ΑρχικήΟχήματαNissan μοντέλα, χωρίς κριτήριο με τιμές, παλιά μοντέλα

Nissan μοντέλα, χωρίς κριτήριο με τιμές, παλιά μοντέλα

Δημιούργησα ένα αφιέρωμα με Nissan μοντέλα, χωρίς να βάζω κριτήριο τις τιμές. Και πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται παλιά μοντέλα του παρελθόντος. Για να μην υπάρχει παρανόηση σε όσους διαβάζουν το παρόν άρθρο, σε τούτη τη λίστα δεν έχω βάλει τα οχήματα που θεωρούνται τα καλύτερα, ούτε υπάρχει κάποια κατάταξη σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, απλά είναι τα αυτοκίνητα που εγώ οδήγησα και λάτρεψα και θεώρησα χρέος μου να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας. Λοιπόν προσδεθείτε και ξεκινάμε. Άντε τσακάλια πάμε.

Nissan GT-R

Το λανσάρισμα του νέου Nissan GT-R προκαλεί σεισμό στα θεμέλια του παγκόσμιου αυτοκινητικού στερεώματος των σπορ αυτοκινήτων υπερυψηλών επιδόσεων. Και πώς να μην το κάνει, όταν οι φήμες οργιάζουν πως στη βρεγμένη θρυλική διαδρομή του Νίρμπουργκρινγκ κάνει καλύτερο χρόνο από ό,τι η Porsche 911 Turbo στο στεγνό οδόστρωμα! Το νέο πολυδιάστατο σπορ όχημα της Nissan έρχεται ως συνέχεια της σειράς Skyline, μόνο που τώρα κρατά μόνο τα θρυλικά τρία γράμματα που τη συνόδευαν: GT-R.

Σύμφωνα με την ιαπωνική φίρμα, το GT-R δίνει σάρκα και οστά στην ιδέα του απόλυτου υπεραυτοκινήτου για τον καθένα, για κάθε μέρος και κάθε στιγμή. Το Nissan GT-R λανσάρει μια νέα πλατφόρμα που εξέλιξε η Nissan, την Premium Midship, και παράλληλα υιοθετεί σε παγκόσμια πρώτη τη διάταξη: κινητήρας εμπρός, κιβώτιο πίσω και μετάδοση της κίνησης στους 4 τροχούς. Όπως και να δει κανείς, το GT-R πάντως θα εντυπωσιάσει, μιας και κατασκευάστηκε για να κοντράρει σαν ίσος προς ίσο έννοιες όπως η βαρύτητα, η αδράνεια και η αεροδυναμική.

Το Nissan GT-R είναι ένα μοναδικό αυτοκίνητο και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την εμφάνιση και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και την ειδική διαδικασία κατασκευής του. Ανθρακονημάτινα, αλουμινένια και ατσαλένια στοιχεία συναρμολογούνται με μια νέα υψηλής ακρίβειας διαδικασία, που περιλαμβάνει και μια σειρά δομικών δόνησης.

Ο κινητήρας και η μετάδοση συναρμολογούνται από έναν και μόνο άνθρωπο σε περιβάλλον χειρουργείου, ενώ στο τέλος της κατασκευής κάθε GT-R περνά από ειδικά τεστ για την εξασφάλιση της απόλυτης ποιότητας και αξιοπιστίας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που για να υποστηρίζει το νέο GT-R, η Nissan ίδρυσε ειδικά Nissan High Perfomance Centers, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί και πωλητές θα συντηρούν και θα προωθούν αντίστοιχα το υπεραυτοκίνητο της Nissan. Μάλιστα, οι κάτοχοι του νέου GT-R τα 3 πρώτα χρόνια μετά την αγορά του αυτοκινήτου θα απολαμβάνουν πλήρους κάλυψης, στην οποία περιλαμβάνονται μετρήσεις και ρυθμίσεις του κινητήρα, ευθυγράμμιση των τροχών και έλεγχος της μετάδοσης τα πρώτα 1.000 χλμ. και κάθε 12 μήνες και όλα αυτά δωρεάν.

Μηχανολογικό διαμάντι

Όπως καταλαβαίνετε, το εντελώς νέο Nissan GT-R είναι ένα μηχανολογικό διαμάντι και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Premium Midship, μια νέα και πιο εξελιγμένη μορφή της Front Midship, γνωστή από το 350Ζ. Αυτή η νέα πλατφόρμα καθιστά δυνατή την τοποθέτηση του νέου κιβώτιου με διπλό συμπλέκτη στο πίσω μέρος για ιδανική κατανομή βάρους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται χώρος για τα πόδια του οδηγού για την ιδανική τοποθέτηση των πεντάλ.

Κάτω από το καπό βασιλεύει ο ολοκαίνουργιος κινητήρας V6 3,8 λίτρων με διπλό turbo της ΙΗΙ και κωδικό VR38, με επαναστατικό σύστημα ψύξης των κυλίνδρων και ειδική πολλαπλή εξαγωγής. Η απόδοση φτάνει τους 480 ίππους στις 6.400 σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή τα 60 χλγμ. από τις 3.200-5.200 σ.α.λ. Το εκπληκτικό είναι πως τα 40 χλγμ. είναι διαθέσιμα από τις πολύ χαμηλές στροφές. Όπως προαναφέραμε, η μετάδοση της κίνησης στους 4 τροχούς εξασφαλίζεται από ένα νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με κωδικό GR6 και paddles στο τιμόνι. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι επιδόσεις του GT-R είναι συγκλονιστικές: 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6″, 0-400 μέτρα σε 11,7″ και τελική ταχύτητα πάνω από 310 χλμ./ώρα!

Στον τομέα των αναρτήσεων, τα διπλά ψαλίδια που συνοδεύουν κάθε τροχό (20 ιντσών παρακαλώ) συνδυάζονται με το σύστημα Bilstein Damptronic που εξασφαλίζει ηλεκτρονικό έλεγχο της απόσβεσης των αμορτισέρ, ανάλογα με τις συνθήκες και το στυλ οδήγησης. Σε ό,τι αφορά τα φρένα, το GT-R διαθέτει αεριζόμενους δίσκους της Brembo σε όλους τους τροχούς, με 6πίστονες δαγκάνες εμπρός και 4πίστονες πίσω. Φυσικά τα ελαστικά του GT-R (255/40 εμπρός και 285/35 πίσω) είναι το ίδιο εξελιγμένα με το υπόλοιπο σύνολο και βασισμένα στην τεχνολογία run flat, διατηρούν τη δομή τους για 80 χλμ. και ταχύτητα μέχρι 80 χλμ./ώρα, ακόμα και κλαταρισμένα.

Supercar είναι και φαίνεται!

Η περίπτωση του Nissan GT-R είναι κλασικό παράδειγμα φόρμας που ακολουθεί τη λειτουργικότητα. Από τη συνολική σχεδίαση μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, καθετί έχει δημιουργηθεί για να μεγιστοποιήσει την απόδοση και τις επιδόσεις του GT-R. Η δυναμική σχεδίαση δεν εξασφαλίζει μόνο έναν εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή της τάξης του 0,27, αλλά και υψηλή αεροδυναμική κάθετη δύναμη στο εμπρός και το πίσω μέρος, με προφανή θετικά αποτελέσματα στο κράτημα και τη σταθερότητα του αυτοκινήτου.

Οι διαστάσεις του Nissan GT-R είναι πληθωρικές, με το μήκος να φτάνει τα 4,655 μέτρα, το πλάτος το 1,895 μέτρα και το ύψος το 1,37 μέτρα, όταν το μεταξόνιο αγγίζει τα 2,80 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση του GT-R είναι συγκλονιστική. Από τα πρησμένα φτερά και το φουσκωμένο καπό με τις εισαγωγές αέρα μέχρι και την πίσω φτερούγα και τις τετραπλές εξατμίσεις, όλα φωνάζουν το σκληροπυρηνικό χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης κατασκευής, όλα δηλώνουν την υψηλή τιμή της μετοχής του GT-R στο χρηματιστήριο των υπεραυτοκινήτων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το εσωτερικό του Nissan GT-R, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 επιβάτες. Η ποιότητα και το φινίρισμα αγγίζουν το ιδανικό, ενώ από πλευράς εξοπλισμού, άνεσης και ασφάλειας υπάρχουν τα πάντα και ακόμα περισσότερα. Φυσικά τα bucket καθίσματα βγάζουν μάτι, όπως και η εντυπωσιακή κονσόλα, που είναι στραμμένη προς το μέρος του οδηγού και ενσωματώνει το μαγικό “starter” για την εκκίνηση του κινητήρα. Ο πίνακας οργάνων ξεχωρίζει για το μεγάλο στροφόμετρο στο κέντρο του, ενώ υπάρχει και ένδειξη για την επιλεγμένη σχέση.

Στο ταμπλό υπάρχουν επίσης και ειδικοί διακόπτες set up που επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίσει τις αλλαγές ταχυτήτων, την απόσβεση των αμορτισέρ και το σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς (VDC-R) σε τρία στάδια: Νοrmal, Comfort και R για τις πιο επιθετικές επιλογές. Είναι προφανές πως το νέο Nissan GT-R έχει όλα τα εφόδια για να ταρακουνήσει τα θεμέλια του υπεραυτοκινητικού γίγνεσθαι. Διαθέτει τεχνολογία από τον επόμενο αιώνα, επιδόσεις που δεν τις αγοράζεις ούτε με τριπλά λεφτά (στην Ελλάδα υπολογίζεται να κοστίζει περί τα 120.000 ευρώ), εικόνα και όνομα βαρύ σαν ιστορία. Θα κατασκευάζεται με ρυθμό 200 μονάδων το μήνα και αν λέγαμε πως δεν ανυπομονούμε να το “βάλουμε στο χέρι” θα ήμασταν μεγάλοι ψεύτες!

Nissan Qashqai

Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως “όποιος κάνει τη διαφορά κερδίζει και το παιχνίδι των εντυπώσεων”. Μία θεωρία που το τελευταίο διάστημα οι άνθρωποι της Nissan φαίνεται να την ενστερνίζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία και να την αποτυπώνουν σε κάθε νέο τους μοντέλο. Πάρτε για παράδειγμα το προηγούμενο και το τωρινό Micra, ή συγκρίνετε το άχρωμο προηγούμενο Primera με το σύγχρονο, έστω κι αν εμπορικά δεν αντεπεξήλθε στις προσδοκίες των ιθυνόντων. Η Nissan συνεχίζει ακάθεκτη στη νέα εποχή που χαράζει, με το πρωτοποριακό Qashqai (προφέρεται “κασκάι”), το οποίο σχεδιάστηκε, κατασκευάζεται (στη Βρετανία) και προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκερασμός ιδεών

Είναι SUV; Είναι στέισον βάγκον; Ή μήπως αποτελεί ένα υπερυψωμένο χάτσμπακ; Θα έλεγε κανείς πως το Qashqai είναι ένα πρωτότυπο σχεδιαστικά αυτοκίνητο, που συνδυάζει διάφορα στοιχεία απ’ όλες τις κατηγορίες, συνθέτοντας ένα crossover σύνολο που κερδίζει τις εντυπώσεις. Η αισθητική του παραπέμπει σε εκείνη ενός SUV, οι «αστικές» διαστάσεις του -με μήκος 4,31, πλάτος 1,78 και ύψος 1,81 μέτρα- το καθιστούν λίγο κοντύτερο από το Ford Focus και η πρακτικότητά του είναι ανάλογη ενός MPV.

Εις τα ενδότερα, το ταμπλό του είναι ποιοτικό και σύγχρονο στην όψη, με προσεγμένης ποιότητας υλικά κατασκευής και αρκετούς χώρους για μικροαντικείμενα. Οι χώροι είναι μεγάλοι και άνετοι για τέσσερις επιβάτες, ενώ χωρά και πέμπτος στην πίσω σειρά, αλλά με σημαντικές παραχωρήσεις. Αρκετά μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών, με 410 λίτρα, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο πρακτικός, αν δεν ήταν τόσο ρηχός.

2×4 ή 4×4;

Αν γλυκοκοιτάζετε το Qashqai, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως διατίθεται σε δύο εκδόσεις: τη μικρότερη των 1,6 λίτρων με τους 115 ίππους, όπου η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, και τη μεγαλύτερη των 2,0 λίτρων με τους 140 ίππους, η οποία διαθέτει σύστημα τετρακίνησης. Μπορεί να μη μιλάμε για δύο διαφορετικά Qashqai, αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα.

Τι εννοούμε με αυτό; Πως όταν κάποιος σκέφτεται να αποκτήσει το δικίνητο Qashqai, τότε προφανώς οι ανάγκες του προσεγγίζουν τα δεδομένα ενός χάτσμπακ και την κατηγορία των πολυχρηστικών (MPV). Αν τώρα υποθέσουμε πως ενδιαφέρεται κάποιος για το τετρακίνητο Qashqai, τότε είναι προφανές πως προσανατολίζεται στην κατηγορία των SUV.

Όποια κι αν είναι η επιλογή του καθενός, οι τιμές πώλησης για το Qashqai 2×4 ξεκινούν από τα 18.680 ευρώ και για το Qashqai 4×4 από τα 25.350 ευρώ, στις βασικές εκδόσεις Action που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- έξι αερόσακους, ABS+EBD, air-condition, εμπρός και πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, υπολογιστή ταξιδιού, ράδιο-CD με Bluetooth και χειριστήρια στο τιμόνι. Την γκάμα των κινητήρων συμπληρώνουν οι ντίζελ των 1,5 και 2,0 λίτρων, με 106 και 150 ίππους αντίστοιχα.

Με Qashqai στη Στεμνίτσα

Το είχαμε δει για πρώτη φορά από κοντά στο σαλόνι αυτοκινήτου στο Παρίσι, για να το οδηγήσουμε σχεδόν μισό χρόνο μετά, από την Αθήνα προς την ορεινή Στεμνίτσα, περνώντας από την όμορφη Βυτίνα και τη γραφική Δημητσάνα. Διανύσαμε αρκετά χιλιόμετρα ώστε να διαπιστώσουμε πως το δίλιτρο Qashqai είναι ένα από τα πιο καλοστημένα αυτοκίνητα που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα η Nissan και ένα αξιόλογο όχημα ελευθέρου χρόνου. Είναι ευκολοδήγητο, ήσυχο στο δρόμο, με καλή ποιότητα κύλισης, το τιμόνι του έχει καλή αίσθηση, ο επιλογέας των έξι σχέσεων (πέντε στην έκδοση 1.6) είναι σβέλτος και οι επιδόσεις τουλάχιστον ικανοποιητικές.

Το σύστημα τετρακίνησης προέρχεται από το X-Trail και ένας ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης αναλαμβάνει τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς. Ο οδηγός έχει τρεις επιλογές: τη δικίνητη, την αυτόματη λειτουργία της τετρακίνησης και το “κλείδωμα” του συμπλέκτη. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, θα πρέπει να πούμε πως το Qashqai δεν αντικαθιστά το X-Trail. Το αντίθετο, μάλιστα, οι άνθρωποι της Nissan προετοιμάζονται για την πρεμιέρα της νέας γενιάς στη Γενεύη και για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση που θα γίνει στο “δικό” μας Πάπιγκο.

Nissan Juke

Όταν βρίσκεσαι απέναντι από το Juke περνούν πολλές σκέψεις από το νου σου. Ποιος να το περίμενε μέχρι και πριν από μία δεκαετία πως μια εταιρεία με σχετικά συντηρητικό προφίλ, που βασιζόταν στα Almera και Primera, θα είχε στην γκάμα της ένα ιδιόμορφο μοντέλο, που συνδυάζει στοιχεία από διάφορες κατηγορίες. Η αλήθεια πάντως είναι πως οι Ιάπωνες πέρασαν μια κρίση ταυτότητας, αναζητώντας το στίγμα τους από το απογοητευτικό Tiida έως το πετυχημένο Qashqai. H Nissan τόλμησε να μπει σε νέα χωράφια, πέρασε αλώβητη και το επιχειρεί ξανά με το Juke. Και κάτι μου λέει πως -στα σίγουρα, δεν θα βγει χαμένη.

Static

To Juke ανήκει στα μοντέλα που έχουν την τύχη να περνούν στην παραγωγή με μικρές διαφορές από το πρωτότυπο – στην προκειμένη περίπτωση το Qazana, που είχε παρουσιαστεί στην Ευρώπη πέρυσι, στη Γενεύη. Η εκκεντρική εμπρός όψη με την αδιάκριτη μάσκα, τα διαιρούμενα φωτιστικά σώματα, οι θόλοι που προεξέχουν από το αμάξωμα και το αρμονικό τελείωμα, είναι μερικά από τα hot spots του αμαξώματος.

Με 4,135 μέτρα, το μήκος του είναι όσο περίπου ενός VW Golf, ενώ σε ύψος είναι χαμηλότερο από ένα Skoda Yeti, με την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος να είναι στα 18 εκατοστά. Καλοί οι χώροι για τους εμπρός επιβάτες, οι πίσω θα στριμώξουν λιγάκι τα γόνατά τους, αλλά πάνω από τα κεφάλια τους υπάρχει αρκετός αέρας. Το πορτμπαγκάζ των 251 λίτρων θα απογοητεύσει αρκετούς, αφού είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ενός Opel Corsa και στο ταξίδι μάλλον θα προβληματίσει.

Το ταμπλό διαθέτει μπόλικες δόσεις φαντασίας, αν και λιγότερες σε σχέση με το έξω. Στο μεγαλύτερο μέρος του επικρατούν σκληρά στην αφή πλαστικά, τα οποία όμως είναι καλοφινιρισμένα και με προσεγμένο δέσιμο. Ο πίνακας οργάνων διαιρείται αλά ιταλικά σε δύο όργανα, ενώ την παράσταση κλέβει το σύστημα NDCS (Nissan Dynamic Control System), που με το πάτημα ενός διακόπτη μεταπηδά από τη ρύθμιση του κλιματισμού στην επιλογή τριών προγραμμάτων διαχείρισης του κινητήρα (Normal, Sport, Eco). Μάλιστα, η μετάβαση στο πρόγραμμα Sport είναι ιδιαίτερη αισθητή, αφού ο κινητήρας αποκτά περισσότερο νεύρο αλλά και πιο ζωντανό ήχο ενώ το τιμόνι αποκτά πιο βαριά αίσθηση.

On the road

Κατ’ αρχάς να πούμε πως το Juke διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις κινητήρα, την ατμοσφαιρική με τους 117 ίππους και την καυτή τούρμπο άμεσου ψεκασμού με τους 190 ίππους. Η μικρή έκδοση προσφέρεται αποκλειστικά με κίνηση στους εμπρός τροχούς και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων ή τύπου CVT. Από την άλλη, η ισχυρότερη δικίνητη έκδοση εφοδιάζεται με εξάρι κιβώτιο και η τετρακίνητη μόνο με το CVT.

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα στον ανοιχτό δρόμο του Λαυρίου και την κλειστή διαδρομή του Σουνίου ήταν αρκετά για να διαμορφώσω μια πρώτη εντύπωση από το Juke με τους 117 ίππους (σχόλια από το turbo στο επόμενο τεύχος). Οφείλω να ομολογήσω πως διατηρούσα ορισμένες επιφυλάξεις για τις επιδόσεις του ατμοσφαιρικού κινητήρα, οι οποίες εξανεμίστηκαν. Προς μεγάλη μου έκπληξη το μοτέρ είναι ψυχωμένο, ελαστικό και ροπάτο, με την κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου να του ταιριάζει γάντι. Το αντίστροφο όμως ισχύει στην ευθεία, αφού η κλιμάκωση και η απουσία 6ης σχέσης κρατά τις στροφές ψηλά (π.χ. 4.000 σ.α.λ. με 120 χλμ./ώρα), όπως και τον παραγόμενο θόρυβο.

Ο τρόπος που κινείται και ελίσσεται το Juke θα καλύψει κάθε προσδοκία, αφού είναι περισσότερο σπορ από όσο θα περίμενες. Η καλορυθμισμένη ανάρτηση, το καλό σε αίσθηση τιμόνι (παρότι θα το ήθελα λίγο πιο άμεσο) και ο θετικός επιλογέας συνεργάζονται εξαιρετικά με το κόμπακτ πλαίσιο και το Juke καταφέρνει να σε ενθουσιάσει στο δρόμο, αφήνοντας να σου ξεφύγει ένα μικρό χαμόγελο ικανοποίησης. Το σίγουρο είναι πως το Juke θα πρωταγωνιστήσει στο είδος των fashion cars, κόβωντας τα χαμόγελα από αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού.

Nissan Pixo

Στη Nissan τούς βγήκε σε καλό η τόλμη όταν πριν από μερικό καιρό δημιούργησαν ένα SUV πόλης, όπως το Qashqai, που είχε μεγάλη ανταπόκριση και εκτόξευσε τις πωλήσεις σε επιθυμητά επίπεδα. Κάτι παρόμοιο θέλησαν να κάνουν και τώρα με το μικρό Pixo, μόνο που χάρη στη συνεργασία με τη Suzuki δε χρειάστηκε να κοπιάσουν και τόσο πολύ. Για την ακρίβεια ελάχιστα, αφού τα μηχανικά μέρη και όλο το εσωτερικό (φυσικά και το πάτωμα) προέρχονται από το Alto, ενώ η εξωτερική εμφάνιση του λιλιπούτειου Pixo παραπέμπει στα πιο πρόσφατα Nissan.

Δεν θα Pixo

Στα 3,56 μέτρα μήκους του ιαπωνικού μίνι διακρίνονται καμπυλωτές γραμμές που προκαλούν μια αίσθηση συμπάθειας και το διαχωρίζουν από το αδελφό Alto στο εμπρός μέρος. Πίσω τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού το σουλούπι διατηρείται διακριτικό και με minimal λογική, με τα φωτιστικά σώματα όμως και πάλι να «φωνάζουν» Nissan από μακριά. Η απλότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και στο εσωτερικό του Pixo, με τα υλικά να είναι σκληρά στην αφή τους και τον πίνακα οργάνων να μην περιλαμβάνει στροφόμετρο και, το λιγότερο απαραίτητο, δείκτη για τη θερμοκρασία.

Από πρακτικότητα, πάντως, δεν τα πηγαίνει και άσχημα, αφού μια μεγάλη θήκη για έγγραφα και άλλα αντικείμενα βρίσκεται μπροστά από τη θέση του συνοδηγού και 3-4 ακόμη ποτηροθήκες θα καλύψουν τις ανάγκες δύο ατόμων για το κινητό, τα κλειδιά και το πορτοφόλι τους. Τα 129 λίτρα του χώρου αποσκευών δεν υπόσχονται και την καλύτερη ευρυχωρία, ποιος θα παραπονεθεί όμως από τη στιγμή που ακόμη δύο άτομα μπορούν να βολευτούν στα πίσω καθίσματα με αξιοπρέπεια, και αν χρειαστεί, παίρνουν και καμιά βαλιτσούλα στα πόδια τους (στο… Pixo τους).

Tρικύλινδρο 1.000άρι

Από πλευράς επιδόσεων τώρα, θα έπρεπε να είναι παράλογος κανείς για να έχει μεγάλες απαιτήσεις από το τρικύλινδρο 1.000άρι της Nissan. Αποδίδει 68 ίππους και 9,2 χλγμ. ροπής, αριθμοί που στα χαρτιά τους υποτιμάς, στην πράξη όμως κάνουν καλά τη δουλειά τους, αφού τα 855 κιλά που ζυγίζει το Pixo δεν είναι μεγάλος σκόπελος. Η ευελιξία όμως και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (6,4 λίτρα) έχουν ένα μικρό τίμημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την χαρακτηριστική τρικύλινδρη χροιά. Όπως είναι φυσικό, είναι πιο φασαριόζικα (όπως τα Toyota Aygo, Citroën C1, Peugeot 107) στον ανοιχτό δρόμο. Ωστόσο, ακόμη και στο ρελαντί νιώθεις συνεχώς το χαρακτηριστικό τρέμουλο, που περνά στον επιλογέα και στα πεντάλ.

Προτού δυσανασχετήσετε, να υπενθυμίσουμε πως το Pixo ξεκινά από 8.690 ευρώ, τιμή πώλησης που συγχωρεί σίγουρα μερικές ατασθαλίες. Έτσι κι αλλιώς, όμως, τα έχουν αυτά τα μικρά αυτοκίνητα πόλης. Δεν μπορείς να τα έχεις και όλα, αφού ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, όπως π.χ. το Hyundai i10. Από τις νέες προτάσεις, πάντως, το Pixo έχει καλές προοπτικές και φυσικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις αστικές υποψήφιες επιλογές του καθενός.

Nissan Tiida

Μπορεί να περνά απαρατήρητο αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο μεγάλο είναι το ονοματολόγιο των αυτοκινήτων; Πόσα μοντέλα κυκλοφορούν στους δρόμους με διαφορετικά ονόματα/λογότυπα στο πίσω μέρος; Και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξέρουμε καν τη σημασία τους· το αστείο δε είναι ότι κάποιες ονομασίες απλά είναι εύηχες χωρίς να σημαίνουν τίποτα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Τiida τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Τiida» σε κάποια ιαπωνική τοπική διάλεκτο σημαίνει «συνεχώς μεταβαλλόμενη παλίρροια». Αυτή την εξήγηση βρήκαμε όταν ανατρέξαμε στο διαδίκτυο για να βρούμε τη σημασία της ονομασίας του νεόφερτου μοντέλου της Nissan που μας κίνησε την περιέργεια. Για το τι εστί το αυτοκίνητο Tiida έπρεπε να επισκεφτούμε την επίσημη αντιπροσωπεία στη Λεωφόρο Αθηνών και να διανύσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ταξιδεύοντας μέχρι το γραφικό Ναύπλιο.

Αμερικάνικη ταυτότητα

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, βλέποντας για πρώτη φορά το Tiida απο κοντά σου δίνει την εντύπωση πως δεν συμβαδίζει και τόσο με τη σύγχρονη σχεδιαστική άποψη της Nissan, θυμηθείτε τα Micra, Note και Qashqai. Το αμάξωμα του είναι υπερβολικά ψηλό και “γωνιώδες” και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει σχεδιαστεί με προτεραιότητα την αμερικανική αγορά όπου τα γούστα είναι διαφορετικά. Μπορεί το αποτέλεσμα να φαίνεται αναχρονιστικό, ίσως και συντηρητικό, αλλά δεν είναι εύκολο να σχεδιαστεί ένα αυτοκίνητο με χώρους Primera σε διαστάσεις Almera.

Εξ΄άλλου η πεντάθυρη έκδοση έχει αρχίσει ήδη να διατίθεται και μπορεί να μεταπείσει με ευκολία αυτόυς που “ξυνίζουν” με το την εμφάνιση του τετράθυρου. Πάντως, το μήκος της σεντάν έκδοσης φθάνει τα 4,474 μέτρα και της πεντάθυρης έκδοσης 4,295 μέτρα ενώ το μεταξόνιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία του 2,6 μέτρα. Είναι λίγο μεγαλύτερο από το Hyundai Accent και το Citroen C4 και μόλις 2 εκατοστά μικρότερο από ένα τετράθυρο Focus.

Ησυχία, τάξη και ασφάλεια

Επόμενο στάδιο στην ανακάλυψη του Τiida είναι να καθίσουμε στη θέση του οδηγού από όπου η εικόνα που αποκομίζεις είναι πιο εντυπωσιακή από αυτή του αμαξώματος. Ο τρισδιάστατος πίνακας οργάνων, με τρία ξεχωριστά κυκλικά ευανάγνωστα όργανα, δεν περνάει απαρατήρητος ενώ στη κεντρική κονσόλα υπάρχουν δυο πρακτικές θήκες. Παρά τη λιτή σχεδίαση ο διάκοσμος είναι ευχάριστος με σωστή εργονομία και θα λέγαμε πως τα πάντα βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις. Το Τiida διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά στην κατηγορία του και προσφέρει ξεκούραστη και άνετη οδηγική εμπειρία χάρη στην προσεκτική σχεδίαση της καμπίνας.

Είναι ξεκάθαρο πως το Tiida είναι ένα αυτοκίνητο με καθαρά οικογενειακό προσανατολισμό. Χαρακτηρίζεται από την ασφαλή και ουδέτερη οδική του συμπεριφορά αλλά δεν ενθουσιάζει σε δρόμους με στροφές σαν τον Αχλαδόκαμπο. Έτσι, συνηθίζεις να οδηγείς το Tiida με χαλαρούς ρυθμούς με το τιμόνι να σου αφήνει μία τεχνητή και λαστιχένια αίσθηση. Σε ταχύτητες κοντά στην τελική οι μόνοι αεροδυναμικοί θόρυβοι που ακούγονται, προέρχονται από τους υπερμεγέθεις εξωτερικούς καθρέπτες, γενικότερα όμως η ηχομόνωση είναι πολύ καλή, στα πλαίσια και αυτό της περίσσειας άνεσης.

Στο Ναύπλιο -ευτυχώς- δεν ταξιδέψαμε μόνοι μας το αδύναμο φύλλο που μας συνόδεψε και καθόταν πίσω μπορεί να μην είχε τα πόδια Sclenaricova -δυστυχώς- αλλά οι χώροι για τα γόνατα έκαναν την παρέα μας να αισθάνεται σαν το σπίτι της. Το μέγεθος του πορτμπαγκάζ στην έκδοση σεντάν που οδηγήσαμε είναι 467 λίτρα ενώ το hatchback από 289 λίτρα φθάνει τα 463 χάρη στο συρρόμενο κάθισμα.

Οι 110 ίπποι που αποδίδει ο 1.600άρης κινητήρας κρίθηκαν επαρκείς για τα κιλά του αμαξώματος και τα 4 άτομα, υπάρχει όμως διαθέσιμος ένας ακόμη βενζινοκινητήρας 1.800 κ.εκ που αποδίδει 126 ίππους και ένας Diesel 1.500 κ.εκ με απόδοση 105 ίππους. Ο τρόπος που αντιμετώπισε το Tiida την κακής ποιότητας ελληνική άσφαλτο εμπνέει εμπιστοσύνη και προδιαθέτει για μακρά συμβίωση χωρίς προβλήματα, η ανάρτηση ακολουθεί την πεπατημένη στην κατηγορία με γόνατα Mc Pherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, διάταξη που σαφώς ωφελεί τους χώρους, τους οποίους, τολμούμε να χαρακτηρίσουμε επιπέδου Passat.

Για να ξέρετε…

Σύμφωνα με τον Brian Carlin, αντιπρόεδρο του τμήματος Marketing και πωλήσεων στην Ευρώπη της εταιρίας, η Nissan θέλει να διατηρήσει με το Tiida τους παραδοσιακούς αγοραστές της μάρκας. Δήλωση που ανεβάζει ψηλά τον πήχη αφού στην κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων η ιαπωνική εταιρία έχει διαγράψει πολύ καλή πορεία τα τελευταία χρόνια τόσο με το Almera όσο και με το παλαιότερο Sunny.

Το νέο για τη γηραιά ήπειρο- μοντέλο, θα διατίθεται σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα υπάρχει δυνατότητα απόκτησης στις βαλτικές χώρες, στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουκρανία και φυσικά στη χώρα μας.

Σομπρέρο στην τιμή

Συνοψίζοντας, το Tiida σε βάζει από μόνο του σε συντηρητικούς ρυθμούς οδήγησης, θα κερδίσει τον αγοραστή του κλασσικού σχεδιασμού που αναζητά την άνεση και τους άπλετους χώρους. Για το κοινό αυτό έχει μόνο πλεονεκτήματα. Η τιμή πώλησης όμως -από 16.690€, έως 19.330€ το αυτόματο 1.600άρι- δε μπορεί να χαρακτηρισθεί ανταγωνιστική, αυτό οφείλεται και στο ότι τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται αποκλειστικά στο Μεξικό και όχι σε κάποιο ευρωπαϊκή πόλη. Παρά την τιμή όμως η παλίρροια “TIIDA” έχει όλα τα φόντα να κατακλύσει τους ελληνικούς δρόμους με την επέλαση της, εξάλλου σε αντίθεση με τη σημασία του ονόματος του, έρχεται να κάνει τη ζωή του οδηγού απλά ευκολότερη.

Nissan Note

Καθήκον για κάθε εταιρεία είναι να διαθέτει στην γκάμα της ένα μοντέλο για όλες τις δουλειές. Ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες της μικρής οικογένειας, αλλά και τα σύγχρονα γούστα ενός νεαρού οδηγού. Παρόλα αυτά, η κατηγορία αυτή δεν είναι και από τις πιο δημοφιλείς, με αποτέλεσμα οι λιγοστές εξαιρέσεις, όπως το Note ή το Honda Jazz, να ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα.

