ΑρχικήΕιδήσειςNasa Operation IceBridge: Εξερεύνηση των παγετώνων πάνω από τη Γροιλανδία

Nasa Operation IceBridge: Εξερεύνηση των παγετώνων πάνω από τη Γροιλανδία

Nasa Operation IceBridge: Εξερεύνηση των παγετώνων πάνω από τη Γροιλανδία.

Η επιχείρηση IceBridge είναι μια συνεχής αποστολή Nasa που χαρτογραφεί και καταγράφει το τήγμα του πάγου της γης πάνω από τους πόλους.

Η Nasa λέει ότι οι διαδρομές που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να καλύψουν την περιοχή θα επαναληφθούν πάλι την άνοιξη για να παρακολουθήσουν τις εποχιακές αλλαγές στα φύλλα πάγου, επίσης θα μελετήσουν την ανύψωσή τους. Ο Joe MacGregor, αναπληρωτής επιστήμονας του έργου IceBridge στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της Nasa στο Greenbelt του Maryland, δήλωσε: «Αρχίσαμε να διοργανώνουμε αυτές τις καλοκαιρινές εκστρατείες σε τακτική βάση πριν από δύο χρόνια.

“Αν οι πτήσεις διεξαχθούν όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα θα είναι μια έρευνα υψηλής ποιότητας για μερικές από τις ταχύτερα περιοχές τήξης στη Γροιλανδία και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του νησιού”, πρόσθεσε.

Στις πρώτες εβδομάδες αυτής της εκστρατείας, η Nasa αναφέρει ότι το Icebridge βασίστηκε στην αεροπορική βάση Thule στη βορειοδυτική Γροιλανδία, όπου λένε ότι η περίοδος τήξης τελειώνει νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες περιοχές της χώρας. Η αποστολή είχε σκοπό να εξετάσει το μέρος πριν από την έναρξη οποιασδήποτε χιονόπτωσης, λέει η Nasa.

Ξεκινώντας από τον Thule, η έρευνα αναφέρει ότι κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής ακτής της Γροιλανδίας και μελέτησε το φαινόμενο των παγετώνων που αποκαλείται ταχέως μεταβαλλόμενο (fast-changing).

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η αποστολή ανέφερε ότι μετακινήθηκε προς την κεντροδυτική Γροιλανδία και πέταξε σε περιοχές που μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς σε εκείνη την τοποθεσία.

Το Icebridge θα πετάξει συνολικά 16 πτήσεις, σύμφωνα με μια έκθεση της Nasa, και θα χρησιμοποιεί ένα αεροσκάφος B200T King Air από τη Dynamic Aviation. Θα έχει επίσης επί του σκάφους όργανα όπως το Land, Vegetation and Ice Sensor, ένα όργανο λέιζερ που μετρά τις αλλαγές στην ανύψωση του πάγου που κατασκευάστηκε από την Goddard που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια έως 4 ίντσες και μια κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Οι πτήσεις διεξάγονται σε υψόμετρο 28.000 ποδιών (8.534 μ.). “Για αυτή την καμπάνια, χαρτογραφούμε όσο το δυνατόν ευρύτερη περιοχή, επειδή θέλουμε να κατανοήσουμε τον εποχιακό κύκλο της αλλαγής της ανύψωσης σε ολόκληρο το φύλλο πάγου”, εξηγεί ο MacGregor.

Το Icebridge είναι μια αποστολή που γεφυρώνει το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο αποστολών ICESat. Το ICESat-1 ξεκίνησε το 2003 και έληξε το 2009. Το ICESat-2 θα ξεκινήσει το 2018. Το Icebridge ξεκίνησε το 2009 και θα διαρκέσει μέχρι το 2019. Η επικάλυψη ενός έτους μεταξύ του Icebridge και του ICESat-2 θα βοηθήσει την NASA να επικυρώσει τις παρατηρήσεις του δορυφόρου, αναφέρει η NASA.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166