το οποίο αυτή η μοτοσικλέτα σχεδιάστηκε για να προσφέρει.

Όχι! Αυτή η μοτοσικλέτα φτιάχτηκε για να έχει στυλ, επιτάχυνση, πόζα, σούζες, τρικύλινδρο ήχο και ακόμη περισσότερο στυλ. Η ίδια η MV Agusta τα περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο: «Απόλυτη υπεραφθονία… Με το Dragster 800 η ΜV Agusta το παρατράβηξε. Με το Dragster RR η MV το παρατραβάει ακόμη περισσότερο».

Μην μας πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε. Υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικές μοτοσικλέτες, ειδικά στην τιμή του MV Agusta Dragster RR που είναι κατά 20% υψηλότερη από του βασικού MV Agusta Dragster. Αν θέλετε μια μοτοσικλέτα με τέτοια γοητεία, με καλές επιδόσεις χαρισματική naked συμπεριφορά, αυτή η μοτοσικλέτα είναι κορυφαία.

MV Agusta Brutale 800 RR

Το όνομα Brutale πάντα ήταν συνυφασμένο με ένα λεπτό και δυνατό, αν όχι πραγματικά «brutal» γυμνό roadster από τότε που το πρώτο MV Agusta Brutale βγήκε στους δρόμους το 2001 με τον εύστροφο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα του των 749cc. Από τότε η MV Agusta έχει κάνει μια αρκετά αποδοτική προσπάθεια στο να διευρύνει τον τη γκάμα, εμπλουτίζοντας τη με τρικύλινδρα, όπως το MV Agusta Brutale 675, που είναι ότι πιο κοντά σε entry level μοτοσικέτα έχει να δείξει η εταιρία.

Και τώρα η MV Agusta επέστρεψε στις ρίζες του Brutale με ένα τρικύλινδρο που είναι τόσο τρελό και γεμάτο χαρακτήρα, όπως και το πρώτο χουλιγκάνικο τετρακύλινδρο.

Όπως συνιστούν τα δύο έξτρα γράμματα στην ονομασία του, το MV Agusta Brutale RR είναι μια πιο extreme και πιο σπορτίβικη έκδοση του MV Agusta Brutale 800. Αυτή η μοτοσικλέτα έχει ήδη τη φήμη ότι είναι γρήγορη, ελαφριά, σπορτίβικη και ωραία. Το Brutale RR πάει ένα βήμα παραπέρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν έχει μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση, αν και το κοντό και κόμπακτ τρικύλινδρο είναι έξυπνα βελτιωμένο με νέα σέλα, πίσω φανάρι LED, νέες πεντάμπρατσες ζάντες, νέα δίχρωμη βαφή και χρυσά καλάμια. Οι συμπαγείς διαστάσεις, το μικρό βάρος των μόλις 168kg στεγνό, η λεπτή σιλουέτα και η χαμηλή σέλα (810mm) το κάνουν εύκολο στην οδήγηση στις χαμηλές ταχύτητες.

Με την απόδοση των 140hp, τη μεγάλη ποσότητα ροπής στις μεσαίες στροφές και το μικρό μεταξόνιο των 1380mm, το MV Agusta Brutale έχει τις προϋποθέσεις να είναι γρήγορο και να κάνει σούζες. Τη στιγμή που θα γυρίζεις το ελαφρύ γκάζι, ζωντανεύει, ορμώντας μπροστά με ενθουσιασμό καθώς ο ομαλά εύστροφος κινητήρας αποκρίνεται σε κάθε εντολή, με τη βοήθεια του καλού ψεκασμού.

Τα τρία κύρια modes είναι τα Sport, Normal και Rain. Ακόμη και στο Normal η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση και η επιτάχυνση άφθονη, που συνοδεύεται από το ατμοσφαιρικό ουρλιαχτό των εξατμίσεων δίπλα από τη δεξιά μπότα καθώς αλλάζεις ταχύτητες με τη δεξιά και με το ride-by-wire γκάζι τέρμα ανοιχτό.

