Να παίζει το τρανζίστορ

Να παίζει το τρανζίστορ

H ευλάβεια με την οποία κρατάς έναν δίσκο της Ella Fitzerald, ζωντανή ηχογράφηση στο Βερολίνο το 1960, για να μη γρατζουνιστεί. Το τρανζιστοράκι, οι πειρατικοί σταθμοί, οι αφιερώσεις, απαραίτητα τις νύχτες της εφηβείας μας. Το Walkman και η πρωτόγνωρη ευχαρίστηση που πρόσφερε: Να απομονώνεσαι από τον θόρυβο της πόλης, να βυθίζεσαι στη μουσική. Τα φορητά media players και η ανεκτίμητη αξία της ακρόασης του άλμπουμ Dark Side of the Moon των Pink Floyd, σε μια δυσπρόσιτη παραλία της Νότιας Κρήτης. Αυλη: η μουσική είναι ένα φάντασμα και το θαύμα της ηχογράφησης μας επέτρεψε να την κάνουμε δικιά μας.

Η συγγένεια μουσικής και design, και ο ρόλος του τελευταίου στην ηχογράφηση, την ακρόαση, τη διακίνηση και την οπτικοποίηση, είναι το θέμα της έκθεσης «Μaking Music Modern: Design for Ear and Eye» που παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης. Τα εκθέματα (όργανα, εξοπλισμός, πόστερ συναυλιών, εξώφυλλα δίσκων) έχουν την υπογραφή avant-garde designers του 20ού αιώνα. Ανάμεσα τους, το πλάνο για το τεράστιο δωμάτιο μουσικής που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας και designer Charles Rennie Μackintosh το 1900, ένα πόστερ του Γάλλου εικονογράφου Jules Chéret για το Theatrophone (ένα είδος Spotify του 1890 που επέτρεπε στον κόσμο να ακούει μουσική διαμέσου τηλεφωνικών καλωδίων) και ένα music, video jukebox της Scopitone του 1963.

Let the Music Play

Το φορητό ραδιόφωνο Beolit 400, που σχεδίασε ο Δανός βιομηχανικός designer Jakob Jensen το 1971 για την Bang and Olufsen αποτελεί σημείο αναφοράς ως ένα ξεχωριστό αντικείμενο με μεγάλη ιστορία. Τα περιττά λόγια είναι φτώχεια, διότι μπορείτε μόνοι σας να καταλάβετε το λόγο.

Όσον αφορά το γνωστό σε όλους μας walkman, που προφανώς δεν το πρόλαβε η σημερινή γενιά, ήταν ένα αξεσουάρ που κρατούσε συντροφιά σε όλους τους μουσικόφιλους απανταχού της γαίας που δεν ήθελαν να μοιραστούν τα τραγούδια που άκουγαν με κανέναν άλλον. Ωστόσο η ραγδαία εξέλιξη των smartphone τα αντικατέστησε, γιατί πλέον δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κάποια φορητή συσκευή μουσικής για να αναπαράξει την αγαπημένη του μουσική. Και κάπως έτσι ήρθε αναπάντεχα το τέλος του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας