Nicotiana tabacum και ο εθισμός στη νικοτίνη

Nicotiana tabacum και ο εθισμός στη νικοτίνη

Το Nicotiana tabacum είναι ένα ποώδες φυτό που είναι γνωστό με την ονομασία καπνός, το οποίο με τη σειρά του παράγει την επίσης πασίγνωστη ουσία νικοτίνη και χτυπάει σαν καμικάζι τον εγκέφαλο, προσβάλλοντας το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, και μάλιστα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια που προκαλούν εθισμό, μαζί με την ηρωίνη, την κοκαΐνη και το αλκοόλ. Τα θύματα της είναι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα επικεφαλής, να κατέχει μια από τις πιο οδυνηρές πρωτιές: το 43% των συμπολιτών μας ξοδεύει για τσιγάρα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή κάτι λιγότερο από τις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Όσο για τα παιδιά το 10% στην ηλικία των 11 και 12 ετών έχουν εμπειρία καπνίσματος, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 13,9 χρόνια. Οι συνέπειες; Γνωστές σε όλους. Οι λύσεις; Τσίχλες, επικαλύμματα δέρματος, εισπνεόμενες συσκευασίες και άλλα υποκατάστατα, που όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με τον καπνό. Η σκληρή πραγματικότητα; Χωρίς σιδερένια θέληση και ισχυρή επιθυμία δεν είναι εύκολο να κόψετε το τσιγάρο. Τουλάχιστον δώστε στο σώμα σας τα σωστά εργαλεία που προσφέρει η εναλλακτική ιατρική για να μειώσετε την καταστροφή που προκαλεί και, ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή το εγκαταλείψετε.

Βελονισμός

Ο βελονισμός αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, που ηρεμούν το νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου μειώνουν τη σφοδρή επιθυμία για κάπνισμα και τα στερητικά σύνδρομα. Οι περισσότεροι βελονιστές συνιστούν τουλάχιστον τέσσερις θεραπείες κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα προσπάθειας εξόδου από τον εθισμό. Ο βελονισμός γίνεται συνήθως στο αφτί και έχει επιτυχία 85-90%. Απευθυνθείτε στην Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, τηλ. 210-3637064, 3640466, στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, τηλ. 210-8010111 και την Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Β. Ελλάδος, τηλ. 2310-25393.

Η βιοσυντονιστική θεραπεία, μια ανώδυνη μέθοδος με ποσοστά επιτυχίας 90%, προσφέρει όχι μόνο απεξάρτηση από τη νικοτίνη, αλλά και αποτοξίνωση από τις πάνω από 4.000 τοξικές ουσίες που έχει ένα τσιγάρο. Η θεραπεία antismoking γίνεται με τη βοήθεια συσκευής στην οποία ο θεραπευτής τοποθετεί στάχτη από τσιγάρα και δείγμα σάλιου του καπνιστή. Η συσκευή αποστέλλει στο σώμα αντεστραμμένα τα κύματα των ουσιών αυτών, με τη μορφή του ανεπαίσθητου μαγνητικού πεδίου, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση της επιρροής του στον οργανισμό. Ο εθισμός εξαλείφεται σβήνοντας από τη μνήμη των κυττάρων την επίδραση της νικοτίνης. Απευθυνθείτε στους βιοσυντονιστές Ματίνα Χρονοπούλου, τηλ. 210-6400411, Γιάννη Λιάπη, τηλ. 2310-839705 και Κασσάνδρα Μουγιάκου, τηλ. 210-6427527.

Ομοιοπαθητική

Στην ομοιοπαθητική η θεραπεία γίνεται μέσω της χορήγησης σκευασμάτων αραιωμένης νικοτίνης, με αποτέλεσμα η λήψη όμοιας ουσίας να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ώστε να προκαλέσει αποστροφή στο τσιγάρο. Απευθυνθείτε στην Ομοιοπαθητική Εταιρεία Αμαρουσίου, τηλ. 210-8052671, Ελληνική Ομοιοπαθητική Εταιρεία, τηλ. 210-7213310 και στην Ελληνική Εταιρεία ομοιοπαθητικής Ιατρικής, τηλ. 210-8237771.

Ύπνωση

Η ύπνωση είναι παλιά ψυχοπνευματική διαδικασία, μέσω της οποίας το άτομο οδηγείται σε ένα στάδιο νοητικής λειτουργίας ανοιχτό σε υποβολή. Έρχεται σε επαφή με το ασυνείδητό του, για να το δει, να το αναπτύξει ή να το αλλάξει. Εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις εθισμού με ποσοστά επιτυχίας γύρω στο 40-80%. Για πληροφορίες: Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ύπνωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση hypnosis@hypnotherapy.gr και Ακαδημία Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, τηλ. 210-8219210.Αρωματοθεραπεία

Όταν αισθάνεστε έντονη την ανάγκη για τσιγάρο βάλτε με το σταγονόμετρο στο πίσω μέρος της γλώσσας σας δυο σταγόνες γαριφαλέλαιο, σε συνδυασμό με μια σταγόνα λάδι ελιάς και αφήστε το να δράσει ανασταλτικά στην ισχυρή επιθυμία σας. Το ίδιο γίνεται με το αιθέριο έλαιο μέντας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Απευθυνθείτε στον Σύλλογο Αρωματοθεραπευτών, στο τηλ. 210-9343861.