Κρατήσου καλά, φέρε το βάρος σου όσο πιο μπροστά μπορείς και κράτα το μυαλό σου συγκεντρωμένο, επειδή τούτη εδώ είναι μια νευρική και σουζερή μοτοσικλέτα. Το εμπρός μέρος σηκώνεται αυθόρμητα με τη μία και ακόμη και με τρίτη περιστασιακά με 8000rpm και με τη βοήθεια κάποιου χασίματος στο δρόμο.

Στη συμπεριφορά του στο δρόμο είναι ελαφρύ, ευκίνητο και γρήγορο και με την σφιχτή ανάρτηση το MV Agusta Brutale 800 RR έδινε την εντύπωση ότι θα αισθανόταν σαν στο σπίτι του για μερικούς γύρους μέσα στο Mugello. Δυστυχώς το MV Agusta Brutale 800 RR έδινε την ίδια τραχιά αίσθηση στο τιμόνι και τη σέλα, όπως και το Dragster RR καθώς περνούσε πάνω από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες του δρόμου – μερικές φορές με τέτοια σφοδρότητα ώστε να κάνει τον ακριβή έλεγχο του γκαζιού δύσκολο.

Υπό ιδανικές συνθήκες θα είχα προσπαθήσει να μαλακώσω την πολυρυθμιζόμενη ανάρτηση, αλλά ο περιορισμένος χρόνος και η συνεχής ανταλλαγή μοτοσικλετών ανάμεσα στους δημοσιογράφους δεν το κατέστησε δυνατό. Ακόμη κι έτσι όμως το MV Agusta Brutale 800 RR ήταν γρήγορο, έστω κι αν μερικές φορές ήταν τόσο νευρικό που με έκανε να αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού. Τα επίπεδα πρόσφυσης από τα ελαστικά Pirelli Diablo Rossi II ήταν πολύ καλά και τα φρένα της Brembo με τις ακτινικές δαγκάνες εμπρός και το ABS και anti-stoppie ήταν πολύ δυνατά.

Από τα δύο νέα μοντέλα της MV Agusta αυτό ήταν το λιγότερο εξωφρενικό και αποτελεί μια πιο λογική επιλογή, αν και αυτό δεν λέει και πολλά. Σίγουρα υπάρχουν μοτοσικλέτα που θα περνούσαν πάνω από αυτές τις ανωμαλίες του δρόμου με περισσότερη ηρεμία. Μερικές θα ήταν και πιο γρήγορες. Δεν υπάρχουν πολλές όμως που θα ήταν πιο διασκεδαστικές ή που θα τροφοδοτούσαν περισσότερη αδρεναλίνη στο καρδιαγγειακό μου σύστημα από αυτό το εξωφρενικά γρήγορο, ελαφρύ και πολύ σωστά ονομασμένο Brutale RR.

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα τα αρχικά RR

Τα δύο νέα μοντέλα RR έχουν σχεδόν τις ίδιες αναβαθμίσεις σε κινητήρα και πλαίσιο. Ο 12βάλβιδος κινητήρας των 798cc είναι ίδιος μηχανολογικά, αλλά το σύστημα εισαγωγής είναι αναβαθμισμένο με ξανασχεδιασμένο φιλτροκούτι, μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού 50mm και δύο διπλούς αντί για μονό ψεκαστήρα ανά κύλινδρο. Η τριπλή εξάτμιση – σήμα κατατεθέν παραμένει ίδια ως προς το σχήμα της αλλά είναι καινούργια και αναπνέει πιο ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη ροπή στις μεσαίες στροφές και μια αύξηση της τάξης των 15 ίππων στη μέγιστη ισχύ που στέλνουν τη μέγιστη ισχύ στους 140hp στις 13.100rpm.

Η MV Agusta δεν θα μπορούσε να φτιάξει νέο μοντέλο χωρίς να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του κι αυτή τη φορά η αλλαγή είναι σημαντική. Πέρα από τον αναβαθμισμένο ψεκασμό με τους τέσσερις χάρτες οδήγησης, ένας εκ των οποίων είναι ρυθμιζόμενος, τα RR έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό quick-shifter σε συνδυασμό με τον συμπλέκτη ολίσθησης που επιτρέπει αλλαγές χωρίς συμπλέκτη και στα ανεβάσματα και στα κατεβάσματα. Όπως και στις βασικές εκδόσεις MV Agusta Brutale και Dragster, τα μοντέλα RR έχουν ένα 11 επιπέδων ευαισθησίας traction control που ελέγχεται από ένα κουμπί στο τιμόνι αριστερά.

