ΑρχικήΕπιστήμηΧειρουργική επέμβαση εγκεφάλου έχει κινηματογραφηθεί για πρώτη φορά απο VR

Χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου έχει κινηματογραφηθεί για πρώτη φορά απο VR

Χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου έχει κινηματογραφηθεί για πρώτη φορά απο VR.

Η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας από τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο στο χειρουργείο είναι δύσκολη υπόθεση για τους φοιτητές ιατρικής, λέει ο Alex Alamri, χειρούργος στο Barts Health NHS Trust. Η εικονική πραγματικότητα βοηθά πλέον να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

«Η νευροχειρουργική είναι πιθανώς μία από τις πιο απρόσιτες χειρουργικές ειδικότητες, ειδικά από την άποψη των ασθενών και του κοινού», λέει ο Almari. «Μπορούν να βιώσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο νευροφοβίας όπου οτιδήποτε έχει σχέση με τον εγκέφαλο είναι αρκετά τρομακτικό».

Ο Alamri, μαζί με τον συνάδελφό του Chris Uff και άλλους στο The Royal London Hospital, πραγματοποίησαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο που καταγράφηκε μέσω εικονικής πραγματικότητας. Σε συνεργασία με το FundamentalVR , η ομάδα χρησιμοποίησε και τις δύο κάμερες 360 μοιρών στο χειρουργείο και το GoPros, προσδεμένο στα κεφάλια των χειρουργών για να καταγράψει την αξιοσημείωτη διαδικασία.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο στο YouTube, αλλά εμφανίζεται καλύτερα μέσω ενός VR, το βίντεο ξεκινά με την περιστροφή του ασθενούς στο χειρουργείο, τη μεταφορά του στο τραπέζι χειρισμού, την καθαριότητα του δέρματος και την έναρξη της διαδικασίας. Λεπτομερείς προβολές της διαδικασίας, που καταγράφονται στις κάμερες κεφαλής και εμφανίζονται σε μια εικονική οθόνη στο χειρουργείο και είναι δυνατό να κοιτάξετε όλο το χώρο σε 360 μοίρες.

Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο ανευρύξεις που κόβονται και η Alamri λέει ότι είναι “μία από τις πιο περίπλοκες επεμβατικές νευροχειρουργικές θεραπείες που υπάρχουν”. Η επέμβαση πήγε καλά, όπως είχε προγραμματιστεί και η Alamri ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη νευροχειρουργική.

Το έργο αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας που ονομάζεται Brainbook , η οποία έχει προηγουμένως καταγράψει βίντεο από χειρουργικές επεμβάσεις του εγκεφάλου για την εκπαίδευση των μαθητών.

Στην περίπτωση αυτή, η ταινία VR παρήχθη από την FundamentalVR με έδρα το Λονδίνο. Η τεχνολογία της εταιρείας παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Υγείας 2017 . Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύστημα VR που επιτρέπει στους ανθρώπους να πραγματοποιούν εικονικές χειρουργικές επεμβάσεις και χρησιμοποιεί απτική ανατροφοδότηση για να παρέχει απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.

Ο Chris Scattergood, ένας από τους συνιδιοκτήτες του FundamentalVR, λέει ότι η εταιρεία στοχεύει στην κατασκευή ενός «προσομοιωτή» για τους χειρουργούς, που θα τους επιτρέπει να «ασκούν και να αισθάνονται τους τύπους ιστών» που εμπλέκονται σε πολλαπλά σενάρια. Βοηθώντας να κινηματογραφήσει το 360-video με το νοσοκομείο και το NHS Trust, το FundamentalVR λέει ότι είναι το πρώτο βήμα γι ‘αυτό να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο VR για τη διαδικασία ανεύρεσης εγκεφάλου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166