Μετά λοιπόν από μία καλή πορεία, έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η επιδερμική ανανέωση για το Note. Το γωνιώδες προφίλ του δεν άλλαξε σημαντικά, όπως και οι compact διαστάσεις του (μήκος 4,083 μέτρα), αλλά ανανεώθηκε με νέα σύγχρονα φωτιστικά σώματα και μεγαλύτερη -χαρακτηριστική πλέον- χρωμιομένη μάσκα. Η αλήθεια είναι ότι το Note δεν φωνάζει από μακριά το πόσο καινούργιο είναι, αυτό όμως είναι κάτι που επιδίωξαν και οι άνθρωποι της Nissan, αφού δεν είναι και εύκολο πράγμα να «αρέσεις» σε μια τέτοια κατηγορία, και οι Ιάπωνες αρκετά έχουν ακούσει για τα ρίσκα που πήραν τελευταία με το μεγαλύτερο και αδιάφορο Tiida.

Σε ρυθμούς πρακτικότητας

Ακόμη πάντως και αν η εμφάνιση του δεν είναι ικανή να ενθουσιάσει τον υποψήφιο αγοραστή, σίγουρα τα υπόλοιπα στοιχεία του, περνώντας στην ουσία του Note, δεν θα τον αφήσουν αδιάφορο. Καμιά δεκαριά χώροι για μικροαντικείμενα και ποτηροθήκες στη διάθεση των επιβατών για όλα τα συνηθισμένα αντικείμενα. Κατά μήκος την κονσόλας, οι σχεδιαστές έχουν εκμεταλλευτεί και το παραμικρό εκατοστό για να το κάνουν θήκη, ενώ το ντουλαπάκι του συνοδηγού ανοίγει με κομψό τρόπο και αποκαλύπτει ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Το Multimedia της έκδοσης δοκιμής μας είναι από τα πιο εύχρηστα συστήματα πλοήγησης και ταιριάζει με το υπόλοιπο κλίμα εργονομίας του εσωτερικού. Για όσους διακατέχονται από μια «μυστικοπάθεια», το κάθισμα του συνοδηγού μπορεί να σηκωθεί και να στεγάσει από κάτω οτιδήποτε πρέπει να μείνει κρυφό από αδιάκριτα βλέμματα. Επίσης, τα πίσω καθίσματα με μια απλή κίνηση πέφτουν, αναδιπλώνονται και μπορούν να εκτινάξουν το χώρο αποσκευών από 280 ακόμη και στα 1.332 λίτρα αν χρειαστεί.

Ζωντάνια και στο δρόμο

Η ίδια φιλοσοφία της άνεσης περνά και στην οδήγηση, με τη ρύθμιση της ανάρτησης να είναι ιδανική για ταξίδι και για τους «δύσκολους» δρόμους της πόλης, όχι όμως και για πιο γρήγορες διαδρομές με στροφές, όπου οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές και αναπόφευκτες. Η δύναμη του 1.600άρη κινητήρα των 110 ζωηρών ίππων σε ωθεί να τρέξεις λίγο παραπάνω, αφού είναι ο ίδιος που κινεί και το πολύ βαρύτερο Qashqai στη δικίνητη έκδοση του.

Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας και οι επιλογές που προσφέρει το Note το κατατάσσουν σε μία ιδιαίτερη και έξυπνη κατηγορία, στην οποία ελάχιστα μοντέλα μπορούν να συμπεριληφθούν: το Jazz, όπως είπαμε παραπάνω, άντε και το νέο Picasso. Η πρόταση της Nissan από άποψη κόστους βρίσκεται κάπου στη μέση, με τις 14.950 € που ζητάει να μην είναι ούτε πολλά αλλά ούτε και λίγα σε σχέση με το τι μπορεί να προσφέρει το ιαπωνικό μικρό.

Nissan Micra

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που… έρχεται στον κόσμο ένα νέο Micra, δείχνει πως έχει φτιαχτεί για «ελαφριά» πορτοφόλια. Στην περίπτωση της πρόσφατης γενιάς, αρχικά αυτό επιτυγχάνεται με τις γραμμές παραγωγής να αλλάζουν τόπο -τα νέα Micra δεν κατασκευάζονται πλέον στα εργοστάσια της Αγγλίας και της Ιαπωνίας- και να λειτουργούν σε Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη και Μεξικό, έτσι ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν το κόστος παραγωγής, στη συνέχεια με τον νέο οικονομικό τρικύλινδρο 1.200άρη βενζινοκινητήρα με τον οποίο εφοδιάζεται και, τέλος, με τη μείωση του βάρους του αμαξώματος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Πάμε παρακάτω…

Micra και ουσιαστικά

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σίγουρα, η πρώτη προτεραιότητα των Ιαπώνων ήταν να φτιάξουν ένα προσιτό κόμπακτ σουπερμίνι, όπως ήταν πάντα το Micra, εδώ και τέσσερις γενιές, που να αποτελεί πόλο έλξης, και σχεδιαστικά, για νέους αγοραστές αλλά και για μεγαλύτερους, καλύπτοντας τις απαιτήσεις ενός αυτοκινήτου πόλης. Έτσι, διατήρησαν κατά βάση το καμπυλωτό σχήμα του προηγούμενου μοντέλου, με αρκετές ωστόσο αλλαγές, όπως τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, που έγιναν πιο διακριτικά και μοντέρνα, αλλά και τη μάσκα, που έχει στυλιζαριστεί τόσο ώστε να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά.

Το μήκος του έχει αυξηθεί κατά 6,1 εκατοστά, φτάνοντας τα 3,78 μέτρα συνολικά, κάτι που σημαίνει πως είναι 7 εκατοστά κοντύτερο από ένα Suzuki Swift. Παρά τις περιορισμένες διαστάσεις του όμως, οι χώροι θυμίζουν μοντέλα με την άνεση ενός Ford Fiesta (17 εκατοστά μακρύτερο το Ford) ή ενός Opel Corsa, όπως μαρτυρούν και τα 265 λίτρα του χώρου αποσκευών, 28 λίτρα επιπλέον του προηγούμενου Micra.

Το σύγχρονο περίβλημα που συναντά κανείς στο εξωτερικό και τη θετική εντύπωση που αποκομίζει από τους καλούς χώρους μετριάζει η φτωχή εικόνα του ταμπλό και των σκληρών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί γενικότερα. Μπορεί το σύστημα multimedia να σπάει κάπως τη μονοτονία, αποτελεί όμως την εξαίρεση και δεν φτάνει για να δώσει ζωντάνια στη low badget εικόνα που αντικρύζουν οι επιβάτες. Χαρακτηριστικό είναι πως η κεντρική κονσόλα και τα πλήκτρα του κλιματισμού θυμίζουν το μικρότερο Pixo και αιτιολογούν κατά κάποιον τρόπο τη χαμηλή τιμή πώλησης του ιαπωνικού μικρού (από 10.490 €).

Πρωτίστως μικρό σε διαστάσεις

Για την ώρα, το νέο Micra διατίθεται στη χώρα μας με δύο «περιορισμούς»: το πεντάθυρο αμάξωμα και τον τρικύλινρο κινητήρα, χωρητικότητας 1.200 κ.εκ. με απόδοση 80 ίππους. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας συνεργάζεται με 5άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και από το ξεκίνημα κιόλας δείχνει… ορεξάτος, με γρήγορη απόκριση και σβελτάδα στο ξεκίνημα. Μεγάλη υπόθεση είναι το χαμηλό βάρος, καθώς το αμάξωμα του ιαπωνικού μοντέλου δεν ξεπερνά τα 910 κιλά (985 μαζί με τον οδηγό), γεγονός που κάνει τα 11,2 χλγμ. ροπής να μοιάζουν περισσότερα, ειδικά όταν οι μετακινήσεις περιορίζονται στα όρια της πόλης.

Το μεγαλύτερο προσόν του κινητήρα είναι η κατανάλωση καυσίμου, καθώς δεν ξεπερνά τα 6 λίτρα/100 χλμ. Αν και τρικύλινδρος, ο ήχος και οι δονήσεις του κινητήρα δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ηρεμία των επιβατών. Ο οδηγός όμως έχει άλλα θέματα να αντιμετωπίσει, όπως η υψηλή θέση οδήγησης και η μέτρια αίσθηση του τιμονιού και του επιλογέα ταχυτήτων, στοιχεία που κάνουν το Micra να μοιάζει σαν ένα μοντέλο που συνδυάζει τα οδικά χαρακτηριστικά ενός mini και τους χώρους και την εμφάνιση ενός σουπερμίνι.

Από πλευράς τιμής αγοράς, πάντως, δεν θα μπορούσε να προσφέρεται με μικρότερο αντίτιμο, καθώς η βασική έκδοση ξεκινά από 10.490 € και μία πλήρης, σαν κι αυτή της δοκιμής μας, ζητά 11.260 € και περιλαμβάνει 6 αερόσακους, ESP, ηχοσύστημα, κλιματισμό, bluetooth και άλλα.

Nissan Navara

Ποιος θα το περίμενε! Τα διπλοκάμπινα pick-up 4X4 έχουν γίνει σύγχρονη μόδα στην Αμερική, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες λανσάρονται ως εναλλακτικά SUV οχήματα, αφού μπορούν να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες όσων έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα extreme sport. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα διπλοκάμπινα δεν μπορούν (ουσιαστικά) να αγοραστούν ως επιβατικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν προνόμιο μόνο των επαγγελματιών. Όπως και να έχει πάντως, το νέο Navara είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα σύγχρονα pick up δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε σχέση με τα λαοφιλή και trendy SUV.

To δημοφιλέστερο pick up…

…της ελληνικής αγοράς δεν θυμίζει σε τίποτα τα άκομψα χωματουργικά εργαλεία με την καρότσα στην πλάτη και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το Pathfinder, το νέο μεγάλο SUV της Nissan, βασίζεται σε αυτό. Βέβαια, το Pathfinder διαθέτει ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, μιας και οι στόχοι του είναι διαφορετικοί από το επαγγελματικό Navara. Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι ότι το διπλοκάμπινο της ιαπωνικής εταιρείας διαθέτει σύγχρονη και δυναμική εμφάνιση και σε προδιαθέτει θετικά με την πρώτη ματιά. Η μετάβαση σε μια μοντέρνα εικαστική προσέγγιση του θέματος pick up έχει συντελεστεί χωρίς ακρότητες και χωρίς να ξενίζει. Είναι επιβλητικό και πραγματικά έχει τον τρόπο να ξεχωρίζει στο δρόμο με τη σχεδίαση και το μέγεθός του.

Το καλό είναι ότι η σύγχρονη εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου συνδυάζεται με μια αντίστοιχη εικόνα στο εσωτερικό του νέου Nissan Navara. Ειδικά, δε, η πλούσια έκδοση με τις δερμάτινες επενδύσεις, το cruise control στο τιμόνι και τη μεγάλη οθόνη στην κεντρική κονσόλα, σπάει οριστικά τους δεσμούς με το παρελθόν και ανεβάζει ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό. Τα σκληρά, αλλά ιδιαίτερα ποιοτικά, πλαστικά διαθέτουν προσεγμένο φινίρισμα και άψογη συναρμολόγηση, ενώ το επίπεδο άνεσης και ο διάκοσμος υπερκαλύπτουν τις προσδοκίες από ένα ελαφρύ φορτηγό. Οι χώροι είναι παραπάνω από επαρκείς και οι μικρές δυσκολίες κατά την είσοδο-έξοδο, εξαιτίας της στενής πόρτας, δεν καταφέρνουν να αμαυρώσουν τη συνολική εικόνα.

Αστέρι κινητήρας

Ο νέος 2,5λιτρος turbodiesel, που κινεί το νέο pick up της Nissan, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Οι 174 ίπποι που αποδίδει στις 4.000 σ.α.λ. δίνουν σαφώς το «αθλητικό» στίγμα της κατασκευής, ενώ υπάρχει και έκδοση με βελτιώσεις της αντιπροσωπείας, που αποδίδει 200 ίππους. Αυτά βέβαια ωχριούν μπροστά στα 41,1 χλγμ. ροπής στις 2.000 σ.α.λ. και στο απίστευτο τράβηγμα από τις στροφές του ρελαντί. Πατώντας το δεξί πεντάλ, το Navara σχεδόν σε παρακαλεί να το φορτώσεις, σε παροτρύνει να το δοκιμάσεις στα δύσκολα και να ανακαλύψεις τις αυξημένες δυνατότητες φόρτωσης.

Σε προκαλεί να περιστρέψεις το διακόπτη που εμπλέκει το μπροστινό διαφορικό και τις κοντές σχέσεις και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης, ο οποίος έχει κερδίσει στη διπλοκάμπινη έκδοση 120 χλστ. στο μήκος και 170 χλστ. στο πλάτος, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Κι αν νιώσεις ότι κάτι σου λείπει, δεν έχεις παρά να πατήσεις το κουμπί που μπλοκάρει το πίσω διαφορικό μετατρέποντας την περιπέτεια σε βόλτα στην ύπαιθρο.

Επαγγελματίας και διασκεδαστής

Η αναβαθμισμένη λειτουργία της ανάρτησης γίνεται αντιληπτή από τα πρώτα χιλιόμετρα πίσω από το τριάκτινο τιμόνι του Navara. Το πλαίσιο τύπου σκάλας εξακολουθεί να υπάρχει κάτω από τις καλοσμιλεμένες λαμαρίνες ως εγγύηση του σκληροτράχηλου χαρακτήρα του, ωστόσο οι νευρικές αντιδράσεις και οι ενοχλητικές αναπηδήσεις που χαρακτήριζαν σε κάποιο βαθμό την προηγούμενη γενιά μπήκαν στο αρχείο.

Η αύξηση του μεταξονίου κατά 250 χλστ., σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις της ανάρτησης, δεν λειτούργησε μόνο προς όφελος των διαθέσιμων χώρων, αλλά και υπέρ της άνεσης. Επιπλέον, η υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, που αντικατέστησε τα επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια, και τα διπλά ψαλίδια εμπρός χαρίζουν την αίσθηση επιβατικού μοντέλου, αφήνοντας στον άκαμπτο πίσω άξονα τον άχαρο ρόλο του καθορισμού των ορίων στην άσφαλτο και στο χώμα. Ορίων που βρίσκονται σε κάθε περίπτωση ψηλότερα σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, με τίμημα τη λιγότερο παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.

Η ουσία στην υπόθεση, όμως, είναι ότι το νέο μοντέλο εμφανίζεται πολύ πιο πολιτισμένο, χωρίς να απεμπολεί το σκληροτράχηλο εκτός δρόμου χαρακτήρα του και τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει στον επαγγελματία. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει έναν ιδανικό σύντροφο για όσους λατρεύουν το off-road. H μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι ικανές γωνίες αναρρίχησης που διαθέτει και η αποτελεσματική τετρακίνηση είναι τα όπλα του νέου Νavara απέναντι στη φύση και τα στοιχεία της, που πολύ δύσκολα θα τρομάξουν τη νέα ιαπωνική πρόταση στην κατηγορία.

Αντίθετα…

…τρομαγμένος θα πρέπει να νιώθει ο ανταγωνισμός του Navara, που σκοπεύει να κρατήσει τα πρωτεία των πωλήσεων, αφού μάλιστα οι τιμές του δεν ξεφεύγουν από λογικά πλαίσια. Έτσι, το νέο Navara ξεκινά από τα 22.190 ευρώ (ισχύει και έκπτωση 400 ευρώ για τις φτηνές εκδόσεις) και φτάνει μέχρι τα 38.630 ευρώ για την κορυφαία έκδοση του νέου διπλοκάμπινου της Nissan, που κυριολεκτικά έχει αλλάξει τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Nissan X-Trail

Πόσο δύσκολο είναι για μία εταιρεία να βελτιώσει ένα απoλύτως επιτυχημένο μοντέλο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν οι ιθύνοντες της Nissan, που παρουσίασαν στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το νέο Nissan X-Trail.

Δηλώνουν δε, ότι κύριος γνώμονάς τους στη δημιουργία του εξελιγμένου X-Trail στάθηκαν οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι ιδιοκτήτες του προηγούμενου μοντέλου. Κάτι που κρίθηκε απαραίτητο, καθώς ο προκάτοχος του νέου αυτοκινήτου αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο -κατά γενική ομολογία- αυτοκίνητο και δη με επιτυχημένη εμπορική πορεία.

Για του λόγου το αληθές, η Nissan, όταν λανσάρισε το Χ-Trail, ανέμενε ετήσιες πωλήσεις της τάξεως των 23.000 μονάδων ανά έτος. Το αποτέλεσμα ήταν το X-Trail να πουλά περί τις 54.000 αυτοκίνητα, κατά μέσο όρο, ανά έτος παραγωγής.

Οι εξωτερικές αλλαγές στο νέο μοντέλο δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά, παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο διαθέτει νέο πλαίσιο και βασίζεται σε νέο πάτωμα, το ίδιο με του Νissan Qashqai, ενώ και το μήκος του μεγάλωσε κατά 17 εκατοστά. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές είναι περισσότερες, καθώς ο πίνακας οργάνων μετατοπίστηκε από την κεντρική κονσόλα, όπου ήταν τοποθετημένος στο προηγούμενο μοντέλο, πίσω από το τιμόνι. Λόγω των μεγαλύτερων εξωτερικών διαστάσεων, η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών ξεπερνά, πλέον, τα 600 λίτρα.

Κατά μάνα, κατά κύρη

Οι άνθρωποι της Nissan δεν ήθελαν να περιορίσουν τις εκτός δρόμου ικανότητες του X-Τrail, προς όφελος της εντός δρόμου συμπεριφοράς, όπως κάνουν άλλοι κατασκευαστές SUV. Έτσι, εξόπλισαν το νέο μοντέλο με ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης, το οποίο ονομάζουν «All Mode». Επίσης, στον εξοπλισμό υπάρχει και υποβοήθηση στο ξεκίνημα σε ανηφόρες, καθώς και σύστημα ελέγχου της καθόδου.

Το σύστημα τετρακίνησης προσφέρει τρεις επιλογές: με κίνηση στους εμπρός δύο τροχούς, με αυτόματη κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες και με “κλείδωμα’ του ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη. Oι γωνίες προσέγγισης και διαφυγής, αντίστοιχα, είναι στις 28 και 23 μοίρες, παρέχοντας στο αυτοκίνητο μεγάλες off road δυνατότητες.

Οι κινητήρες με τους οποίους η Nissan εξοπλίζει το X-Trail είναι τέσσερις, εκ των οποίων οι τρεις νέοι. Ο 4κύλινδρος 16βάλβιδος κινητήρας των 2,5 λίτρων του προηγούμενου μοντέλου υπάρχει και σε αυτό, αλλά αναβαθμισμένος. Αποδίδει πλέον 169 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 23,8 χλγμ. ροπής στις 4.400 σ.α.λ. Ο μικρότερος βενζινοκινητήρας είναι χωρητικότητας 2 λίτρων, με απόδοση 140 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. Επίσης διατίθενται και δύο υπερτροφοδοτούμενοι πετρελαιοκινητήρες, χωρητικότητας 2,0 λίτρων, με απόδοση 150 και 173 ίππων.

Λόγω της πολύ μεγάλης εμπορικής επιτυχίας του προκατόχου του στην Ευρώπη, το νέο X-Trail θα ξεκινήσει να πωλείται πρώτα στην Ευρώπη και μετά στην Ιαπωνία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Η επίσημη πανευρωπαϊκή παρουσίασή του θα γίνει το καλοκαίρι, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166