Δεν υπάρχουν αλλαγές στα βασικά του στησίματος με το κόμπακτ ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο με τις αλουμινένιες πλάκες και το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι. Οι αναρτήσεις και στα δύο άκρα είναι λίγο πιο σφιχτές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις επιπλέον επιδόσεις – στο ΜVAgustaDragster RR ακόμη περισσότερο. Το πιρούνι είναι ένα καινούργιο αντεστραμμένο Marzocchi με διάμετρο καλαμιών 43mm, με ελαφρύτερα ανοδιωμένα καλάμια και ισχυρά καλάμια με επίστρωση DLC (Diamond-Like Carbon) που είναι και αυτά αλουμινένια, εξοικονομώντας πάνω από ένα κιλό σε βάρος. Και τα δύο μοντέλα έχουν υψηλότερων προδιαγραφών φρένα με τετραέμβολες ακτινικής στήριξης δαγκάνες Brembo με Bosch ABS και λειτουργία anti-stoppie (δεν επιτρέπει τα edo) που ονομάζεται RLM – Rear wheel Lift-up Mitigation).

Giovanni Castiglioni, Πρόεδρος της MV Agusta

«Επενδύσαμε πάνω από €60 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σήμερα έχουμε 16 μοντέλα με στόχο τα 19 στο τέλος του 2015. Από το 2015 έως το 2019 θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εταιρία – άλλα €60 εκατομμύρια στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτή η επένδυση θα είναι στην τετρακύλινδρη πλατφόρμα μας, την οποία θα ανανεώσουμε πλήρως. Όχι μόνο το Brutale και το F4. Θα κάνουμε πλήρη γκάμα μοντέλων, όπως κάναμε και με τα τρικύλινδρα. Ετσι, θα έχουμε μοτοσικλέτες από τα 600 έως τα 1100cc με ένα μοντέλο σε κάθε κατηγορία.

Θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στα τρικύλινδρα μοντέλα, θα δείτε στην EICMA. Μαζί με τα μοντέλα RR θα δείξουμε κι ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο, ένα μικρό τουριστικό για commuting στην πόλη καθώς και την τελική έκδοση του Turismo Veloce που παρουσιάσαμε πέρυσι ως πρωτότυπο.

Θα δείξουμε επίσης το νέο supersport F4 1000 RC, που σημαίνει Reparto Corse [Racing Department]. Είναι η μοτοσικλέτα που εξελίξαμε για να τρέξει στην επόμενη σεζόν [στο World Superbike]. Την επόμενη χρονιά οι κανονισμοί αλλάζουν κι έτσι όλοι οι μεγάλοι παίκτες θα πρέπει να μειώσουν την ισχύ τους σε σχεδόν επίπεδα Superstock.

Εμείς δουλέψαμε σκληρά για να φτιάξουμε μια μοτοσικλέτα που θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Αυτή η μοτοσικλέτα αποδίδει 210 ίππους και ζυγίζει 175kg. Έχει νέα κυλινδροκεφαλή, ελαφρύτερο στρόφαλο, μεγαλύτερους ψεκαστήρες, καπάκια μαγνησίου για τον κινητήρα και βίδες τιτανίου για τον κινητήρα και το πλαίσιο. Μπορεί να νομίσετε ότι δεν είναι και τίποτα, αλλά ένα σετ βίδες τιτανίου για μια τέτοια μοτοσικλέτα κοστίζει κάπου €3-4000.

Το RC έχει carbon ζάντες, κορυφαία ανάρτηση και άλλα. Θα φτιάξουμε 250 κομμάτια και θα πουληθεί στους καλύτερους πελάτες μας. Λόγω των κανονισμών της FIM θα πρέπει να κοστίζει κάτω από €40,000 που είναι το ανώτατο όριο τιμής [για την ομολογκασιόν του World Superbike]. Είναι μια συλλεκτική μοτοσικλέτα, ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό και είναι φανταστική».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166