ΑρχικήΔιαδίκτυοNokia και NASA φέρνουν μαζί τη δυνατότητα σύνδεσης 4G LTE στο φεγγάρι

Nokia και NASA φέρνουν μαζί τη δυνατότητα σύνδεσης 4G LTE στο φεγγάρι

Η Nokia και η NASA έχουν συνάψει συνεργασία για την κατασκευή του πρώτου δικτύου 4G LTE στο έδαφος της Σελήνης. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες, τα οχήματα που θα κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης και τους ταξιδιώτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Άρτεμις (Artemis program) για να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους.

Η συνδεσιμότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα, και είναι ακόμη περισσότερο όταν λείπει η υποδομή, όχι μόνο στη Γη, αλλά και στο διάστημα! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία μεταξύ της Nokia και της NASA αποτελεί σπουδαίο εγχείρημα που θα φέρει τη σύνδεση 4G LTE στη Σελήνη, το οποίο εκτιμάται πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ειδικά ενόψει των αποστολών Artemis.

Οι λύσεις της Nokia Bell Labs θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία μιας διαμόρφωσης 4G LTE από άκρο σε άκρο που θα υπόσχεται να καταλαμβάνει λίγο χώρο, να είναι χαμηλής ισχύος και να αντέχει στις ακραίες συνθήκες του χώρου και του σεληνιακού περιβάλλοντος. Όλα αυτά έως το 2022, λαμβάνοντας υπόψη ότι εάν τηρηθεί το πρόγραμμα, θα δούμε ανθρώπους να περπατούν στο δορυφόρο της Γης το 2024.

Για να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνιών στη Σελήνη, η Nokia συνεργάζεται με την Intuitive Machines για να ενσωματώσει τα συστήματα της στο lander που θα προσγειωθεί στη Σελήνη μέχρι το τέλος του 2021. Το σύστημα θα λειτουργήσει αυτόνομα για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου 4G LTE στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Ο Marcus Weldon (CTO της Nokia και Πρόεδρος της Nokia Bell Labs) δήλωσε: «Αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία επιτυχίας μας στις διαστημικές τεχνολογίες, από την δορυφορική επικοινωνία έως την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας που παράγεται από το Big Bang, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να κατασκευάσουμε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο φεγγάρι. Αξιόπιστα, ανθεκτικά και υψηλής χωρητικότητας δίκτυα επικοινωνίας θα είναι κρίσιμα για την υποστήριξη της βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στην σεληνιακή επιφάνεια. Χτίζοντας την πρώτη λύση ασύρματου δικτύου υψηλής απόδοσης στο φεγγάρι, τα Nokia Bell Labs θα σηματοδοτήσουν ένα καινούργιο ορόσημο στον τομέα της τεχνολογίας πέρα από τη Γη»

Ένα δίκτυο αυτού του τύπου θα εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, όπως αποστολή και λήψη δεδομένων από τις διάφορες ενότητες, απομακρυσμένο έλεγχο του rover, επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ομάδων, ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Επομένως, θα είναι ένα θεμελιώδες σύστημα για την ανθρώπινη μονιμότητα στη Σελήνη.

Η δομή του δικτύου της Nokia που θα είναι αφιερωμένη στη Σελήνη περιλαμβάνει: 4G LTE ραδιοφωνικό σταθμό βάσης με λειτουργίες EPC, κεραίες RF και λογισμικό ελέγχου για λειτουργίες και συντήρηση. Επιπλέον, στο μέλλον, αναμένεται να υπάρξει επίσης το στήσιμο δικτύων νέας γενιάς, δηλαδή το 5G.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166