Ο αντί Δεκάλογος της προαγωγής, θέλει θυσία

Ο αντί Δεκάλογος της προαγωγής, θέλει θυσία

Γλύψτε το αφεντικό σας μέχρι θανάτου, ρουφιανέψτε τους συναδέλφους σας όσο μπορείτε, δουλέψτε τζάμπα μέχρι να σας λυπηθούν και οι πέτρες και είναι σίγουρο ότι η θέση που λιγουρεύεστε στη εταιρεία θα γίνει δικιά σας χωρίς την αξία σας.

Πόσα και πόσα στελέχη καθημερινά δηλώνουν απογοητευμένα από την εξέλιξη τους; Πόσοι και πόσοι δεν είδαν νεότερους να προάγονται χωρίς να έχουν τα προσόντα; Ρώτησαν όμως τον εαυτό τους αν έκαναν όσα (δεν) έπρεπε; Το Texnologia.Net καταρτίζει τον (αντί) δεκάλογο της προαγωγής.

Ύμνος στο γερολαδά

Τρεις στο λάδι, τρεις στο ξίδι, τρεις και στο λαδόξυδο που θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός. Ή κάνε το σκατό σου παξιμάδι –για σένα βεβαίως και για την εταιρεία σου- ώστε να μείνουν τα ”κουστούμια” με το χαμόγελο της Μόνα Λίζας. Όση δουλειά και να βάζεις, όσο καλή δουλειά και να παράγεις, ποτέ ο γερολαδάς ο αφεντικός σου δε θα σε δει σαν ευκαιρία. Και μεταξύ άλλων στελεχών πρέπει να του προσφέρεις το οικονομικό πλεονέκτημα.

Κάτσε κάτω από τη μπάρα και μείνε εκεί

Όλοι οι μάνατζερ εκτιμούν αυτούς που βάζουν πλάτη για την ομάδα και τους ανταμείβουν καταλλήλως. Όταν παρουσιαστεί ένα project που κανείς δεν θέλει να αναλάβει, δηλώστε εθελοντής. Πχ να κάνετε τη «δύσκολη βάρδια» ένα απόγευμα, δύο τρία και όσα χρειαστεί. Σίγουρα οι προϊστάμενοι σας θα καταλάβουν ότι είστε κορόιδα και όταν θα προκύψει κενή θέση θα είστε η πρώτη τους επιλογή. Γιατί όμοιος όμοιο αεί πελάζει!

Ανέλαβε την ευθύνη

Η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών και εθελοντικών project κάποτε θα γυρίσει μπούμερανγκ όταν το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο. Και τότε αντί να γυρίσετε με το δάκτυλο του δωσίλογου και καταδείξετε τον προϊστάμενο που δεν προνόησε εγκαίρως να αναλάβετε την ευθύνη προσωπικά. Το ότι τον καλύψατε σε μια δύσκολη στιγμή χωρίς να τον εκθέσετε αυξάνει τις πιθανότητες σας να προαχθείτε.

Γιατί πάντα και πάντοτε στα ανώτερα κλιμάκια θα υπάρχει χώρος για αποδιοπομπαίους τράγους. Και που ξέρετε με την κάλυψη σας αυτός ο ίδιος ο προϊστάμενος μπορεί να γίνει μια μέρα διευθυντής και να σας χρειάζεται σαν Νο2 σε καθημερινή βάση.

Ξεχώρισε από το πλήθος

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η επιτυχής διεκπεραίωση των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και πιο αποτελεσματικοί τρόποι αφού κάποιοι θα μετέλθουν πιο αποτελεσματικών μεθόδων όπως το γλείψιμο και το “yes sir”. Π.χ. αν ανοίξει μια θέση και η διεύθυνση κάνει συνεντεύξεις σε τρεις-τέσσερις μεταξύ των οποίων και εσείς, μπορείτε να βάλετε διουρητικό στον καφέ τους.

Ή να τους κολλήσετε μια τσίχλα στην καρέκλα τους ή να κινηματογραφήσετε τις ώρες που τον π@#%$ν στην δουλειά και να βγάλετε τα βίντεο στο Youtube. Ή ακόμα να τα στείλετε στο ΜΕΝ 24 και από εκεί θα φροντίσουμε εμείς!

Πες τη γνώμη σου

Πολλά στελέχη επιχειρήσεων φοβούνται ότι αν εκφράσουν τις πραγματικές τους απόψεις θα γίνουν ο στόχος της διεύθυνσης ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Αργά η γρήγορα θα απολυθούν οπότε δεν θα υπάρχει διεύθυνση για να τους στοχοποιήσει και μπορούν να υλοποιήσουν τις ριζοσπαστικές τους ιδέες στην αντίπαλη επιχείρηση που ούτως ή άλλως έχει πιο σύγχρονες ιδέες και πρακτικές.

Προσωπική βελτίωση

Αυτά που μάθατε στο πανεπιστήμιο και οι γενικότερες σας δεξιότητες μπορεί να ήταν χρήσιμα για να μπείτε σε μια εταιρεία αλλά αν μείνετε μόνο σε αυτά θα ”βγείτε” το ίδιο εύκολα. Μπενάκης βγενάκης δηλαδή. Για να γαντζωθείτε γερά και να έχετε προοπτικές εξέλιξης δεν αρκεί να είστε μόνο ένας οργανωτικός μάνατζερ με όραμα. Θέλει και άλλες δεξιότητες: Με τυχαία σειρά αυτές είναι: Το γλύφειν, το αεί ρουφιανεύειν, οι κινήσεις αντιπερισπασμού, το κωλόπροφυλλάσειν και το κομπάζειν. Θέλει χρόνο για να βελτιωθείτε σε αυτούς τους τομείς αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο. Απλώς αντιγράψτε το πλήθος!

Πολύπλευρες δεξιότητες

Σε συνδυασμό με την οδηγία 6 δε φτάνει μόνο να έχετε ταλέντο σε ένα τομέα. Δε φτάνει να είστε ένας άριστο οικονομικό στέλεχος πρέπει να αντιλαμβάνεστε και τη γίνεται στην παραγωγή. Δε φτάνει μόνο το ρουφιανεύειν. Λειτουργεί καλύτερα με το κομπάζειν. Γιατί μια δεξιότητα την έχουν όλη και την κάνουν καλά! Πόσοι όμως εξασκούν επιτυχώς το γλύφειν, το αεί ρουφιανεύειν, οι κινήσεις αντιπερισπασμού, το κωλόπροφυλλάσειν και το αεί κομπάζειν;

Βρες το προσωπικό σου μέντορα

Ο Μέντορας ήταν ο στενότερος φίλος και σύμβουλος του Οδυσσέα. Και στο ταξίδι στον κόσμο των επιχειρήσεων χρειάζεστε αυτόν που θα σας συμβουλεύσει, θα σας παροτρύνει, θα σας προφυλάξει και θα συμβάλλει στην προσωπική σας βελτίωση. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις παγίδες, θα σας δείξει τις «παρακαμπτήριους» και θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Όταν τον βρείτε –συνήθως πρέπει να είναι κάποιος ανώτερος με τον ίδιο τρόπο σκέψης- ξεδιπλώστε όλο το ταλέντο σας στο «γλύφειν» και δε θα χάσετε. Γλύφοντας και έρποντας φτάνουμε στην κορυφή.

Δικτυωθείτε εκτός εταιρείας

Το να δικτυωθείτε με επαγγελματικούς συλλόγους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, άλλες εταιρείες και να δραστηριοποιηθείτε στη ευρύτερη επαγγελματική σας σφαίρα είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αφενός μαθαίνετε τι παίζει στο χώρο και το ρουφιανεύετε στη δική σας, αφετέρου κοπιάρετε όποια καλή ιδέα ακούσετε και την παρουσιάζετε ως δική σας. Και τέλος, επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, βάζετε ένα πόδι σε μια μελλοντική κίνηση ανέλιξης: Όταν π.χ δείτε ότι η εταιρεία σας βουλιάζει και θα είστε ο πρώτος ποντικός που θα εγκαταλείψει το καράβι θα χρειαστεί να έχετε ένα δίκτυο συνδέσμων για να μεταβείτε στο επόμενο.

Βρείτε κορόιδο στη θέση σας

Ακόμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία στον κόσμο να προκύψει και να είστε ο πιο ιδανικός υποψήφιος δεν πρόκειται να πάρετε τη θέση αν δεν υπαρχει κάποιος να κάνει τη δουλειά που κάνετε. Εδώ θέλει προσοχή. Πρέπει να βρείτε κάποιο νεότερο και να του δείξετε όσα πρέπει να γνωρίζει κρατώντας κρυφά δύο-τρία μυστικά. Αν δεν μοιραστείτε την εμπειρία σας στη συγκεκριμένη θέση δημιουργείται ένα κενό εμπειρίας που θα μετρήσει αποφασιστικά εναντίον σας. Αν τα αποκαλύψετε όλα ποτέ δεν ξέρετε ο νιούφρης του οποίου γίνατε μέντορας πόσο καλά γλύφει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας