Αν έστω μία φορά στη ζωή σας έχετε κοιμηθεί ακούγοντας τα τζιτζίκια κάπου στη νότια Πελοπόννησο, τότε καταλαβαίνετε τι σημαίνει η φράση «αποκοιμήθηκε στην αγκάλη του Μορφέως».
Το πρόγραμμα έλεγε «Νότια Πελοπόννησος». Τελευταίο τσεκ στο αυτοκίνητο και φύγαμε… Πρώτη στάση για «διαφορετικό» μπάνιο, στη διαδρομή από τον Βορά στον Νότο -one τη δυτική πλευρά- της Πελοποννήσου, είναι στη Βοϊδοκοιλιά (πάρτε μαζί ομπρέλα, σάντουιτς και νερό). Φυσικά, αξίζει μια επίσκεψη στο Παλιόκαστρο και (με το καραβάκι) στη νήσο Σφακτηρία που στολίζει τον κόλπο του Ναβαρίνου.
Λίγα χιλιόμετρα από εκεί η Πύλος, που προσφέρεται για διανυκτέρευση. Έντονη νυχτερινή ζωή -γύρω από την όμορφη πλατεία των Τριών Ναυάρχων-και πολλά αξιοθέατα. Επισκεφτείτε το Νιόκαστρο μέσα στην πόλη αλλά και το ανάκτορο του Νέστορα. Συνεχίστε προς τη Μεθώνη με το εντυπωσιακό κάστρο των Ενετών. Αν θελήσετε να μείνετε στο φαροχώρι, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ενώ δοκιμάστε να φάτε στην παραλία. Προτιμήστε την ταβέρνα Κληματαριά στην πλατεία (τηλ.: 27230 31544) ή την ταβέρνα Έλενα (τηλ.: 27230 31773)
Στο δρόμο για Κορώνη συναντάτε την καταπληκτική παραλία της Φοινικούντας σε έναν οικισμό με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Next stop: Κορώνη. Κωμόπολη χτισμένη γύρω από το κάστρο που δεν πήζει από τουρίστες, ωστόσο αν διανυκτερεύσετε κάτι θα βρείτε να κάνετε για να περάσει το βράδυ. Υπάρχει ωραία παραλία για μπάνιο, αλλά το Πεταλίδι κλέβει την παράσταση.
Κατεβαίνοντας στη Μάνη
Συνεχίζοντας τη διαδρομή για το δεύτερο πόδι της Πελοποννήσου, συναντήσαμε την Καλαμάτα. Έντονη νυχτερινή ζωή, επιλογές διαμονής, πολλά αξιοθέατα και κάποιες παραλίες για μπάνιο. Εμείς προτιμήσαμε κάτι πιο γραφικό και κατευθυνθήκαμε στη Μάνη. Στο δρόμο από την Καρδαμύλη με τα καλοδιατηρημένα χωριά και την πολυσύχναστη παραλία της Στούπας φτάσαμε στο Οίτυλο και στο Λιμένι με την αυθεντική ψαροταβέρνα του Τάκη (τηλ.: 27330 51327).
Από εκεί η Αρεόπολη, πρωτεύουσα της Μάνης. Φτάσαμε σούρουπο. Σεργιανίσαμε στα λιθόστρωτα σοκάκια ανάμεσα στους ανθισμένους κάκτους και θαυμάσαμε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα. Με ορμητήριο την Αρεόπολη επισκεφτήκαμε το πασίγωστο Σπήλαιο Διρού. Επόμενος σταθμός η Βάθεια με τους επιβλητικούς πύργους της. Μια πέτρινη πολιτεία-μνημείο, όπου μερικά από τα αρχοντικά της έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Στη συνέχεια της διαδρομής ο όρμος Γερολιμένα, όπου επιβάλλεται στάση για χταπόδι και αστακό. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το Πόρτο Στέρνες ή αλλιώς οι πύλες του Άδη και το νοτιότερο σημείο, το ακρωτήρι του Ταίναρου, ή Κάβο Μαστραπά, όπου παλιά ήταν το ιερό του Ποσειδώνα. Κάναμε μπάνιο στο Πόρτο Κάγιο, τον κόλπο των πειρατών, και συνεχίσαμε για Γύθειο. Εκεί αξίζει να περπατήσετε στο πευκόφυτο νησάκι Κραναή ή Μαραθονήσι καινά επισκεφτείτε τον πύργο Τζανετάκη.
Στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου κυριαρχεί η Μονεμβασιά. Δεν χόρταινα να περπατώ στα λιθόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής καστροπολιτείας και σε κάθε γωνιά να ανακαλύπτω και ένα αξιοθέατο: το σπίτι του Ρίτσου, τη βασιλική του Χριστού Ελκόμενου, την Παναγία Μυρτιδιώτισσα και πολλά αρχοντικά. Διασχίζοντας τα φωτισμένα με λάμπες σοκάκια, βγήκα στην έρημη Πάνω Πόλη και μετά στην πλατεία, όπου η πολύβουη νυχτερινή ζωή καλεί για ξεφάντωμα στον Άγγελο, το Βυζαντινό ή το Ενετικό.
Γύρω από το βράχο της Μονεμβασιάς θα βρείτε παραλίες να κολυμπήσετε, όμως μην παραλείψετε το πέρασμα στην Ελαφόνησο. Εξωτικές λευκές αμμουδιές και διάφανα ρηχά νερά στη μοναδική παραλία του Σίμου. θεωρείται από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Αν δεν θέλετε να φύγετε, έχει μικρή ξενοδοχειακή υποδομή για διαμονή.