Συμπληρώματα

Για να αποβάλετε την τοξικότητα που δημιουργεί η νικοτίνη στο συκώτι σας, χρησιμοποιήστε την εχινάκεια, η οποία καθαρίζει το λεμφικό σύστημα. Πάρτε 1 χάπι 3 φορές την ημέρα επί 10 ημέρες. Σταματήστε για μια εβδομάδα και συνεχίστε πάλι για 10 μέρες. Παράλληλα πίνετε βιταμίνη C. Η δόση καθορίζεται από το πάθος σας για τσιγάρο. Όσο πιο πολύ καπνίζετε αυξάνεται. Για έναν «βαρύ» καπνιστή μπορεί να φτάσει τα 5.000 mg, για έναν καρκινοπαθή καπνιστή τα 20.000 mg. Για όλους τους υπόλοιπους, τα 3.000 mg είναι η σωστή δόση.

Βοτανοθεραπεία

Υπάρχει μια κινέζικη συνταγή που θεωρείται ιδανική για να σταματήσει την προσκόλλησή σας στο τσιγάρο. Αποτελείται από 8 βότανα: φτελιά, λυκίσκο, τσιμισιφούνγκα (ή κορίανδρος βατρικοειδής), σκουτελάρια, μπετόνικα, λοβέλια, ιξός και slippery elm. Βάλτε από κάθε βότανο 1/4 κ.σ. σε ένα μεγάλο βάζο και γεμίστε το με καθαρό οινόπνευμα. Αφήστε το κλειστό 14 ημέρες και κατά διαστήματα ανακινήστε το. Όταν περάσουν οι 14 ημέρες βάλτε σε ένα πολύ μικρό μπουκαλάκι λίγο από το μείγμα, το οποίο θα φροντίσετε να έχετε πάντα μαζί σας. Όταν σας έρχεται η επιθυμία να καπνίσετε αρκούν 1-2 σταγόνες στη γλώσσα σας. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. (Στοά Βοτάνων, τηλ. 210-3844445, Ελιξίριο, τηλ. 210-3215141).

Βάλτε πλάνο για απεξάρτηση από τη νικοτίνη

  • Μην προσπαθείτε να κόψετε το τσιγάρο σε γιορτές και διακοπές.
  • Πετάξτε τασάκια και αναπτήρες από το σπίτι.
  • Αποφύγετε: καφέ, ποτά, στρες.
  • Όχι τσιγάρο: μετά το σεξ, στην οδήγηση, όταν ξυπνάτε.
  • Μασάτε τσίχλες από κανέλλα (μειώνει την επιθυμία).
  • Έχετε μαζί σας: οδοντογλυφίδες, γλειφιτζούρια, κόκκους καφέ, ηλιόσπορους.

Μάθε με τι έχεις συνδέσει το κάπνισμα για να το κόψεις

Οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα πρέπει να διευκρινίσουν με ακρίβεια τον «παράγοντα» ή την κατάσταση που τους προκαλέι να ανάψουν τσιγάρο. Από την στιγμή που ο παράγοντας θα διευκρινισθεί, οι καπνιστές μπορούν να επιλέξουν το εναλλακτικό του τσιγάρου ή να αλλάξουν συνολικά τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το τσιγάρο τους μαζί με τον πρωινό τους καφέ μπορούν να απαλλαγούν από την “πρόκληση” αλλάζοντας απλά τον καφέ και να στραφούν στο τσάι

Το πρώτο τσιγάρο μετά το μεσημεριανό μπορεί να αντικατασταθεί από μια μικρή σοκολάτα, ενώ οι καπνιστές που ανάβουν τσιγάρο κάτω από συνθήκες πίεσης μπορούν να εξασκηθούν και αντί να ανοίγουν ένα πακέτο τσιγάρα να ανοίγουν ένα πακετάκι τσίχλες.

Οι Θεραπείες Υποκαταστάτων Νικοτίνης (ΝΤR) όπως τα αυτοκόλλητα, οι τσίχλες ή τα ρινικά σπρέι μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές στη πρώτη φάση της αποχής από το κάπνισμα καθώς διευκολύνουν πολύ στη μείωση της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο.

Προηγούμενο άρθροDry Martini: Θέλει τέχνη να το φτιάξεις
Επόμενο άρθροHomeland (τηλεοπτική σειρά). Μια εκ βαθέων ανάλυση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας